Zobacz pełną wersję : Jak rozwiazac problem dolotu lpg i przelotu 2cale..
Witam,otoz mam taki problem,mam EJ9 z silnikiem D14A3 odmulonym na 90km,jest tu zalozona instalka 2generacji na mikserze..nie chce sie bawic w blos'a ani jakies modyfikacje,na gazie jezdze spokojnie,tylko na benzynce czasem przeciagne..I tu pytanie,jak rozwiazac kwestie dolotu?Stozka nie chce bo boije sie strzalow gazu..planuje wkladke KNa w seryjna puche filtra,ale czy da sie cos przerobic zeby lepiej doprowadzic do niej zimne powietrze?Dalej bedzie kolektor 4-2-1 i rury 2cale,kat out(tu pytanie czy jak wytne kata to bedzie smierdziec gazem czy to tez od tlumika zalezy?bo aktualnie na serii praktycznie nie czuc gazu) srodkowy seryjny,a koncowy przelot WM a'la mugen z wkladka..Moze ktos juz rozkminial takie mody i moze cos podpowiedziec:) i czy jak moc by wzrosla,to czy moge chwile jezdzic na gazie wystrojonym na 90km i dopiero jechac do gaziarza zeby ustawil na troche wieksza moc czy najlepiej wtedy nie przelaczac na lpg?
Z gory dzieki za podpowiedzi,przyklady i pouczenia:)
Pozdrawiam
żadne modzenie z dolotem nie ma sensu skoro przeplyw powietrza i tak jest ograniczony przez mikser. Jeśli chcesz pozostac przy lpg i odczuc jakas rożnicę to zacznij od blosa. Da Ci to wiecej niż wkładka K&N z mikserem
Bassmaster
27-03-09, 20:12
...mam EJ9 z silnikiem D14A3 odmulonym na 90km,jest tu zalozona instalka 2generacji na mikserze..nie chce sie bawic w blos'a ani jakies modyfikacje...
Powiem tak, że trudno będzie to wystroić jak założysz wkładkę do seryjnej puchy, gdyż mieszanka LPG-powietrze będzie za uboga lub za bogata w pewnych zakresach obrotów.
Tak to już jest z mikserem na dolocie.
Mimo wszystko zastanów się nad BLOS-em i modyfikacją dolotu, gdyż jak mniemam masz przepustnicę ustawioną pionowo. Wtedy zastosowanie nawet stożka i doprowadzenie do niego zimnego nie będzie sprawiało problemu.
na gazie jezdze spokojnie,tylko na benzynce czasem przeciagne
gaz 2gen muli Ci tez na benie wiec ja bym jednak rozwazył instalacje blosa, chocby z tego wzgledu ze mozesz sobie bez przeszkód modzic stozki, wydechy i inne bajery. blos nie zabiera mocy jezdzac na PB.