Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegub czy łożysko

zeeuss
29-03-09, 21:45
Witam, mam mały problem.
Po zimie słyszę z prawej stron z przodu "hałas" jakby łożyska, ale nie jestem pewny bo nasila się jak dodaję gazu i nacicha jak silnik nie ciągnie. Nie jest równomierny ale jakby cykliczny, jak przy źle wyważonym kole (bicie). Myślałem że to wina zimówek ,ale teraz zmieniłem i hałas nie ustał. Głośniej jest gdy wchodzę w prawy zakręt i słyszę go wyraźnie z prawej strony. Jakie są sposoby sprawdzenia czy to łożysko, czy też przegub? Po czym to rozpoznać?Poradźcie coś bo boję się że się rozpadnie. :o

chubik
29-03-09, 23:35
Przegub raczej nie szumi tylko stuka.Ściągnij koło i tarcze i pokręć sama piastą.Bedzie słychać na bank.

zeeuss
30-03-09, 20:48
No właśnie bardziej słychać stukot niż szum. Mimo to przy jeździe na wprost wyraźnie słychać "hałas", regularny jakby z lekkim metalicznym biciem, stukiem, bardziej się nasila przy skrętach w prawo. Ale doszedłem do wniosku, że nie dochodzi z prawej strony ale jakby ze środka. Podniosłem auto z przodu i zacząłem sprawdzać luzy łożyska i nic- na obu kołach nic i kręcą się cichutko. Ale po włączeniu biegu i kręceniu kołem w lewo słychać metaliczne stuki dochodzące z układu różnicowego. Podobnie jest i na drugim kole. Czy świadczy to o uszkodzeniu przegubów wewnętrznych (oba na raz- nieco dziwne), czy też brak tam jest smarowania??? A może takie stuki to normalka? Nie mam w tym zakresie doświadczenia, dlatego proszę o radę. Co wymienić, jak naprawić, czy spieszyć sie czy jeszcze jeździć? Poradźcie proszę...:confused:

mati_0
30-03-09, 21:21
Tez mam chyba to samo jakis stukot ale tylko jak jade powyzej 100km/h. Nie jestem teraz doklasnie okreslic kiedy to sie pojawilo, ale mam wrazenie (tylko nie jestem pewny) ze po tym jak zmienilem oslone na przegubie bo mi sie stopila... i mozliwe ze to uklad roznicowy stuka. Nie mam pojecia..

MrUkAs
01-04-09, 09:27
Ja mam do wymiany tylne lozysko, wyje jak nie wiem, zrobilem juz z wyjacym lozyskiem 13 tys. km i trzeba raczej wymienic...Jakiej firmy lozysko polecacie, zebym nie musial za chwile zas wymieniac?

chubik
02-04-09, 18:44
Ja mam do wymiany tylne lozysko, wyje jak nie wiem, zrobilem juz z wyjacym lozyskiem 13 tys. km i trzeba raczej wymienic...Jakiej firmy lozysko polecacie, zebym nie musial za chwile zas wymieniac?

Jeżeli chodzi o tył - niestety tylko i wyłacznie cała piasta :( temat przerabiany. Kupuj piaste Kanaco wsadzają łożyska jakie sa w serii firmy NTN.

MrUkAs
03-04-09, 08:56
http://allegro.pl/item600319974_lozysko_kola_tyl_honda_civic_crx_z_p iasta_95_01.html - a to mogloby byc? Na Allegro Kanaco w ogole znalezc nie moge :(

chubik
03-04-09, 09:23
:DZ ABS :

http://allegro.pl/item599260151_lozysko_z_piasta_honda_civic_1991_i_ inne.html

Bez ABS :

http://allegro.pl/item599257993_lozysko_z_piasta_honda_civic_1991_i_ inne.html

to jest Kanaco z łożyskiem NTN. Tamtej firmy nie znam ale jak chcesz to zaryzykuj.
Jezeli masz ABS to możesz wziąść tą bez pierścienia tańszą i przebić pierścień ABS. A jak nie to problem z bani.

