Zobacz pełną wersję : Wiązka tylnch świateł w Civic 5gen
Witam.
Mam pytanie odnośnie wiązki tylnych świateł - tych w burcie - w Civic 5 gen?
A mianowicie czy jest jakiś problem z włożeniem świateł USDM w burtę razem z oryginalną wiązką od tych świateł i podpięcie jej pod istniejącą EDM?
Pozdrawiam.
Tak wygląda ta wiązka którą chcę podpiąć. (http://i537.photobucket.com/albums/ff336/GrzechZ/DSCN1892.jpg)
A sprawdź bo wydaje mi się że w EDM wewn. lampy mają podłączenie na 4 piny.
USDMy mają 5 pinów chyba, co by się zgadzało z podanym zdjęciem.
Przerobić trzeba bo EDMy mają doprowadzone do klapy przeciwmgielne, a nie mają pozycji i stop.
Możesz zrobić tak, że w klapie palą się pozycje, a ze stopów robisz mgłę.
Można też bardziej pokombinować tak, żeby było 4 stopy, a jak włączysz mgłę to wtedy w burcie masz stop na stałe jako mgła.
Chcę zrobić tak żeby w klapie świeciły się one jako postoje.
Sytuacja wygląda tak, że kupuję całe światła (te w klapie) USDM wraz z tą wiązką.
I chodzi mi o podłączenie tego, czy będzie jakiś większy problem?
Postojowe są podciągnięte do kostki na burcie (4 piny obsadzone)
Robota przy tym jest żadna :)
Dzięki za przydatne informacje :D
Pozdrawiam.
wiem że odgrzewam stary temat ale mam pytanie. Mam civic 5 gen wer. europa. Moja przeróbka wyglądała na dokupieniu wiązek 4 pinowych i mam teraz: 4 pozycyjne /// 2 stopy (zewnętrzne) /// 2 przeciwmgielne (wewnętrzne). I moje pytanie jak przerobić układ najprostszym sposobem aby zamiast przeciwmgielnych miał 2 stopy w wewnętrznych lampach (nawet kosztem pozbycia się przeciwmgielnych) . pozdrawiam.
FullMaverick
06-04-09, 00:01
obczaj we wiązce ktory kabel to przeciwgielny, przetnij i przylutuj go do kabelka stopa w tej samej wiązce, ot taki najprostszy sposób.
w bagażniku łączysz w wiazce przewód od stopów z przewodem od p. mgielnych za pomocą mocnych diod prostowniczych.
efekt jest taki że masz i 4 stopy i 2 przeciwmgielne.
jeśli połączysz to na sztywno tak jak Ci radzą to będziesz miał 4 stopy, ale jak naciśniesz przycisk od p. mgielnych to również zapalą się 4 stopy
ok. co nieco wiem ale teraz mam pytanie który to kabel od stopów bo w wiązce mam 4 kabelki i z tego co widze 1 to od wstecznych, 1 od przeciwmgielnych, 1 od pozycyjnych no i czarny przewód to GND.
kabel od stopów musisz szukać w wiązce w bagażniku, a nie na burcie.
łączenie też wykonujesz w bagażniku tak że w burcie masz już wszystko na gotowo ;)
Można jeszcze zrobić tak, że masz 4 pozycje, 4 stopy i jeden ze stopów w burcie (lewy) będzie robił jako przeciwmgielne. Wymaga to poprowadzenia jednego dodatkowego kabla do burty i odpowiedniego podłaczenia przez diody
okey teraz już wszystko wiem :) dzięki za informacje wszystkim. Jutro zabieram się do roboty :)