Zobacz pełną wersję : pisk/skrzyp podczas cofania na skręconych kołach
w zasadzie temat wyczerpuje temat, dodam tylko ze nie ma wpływu na ten dźwięk odłączenie napędu(na wciśniętym sprzęgle także jest ten pisk).
podejrzewam że moze byc to przekładania, z drugiej strony na skręconych przy ruszaniu tego nie słychac lub bardzo bardzo cicho czasem.
A wiesz, że ostatnio u kolegi w Astrze to samo zauważyłem i się zastanawiam nad tym? Mma ciche podejrzenie sworznia wahacza.
kurde wahacze mam z kolei nówki przynajmniej góre, a dolne wymieniałem rok temu..
Miałem podobny przypadek kiedyś. Jak cofałem ze skręconymi kołami w lewo to skrzypiało itp, jak miałem w prawo kółka to już było ok. Podczas jazdy do przodu też było ok. Okazało się, że przyczyną była maglownica :rolleyes: Połóż się pod autko i sprawdź w jakim stanie masz gumowe osłony na końcach magla. U mnie gumy prawie nie było, brud, syf się dostał i wsio...do wymiany
w sumie zauwazylem ze nawet na prostych kołach przy cofaniu wystepuje ten dźwięk. jakis pomysł?
czy jest cos, co działa i moze skrzypiec/piszczec podczas cofania, co nie ma miejsca przy jeździe do przodu?
miałem tak. okazało się, że to były zużyte klocki hamulcowe.
Miłem podobnie 2 dni temu. Przy jeździe do tyłu (bez różnicy czy koła proste czy skręcone) wydobywał się straszny pisk (wycie) z okolic przedniego koła od kierowcy aż się ludzie na ulicy oglądali :-)
Przy jeździe na wprost było ok.
Samo przeszło po kilku godzinach i nie wiem nadal do końca co to było...