PDA

Zobacz pełną wersję : pisk/skrzyp podczas cofania na skręconych kołach

gruszkin
31-03-09, 20:46
w zasadzie temat wyczerpuje temat, dodam tylko ze nie ma wpływu na ten dźwięk odłączenie napędu(na wciśniętym sprzęgle także jest ten pisk).

podejrzewam że moze byc to przekładania, z drugiej strony na skręconych przy ruszaniu tego nie słychac lub bardzo bardzo cicho czasem.

teg
31-03-09, 21:37
A wiesz, że ostatnio u kolegi w Astrze to samo zauważyłem i się zastanawiam nad tym? Mma ciche podejrzenie sworznia wahacza.

gruszkin
31-03-09, 23:36
kurde wahacze mam z kolei nówki przynajmniej góre, a dolne wymieniałem rok temu..

djibiza
01-04-09, 12:13
Miałem podobny przypadek kiedyś. Jak cofałem ze skręconymi kołami w lewo to skrzypiało itp, jak miałem w prawo kółka to już było ok. Podczas jazdy do przodu też było ok. Okazało się, że przyczyną była maglownica :rolleyes: Połóż się pod autko i sprawdź w jakim stanie masz gumowe osłony na końcach magla. U mnie gumy prawie nie było, brud, syf się dostał i wsio...do wymiany

gruszkin
06-04-09, 02:38
w sumie zauwazylem ze nawet na prostych kołach przy cofaniu wystepuje ten dźwięk. jakis pomysł?

czy jest cos, co działa i moze skrzypiec/piszczec podczas cofania, co nie ma miejsca przy jeździe do przodu?

Rywo
08-04-09, 23:13
miałem tak. okazało się, że to były zużyte klocki hamulcowe.

drypaul
09-04-09, 09:30
Miłem podobnie 2 dni temu. Przy jeździe do tyłu (bez różnicy czy koła proste czy skręcone) wydobywał się straszny pisk (wycie) z okolic przedniego koła od kierowcy aż się ludzie na ulicy oglądali :-)
Przy jeździe na wprost było ok.
Samo przeszło po kilku godzinach i nie wiem nadal do końca co to było...