Zobacz pełną wersję : przy przełaczaniu na lpg jakby brak gazu
szczesny23
30-03-09, 22:24
Witam Forumowiczów...ostatnio pojawił sie w mojej(MA8 1.4i 96r.) hani mały problem,otóż gdy na zimnym silniku przełaczam na gaz podczas jazdy nagle zaczyna zwalniać i nie chce jechac objawy jak przy pustym baku.Gaśnie mi tak ze 2-3razy a potem nagle wszystko wraca do normy dostaje "gazu" i dalej juz bez problemów.Dodam tylko ze na ciepłym silniku nic takiego nie ma miejsca.Pomoże ktos rozwiazac zagadke?:confused:
Artur861025
31-03-09, 12:37
może membrany już powoli niedomagają, sprawdź je, jeśli masz trochę umiejętności to wymienisz je sam a koszt to 60-80zl za oryginały
szczesny23
31-03-09, 22:56
dzieki za podpowiedz:) myślalem własnie nad regeneracja parownika,czas sie bedzie za to zabrac bo instalacja ma 5 lat
Artur861025
01-04-09, 01:10
bierz się dynamika i spalanie się poprawia napewno:)
Nie wiem jaką masz instalację. Ja mam Prins VSI. U mnie problem polegał na sygnale jak przy braku gazu podczas przełączania z benzyny. Przyczyną było zanieczyszczenie reduktora. Membrana otwiera lub przymyka zaworek gazu. Jeżeli jest to zbyt mocno zabrudzone, sworzeń blokuje się i nie działa jak należy. Jeżeli przebieg jest mały być może wystarczy tylko czyszczenie. Jeżeli duzy to potrzebny może byc zestaw naprawczy (nie tylko memebrana, ale przede wszystkim zawor)
Daj znać czy pomogło?
szczesny23
12-04-09, 08:50
przebieg mam duży(240tys),a instalacje to BRC i ma 5 lat.Jeszcze sie za to nie zabrałem ale jest coraz gorzej.Na poczatku wystarczyło minuta dwie na benzynie i sie przełaczał teraz co najmniej ze 2 km musze przejechać zeby sie przełaczyc chciał bo inaczej nie pojdzie.Kolego Jackon a nie wiesz jaki jest koszt tego zaworu.Bo jesli sporo to jeszcze doliczyc 8 dych za membrany to czy nie lepiej kupic nowy reduktor???
wymien reduktor nie oplaca sie wymiana membran mialem to samo i pomoglo zerknij tez na uszczelke pod ssacym moze byc juz wydmuchana po taki przebiegu na lpg :)
kolego--------------------przeczyść klemy i dobrze dokręć
:)
wymien reduktor nie oplaca sie wymiana membran mialem to samo i pomoglo zerknij tez na uszczelke pod ssacym moze byc juz wydmuchana po taki przebiegu na lpg :)
Jak kupi oryginalne membrany a nie tanie podróbki to wymiana jak najbardziej się opłaca. Reduktor to nic innego jak membrany i metalowa obudowa więc po co od razu przepłacac i kupowac nowy.
I co ma uszczelka pod ssacym z przebiegiem na lpg
Wymien tez filterek gazu jeśli dawno tego nie robiłeś
szczesny23
07-05-09, 22:32
wymieniłem membrany i reduktor wogóle nie działał nawet gazownik nie wiedział co jest wiec sie wkurzylem i kupiłem nowy teraz hula bez problemów. Nie polecam wymiany membran szczególnie w BRC bo nikt nie chce tego naprawiac