MrUkAs
06-04-09, 11:24
Nie mam ABSu. Pasuje do mojego modelu. Nie ma jednak nigdzie na aukcji napisane, iz to lozysko Kanaco :/

chubik
06-04-09, 18:11
Łożysko nie jest Kanaco tylko NKN - takie jak w serii. Piasta jest Kanaco :)

tronik1
09-04-09, 10:40
Mam dokładnie te same objawy co Zeeuss. Ze skrzynią to raczej nic nie jest bo zauważyłem że gdy wcisnę sprzęgło to dalej to słyszę i jak luz wrzucę to również a bałem się bo zalałem skrzynię olejem silnikowym diesla 10W/40. Jak się zwalnia to ten dźwięk również "spowalnia" im szybciej tym takt tego turkotania jest szybszy. Z czasem podniosę Hanię i będę kręcił kołem i zobaczę co będzie się działo ale podejrzewam że jest to poprostu zużyte łożysko. Nie pamiętam dobrze ale również zmieniałem osłonę przegubu hmm i teraz nie jestem pewien czy czasem po tym czasie z czasem nie zaczęło to dolegać mojej Civ :(.

ps. Kolego MrUkAS mogłeś założyć nowy post. Różni ludzie mają różne problemy!

pozdro.

chubik
09-04-09, 10:45
Civ :(.

Kolego MrUkAS mogłeś założyć nowy post. Różni ludzie mają różne problemy!

pozdro.

Czemu ma zaśmiecać forum.Temta jest jak najbardziej na miejscu.Jak sobie kolego wyobrażasz to gdyby wszyscy zakładali nowe posty z identycznymi problemami? Fajnie by było. A moderatorzy nie nadążaliby ze sprzątaniem forum.:D

MrUkAs
10-04-09, 11:03
A co powiecie o łozysku firmy JC? Albo tej co tutaj: http://allegro.pl/item600319974_lozysko_kola_tyl_honda_civic_crx_z_p iasta_95_01.html ??

chubik
10-04-09, 20:00
Tak jak pisałem.Działa tak jak kosztuje.Czyli źle. Nie ma co żałować.Takie rzeczy jak JC czy bele co wsadzaja handlarze jak auta sie chca pozbyć. Wsadź to sie przekonasz:D

bbvp
20-04-09, 20:34
Witam ,
Do panow Zeusa i tronik1 przegrzebalem chyba cale forum , i chyba tylko wy dwaj mnie rozumiecie ( hehe ;) ) no mam identyczny objaw jak zeuss mechanicy i to nie jeden stawiaja na skrzynie dyfer jeden na lozysko kola , mialem wymieniany ostatnio mieszek ale juz 5 z kolei mechanik stwierdzil ze to nie od przegubu , bo niestrzela mi przy ruszaniu na skreconych kolach itp... zglupialem nie wiem co robic :(
Bart

zeeuss
20-04-09, 22:46
No właśnie to nie przegub- doszedłem już do takiego wniosku. Łozysko? Ale u mnie tylko go słyszę pod obciążeniem, bo po zdjeciu koła i hamulców (klocków i zacisku) wszystko działa idealnie. Słysze też gdy mam na tarczy klocki ale może to pochodzić od klocków albo tarczy ( mam już mocno zużyte). Przymierzam się do wymiany tarcz, klocków i być może łożyska, ale na razie krucho z kasą.Czekam na informacje jak poradziliście sobie z tym "terkotem". pozdrawiam:o

tronik1
11-05-09, 16:39
Wymieniłem łożysko koła przedniego lewego i jest cisza :] tak jak przypuszczałem- denerwujący terkot emitowało wycierające się łożysko. Zapłaciłem 300zł z robicizną 2godziny pracy i kamień z serca.. :] Trafiłem w 10!

abarth81
18-05-09, 19:31
ja wsadziłem tylną piaste firmy CX, ogólnie robią łozyska uawzane za szajs i tak jest ale jesli chodzi o piaste to jestem pozytywnie zaskoczony zrobiłem juz około 40 tys i nie ma problemów nic nie szumi i nie stuka a cena 80 zł po upustach na firme...
dodam ze mam ABS i tarcze z tyłu średnica wew. piasty 30mm(to jak by ktoś szukał bo jest jeszcze 28mm)

TeeS1975
18-05-09, 21:07
na tył cos takiego jest ok, tylko najpierw zapytajcie czy na 100% pasują, ale jakościowo tak jak powinno być
http://allegro.pl/item635762658_lozysko_kola_tyl_honda_civic_crx_pia sta_japan.html