Zobacz pełną wersję : d14a4 jakie felgi ?
Witam. Chciałbym sie poradzić jakie felgi i oponki do d14a4 ? Za duży wybór może Wy coś poradzicie
felgi rozmiar 16" budzet do 2000
photo : http://img8.imageshack.us/my.php?image=dsc05704j.jpg
moze najpierw napisz nam jaki masz budzet i w jaki rozmiar celujesz??
ja bym dal jakas czarna rote slipstream w 15, oponki 195/50/15, moze toyo T1R?
nie napisałeś ani jaki rozmiar....ani do jakich pieniędzy...także za duży wybór by ci coś poradzić...
dimo uprzedziłeś mnie :)
do silnika d14a4 czarne felgi nie pasują :beka: :confused:
do silnika d14a4 czarne felgi nie pasują :beka: :confused:
zgadzam się z Bobem. Czarne średnio pasują.
Może coś w bieli?
a jakie felgi do silnika b16a2?
Czemu takie wątki nie są kasowane od razu? przecież to jest parodia i jak ktoś to czyta to może zwątpić we wszystko:)
Buhahahahahaa a od kiedy to felgi pasują do silnika :] LOL
chyba BOB napisal to szydzac a ktos podlapal szydere...
augustflacha
30-03-09, 00:18
załóż sobie 16" to auto zamiast jechać będzie stać;ja mam 15" i widzę dużą róznicę odkąd się przesiadłem z 14"...załóż 16-tki jeśli lans jest najważniejszy tylko niech Hania lepiej stoi na parkingu:)
Nie przesadzasz z tymi 16'?
załóż sobie 16" to auto zamiast jechać będzie stać;ja mam 15" i widzę dużą róznicę odkąd się przesiadłem z 14"...załóż 16-tki jeśli lans jest najważniejszy tylko niech Hania lepiej stoi na parkingu
Ale *******y piszesz, spokojnie zakladaj 16 ale oponki 195 zeby nie zamolic autka...
zdecydowanie biel pod ten kolor budy. a rozmiar 16 jak najbardziej. i nie sluchaj co poniektorych bo wedlug ich rozumowania ci co zalozyli 17 do d14 powinni juz jezdzic do tylu :D
a oni niech sobie zakladaja 13' oponki 155 i niech moc bedzie z nimi
przejedz sie tym autem na 14 a potem na 16 czy 17 i zobaczysz roznice....
przejedz sie tym autem na 14 a potem na 16 czy 17 i zobaczysz roznice....
14 z oponka 185 a 16 z oponka 195...roznice w osiagach zadne, jedynie na profilu 45 troszke twardo, ale tak ma byc:)
dokladnie, bo na roznice w przyspieszaniu glownie wplywa szerokosc kapcia a nie sam rozmiar felgi... chociaz rozmiar felgi tez ma znaczenie, bo 2 felgi tej samej firmy --->w 16 bedzie ciezsza anizeli w 14...
Panowie a takie pytanie. Jest widoczna jakaś różnica między obiżeniem zawieszenia do -40 mm na felgach 14 a np. 15 calowych?
jest różnica wielkości cala na średnicy...
Na 14" przy w/w glebie masz teoretycznie auto niżej jakieś dodatkowe 12mm.
Praktycznie nie polecam takiej opcji
Co Ty gadasz... boszsz skąd się tacy znawcy biorą.
Opony się dobiera żeby obwód koła był ten sam, przykładowo 195/50/15 = 185/60/14 (0.3% różnicy)
Wtedy w zasadzie różnicy nie ma poza tym że koło może być cięższe, no i zwykle opona szersza.
Co Ty gadasz... boszsz skąd się tacy znawcy biorą.
Opony się dobiera żeby obwód koła był ten sam, przykładowo 195/50/15 = 185/60/14 (0.3% różnicy)
Wtedy w zasadzie różnicy nie ma poza tym że koło może być cięższe, no i zwykle opona szersza.
Auto posta nie wspomniał nic o zmianie profilu opony tylko o średnicy felgi, więc BOSSZZZ, poluzuj rajtuzy.
Chyba logiczne jest z przy zmianie wielkosci felgi trzeba zmienic profil opony..
Logiczne to raczej nie jest zastanawianie się nad obniżaniem auta na feldze 14"...
Rozumiem że w waszych oczach mogę być troszkę tępawy ale zadam pytanie:
Czemu? Niesie to za sobą jakieś negatywne skutki?
Oczywiscie ze nie, obnizaj smialo nawet przy feldze 14 calowej, pamietaj tylko ze zwiekszjac srednice felgi zmieniasz profil na mniejszy tak aby zachowac mniej wiecej taki sam obwod kola...wiele furek widzialem na ladnych 14 z gleba i wygladaly ok, wiadomo ze na 16 calowej pewnie byloby jeszcze lepiej...no ale nic nie szkodzi na przeszkodzie zeby obnizac autko na felgach 14 calowych:)
Odpowiedz sobie na pytanie: Co chcesz osiągnąć obniżając auto?
Jeżeli ma być ładnie i cieszyć oko, to raczej nie stosuj 14" koła. Felga będzie mała, do tego balon z opony (bo przecież "logiczne jest z przy zmianie wielkosci felgi trzeba zmienic profil opony..").
Jeżeli zdecydujesz się na oponę niskoprofilową - felga zginie w czeluściach nadola i będzie efekt niczym z brazylijskiego serialu.
Tak to widzę.
no ale logiczne, ze nie bedziesz zakladal opony 195/45R13 albo 205/50R16, tylko trzymał się zalecanego rozmiaru. czy nie jest to logiczne?
nie ma rozniczy czy obnizasz na feldze 14" czy 17". byle kolo mialo wlasciwa srednice i nie wystawalo poza nadkole.
Logicznie to może i jest ale czy estetycznie..?
Każdy robi jak lubi ale mnie nikt nie przekona, że koło 14" calowe będzie się prezentowało lepiej niż 15 lub 16 przy teżje, wspomnianej glebie.
Milsze dla oka jest wypełnienie nadkola felgą niż oponą, czyż nie?
sam oceń:
http://img404.imageshack.us/img404/8625/19hp2.jpg
http://www.hasback.com/images/elegrasssidebw.jpg
http://img244.imageshack.us/img244/5637/img0285vd1.jpg
a ja sprzedałem moje felgi 15'' na 195/50,gdyż na trasie z Ostrowii Mazowieckiej do Wawy,na pierwszym "etapie" mamy tragiczne koleiny ,a moja żona wkrótce będzie nią jeżdzić dosyć często.Kiedy ja nią jeżdziłem ,to na tamtych felgach musiałem się mocno koncentrować ,aby auto mi nie uciekało na boki,Teraz chwilowo jezdzę na zimowych 13'' i jest o niebo lepiej!!! Obecnie szukam ładnych 14'' na lato-pierwsze primo -bezpieczeństwo,potem inne widzimisie.....wiem ...statusiowałem:o
Co do tematu i do konkretnego zdjęcia auta to popieram to co ktoś pisał wcześniej czyli że BIAŁA felga.
Co do rozmiaru to zakładaj nawet 19 jak chcesz:D Ja bym celował w 15.