Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o przegląd okresowy

berserker1
30-03-09, 06:51
Posiadam 1.4 IS 5D z przebiegiem 72 tyś. więc za 3 tyś. wypadałby termin przeglądu okresowego.
Jest to mój pierwszy samochód więc co niektórych może zdziwić pytanie moje, więc proszę o wyrozumiałość. Chodzi mi mianowicie o to czy warto robić przegląd jak w temacie co 15 tyś. km?
Jak wynika z gwarancji mojego auta to miał robione od nowości takie przeglądy.
Jaki jest koszt (mniej więcej :)) takiego przeglądu okresowego - niekoniecznie w stacji hondy (jeśli nic poważnego do wymiany nie będzie) i co on obejmuje?
Czym się różni przegląd okresowy od przeglądu technicznego - chyba że są to tożsame czynności?
W sumie wszystko chodzi idealnie w mojej hondzie - nie zauważam żadnych nieprawidłowości - olej w silniku wymieniłem, akumulator, osłony przegubów więc zastanawiam się nad sensem robienia takich przeglądów?

mickee
31-03-09, 07:30
Jeżeli wymieniasz olej, filtry i inne duperele, które normalnie sie zużywają, samochód jeździ OK to nie ma sensu robić dodatkowych przeglądów.
Te przeglądy serwisowe co 15tys są po to żeby wymieniać m.in. olej filtry klocki itp. Ogólny stan samochodu sprawdzasz raz w roku na badaniu technicznym.
Jedyny sens robienia przeglądów z wpisem do książki serwisowej to szpan przed następnym właścicielem (atut przy odsprzedaży).

czara
31-03-09, 09:24
może nie tyle szpan co na pewno zyskasz trochę na cenie przy sprzedaży taka informacja i wpisy w książce serwisowej o przeglądach co 15tys km robi wrażenie i na pewno podziała na plus. Jesli nie masz kasy to takie zabiegi nie maja sensu wystarczy raz w roku zwykły przegląd i regularna wymiany olei i filtrów. zawsze jak coś zacznie sie dziać możesz podjechać na stacje diagnostyczna i oni za kilak złotych sprawdza Ci co jest nie tak i ewentualnie z tym jak juz wiesz co i jak możesz pojechać do ASO.

suchy2004
31-03-09, 16:30
Podepnę sie pod temat. Byl ktoś na takim przegladzie w ASO?Ile wynosi koszt takiego przeglądu i wpisu do książki w naszych autach??

Slawkowski
31-03-09, 17:40
Podepnę sie pod temat. Byl ktoś na takim przegladzie w ASO?Ile wynosi koszt takiego przeglądu i wpisu do książki w naszych autach??

koszt przegladu w ASO, przynajmniej obecnie w Gorzowie to 100 zl, jak znajde wykaz co mi kiedys sprawdzali to wrzuce do tematu.

suchy2004
31-03-09, 21:12
Dzieki za szybka odpowiedz.

teg
31-03-09, 21:18
Oooo, ja bym BARDZO prosił o taki wykaz, jeśli to rzeczywiście 100-150 zł to ja bym się na to łapał, raz na rok chętnie bym autko w ASO sprawdził tylko właśnie pytanie, co sprawdzają...