Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bierze olej?

vtiii
28-03-09, 12:02
Witam.Mam pytanko do posiadaczy B16A2.Ile oleju powininen brac ten silnik? Bo mi sie wydaje, ze bierze troche za duzo.Zrobilem 4,5 tys od wymiany i dolalem ponad litr a uszczelka pod glowica byla robiona niedawno.Leje sie trosze z pod zaworu v-teca ale to naprawde sa sladowe ilosci a jego osiagi nie wskazuja na to, zeby puszczaly np. pierscienie. Na jednym zlocie mierzylismy go jakims urzadeniem pomiarowym i wyszlo 7,2 do paczki i 15 z hakiem na cwiartke to chyba nie ma tragedii. Jeden spec powiedzial mi, ze to wynika z konstrukcji tego motoru, ze bierze on olej i dopoki nie bede dolewal 4l banki od wymiany do wymiany to zebym nic z tym nie robil ale nie wiem jak sie z tym problemem uporac.z gory dzieki za odp.

skolopendra
28-03-09, 14:09
i dopoki nie bede dolewal 4l banki od wymiany do wymiany to zebym nic z tym nie robil

i tak proponuje zostawić

vtiii
28-03-09, 15:08
i tak proponuje zostawić

czyli ogolnie jest zdrowa tak?

skolopendra
28-03-09, 15:54
im wyższe obroty, tym więcej oleju brać będzie

jest zdrowa tak?

tak w 60%

Łukasz Paź
28-03-09, 16:02
kolega moja honda b 18c4 bierze w tym samych garnicach co twoja olejju a dymu ztłumika nie widac nie wiemczym to moze byc spowodaowane mysłe ze vtec tak ma ale do konca sam nie wiem

reaktor
28-03-09, 17:24
jaki olej lejesz? wbrew pozorom marka ma bardzo duże znaczenie ,wiiem to zarówno z mojego doświadczeni jak i innych użytkowników d16z6, mobila pochłaniał w dużych ilościach natomiast przy valvoline spalaniei znacznie zmalało pomimo że olej miał te same paramtery 10w 40 do b16 spróbował bym na twoim miejscu vr1 10w60 ew ,jakiegos motula sam nigdy nie lałem tej marki ,oczywiście nie ma co liczyć na cuda ale rożnica jest zauwazalna

vtiii
28-03-09, 22:47
leje wlasnie mobila:) dzieki za odpowiedzi