Zobacz pełną wersję : dziwna praca gdy sie rozgrzewa
Witam
Pisze bo moja Hanie trapi dziwny problem.
a mianowicie mam problem z obrotami gdy rozgrzewa sie silnik przygasa a przy większym obciążeniu elektrycznym gaśnie bądź gdy wykonuje manewry kierownica to silnik (gdy wcisnę sprzęgło)również gaśnie...nie mam problemu gdy jest zimny i nagrzany cyrki zaczynają się jak nabiera temperatury!
nadmienię iz wymieniłem sondę lambda, przewody WN, świece, czujnik temp. cieczy chłodzącej, map sensor, korkowca, palec i kopułkę rozdzielacza, wyczyściłem przepustnice, sprawdziłem czy nie bierze lewego powietrza.
moj silnik to D15Z3
pomocy prosze!
reset był robiony( z zachowaniem procedury) niejednokrotnie po wymiianie czesci..:( i nic nie pomaga
Miałem w innym samochodzie przypadek, że winne czegoś takiego były źle ustawione przez mechanika luzy zaworowe.
Pytanie brzmi jeszcze, czy sytuacja pogarsza się stopniowo wraz ze wzrostem temperatury silnika, czy też po osiągnięciu pewnej temperatury pojawia się nagle?
Miałem w innym samochodzie przypadek, że winne czegoś takiego były źle ustawione przez mechanika luzy zaworowe.
Pytanie brzmi jeszcze, czy sytuacja pogarsza się stopniowo wraz ze wzrostem temperatury silnika, czy też po osiągnięciu pewnej temperatury pojawia się nagle?
To co pisze teg też jest możliwe.Aktualnie to przerabiam właśnie po wizycie u specjalistów w ASO.Źle mi wyregulowali zawory i właśnie takie dziwne rzeczy dzieją sie z obrotami.
Ano, takich mamy speców. Im bardziej "prestiżowy" zakład, tym później trudniej swoje wywalczyć - tak zauważyłem :/ :/ :/
wisien84 sprawdź jeszcze napięcie ładowania: 1. wszystkie odbiorniki prądu wyłączone, wolne obroty; 2. wszystkie odbiorniki prądu włączone, wolne obroty; 3. wszystkie odbiorniki prądu wyłączone, 3k obrotów; 2. wszystkie odbiorniki prądu włączone, 3k obrotów. Tak wyeliminujemy problem z ładowaniem.
generalnie to jestr tak za jak sie rozgrzewa to wystepuje ten problem gdy jest zimny to mam okolo 1400 rpm jak dam mu troszke gazy to spadna do jakis 450 ale po chwili znow wzrastaja do tytch 1400 po kiilkunastu sekundach jak zaczyna pracowac sonda lambda to obroty plasuja sie tak okolo 1100 i znow jak dam troszke gazu i puszcze pedal to juz spadaja do jakis 200 ale jeszcze sie podnoszą i silnik nie staje(to wszystoko przy wylaczanych urzadzeniach elektrycznych) gdy tak silnik popracuje 3-4 minuty i przygazuje go 3500-4000 rpm i puszcze to wskazowka spada az do zera niby probuje stanac przy tych 950 ale nie daje rady....rownierz zauwazylem ze czasem tak jest ze jak jade te 5 minut od odpalenia i wrzuce luz to czsem blysnie kontrolka ladowania i silnik gasnie albo i nie roznie to bywa... ale jesli silnikiem wychamuje do 1000 i wcisne sprzeglo to nic sie nie dzieje i normalnie pracuje a jak nabierze temp. to pracuje idealnie
Panowie dziekuje regulacja zaworow pomogła..;d poprostu teraz to inne autko..jeszcze raz Dziekuje