Zobacz pełną wersję : Podświetlanie Kabiny
Mam pytanie do użytkowników 5D czy posiadacie podświetlanie kabiny tylko to na środku auta czy może było tez oświetlenie z przodu przy lusterku za dopłata czy coś? bo strasznie mnie denerwuje brak lampki przy lusterku wstecznym wieczorem
Kup sobie na allegro map lighter który Ci się podoba i jedz do jakiegoś elektryka żeby Ci go wszczepił. Koszt ok 150zł ;)
ja w type r mam przy lusterku
5d 2005 silnik d16 ma oświetlenie koło lusterka...
5d 2005 silnik d16 ma oświetlenie koło lusterka...
możesz wstawić fotkę jak to wygląda żebym wiedział czego szukać
Tez interesuje mnie taka lampka gdyby ktos wiedział gdzie mozna taką dostac oprócz oczywiscie ASO bo tam pewnie krzykną sobie ładną sumke, to proszę o jakies info.
Zapytaj się naszych handlarzy z forum, ja kupiłem od "maciekxxx". Lampka leży i czeka na instalację ;)
możesz wstawić fotkę jak to wygląda żebym wiedział czego szukać
przepraszam, że dopiero teraz
http://img5.imageshack.us/img5/3167/prednie.jpg
Przepraszam, że odgrzebuje tak stary temat ale chyba szkoda zakładać nowy.
Zastanawiam się czy jeśli ktoś nie ma takiej lampki nad lusterkiem to może liczyć na to że po wycięciu dziury w podsufitce znajdzie tam otwory pod wkręty podtrzymujące lampkę?
Oryginalnie w tym miejscu jest wzmocnienie w dachu z otworem gwintowany M6. Ja tego nie miałem, niemniej jednak i tak udało się zamontować lampkę. Obrysowałem mniej więcej pozycję, ostrym nożem wyciąłem wstępnie otwór i później powiększałem co chwila przykładając lampkę. Trochę to trwało bo nie chciałem przesadzić i stopniowo podcinałem brzegi starając się wszystko idealnie spasować. Miałem trochę łatwiej ponieważ na wzór obok stał samochód z oryginalną lampką. Podłączyć można pod zasilanie lampki na środku dachu.
Trzyma się pewnie i ani myśli o tym żeby wypaść :)
bym był wdzięczny jeśli ktoś by mógł mi odpowiedzieć czy w 3 drzwiowej hani z 2001 silnik d16v1 jakie podsufitki były montowane z światełkiem koło lusterka czy tylko po środku kabiny
sazmon1069
03-11-12, 22:59
Witam. Mam pytanie. Przymierzam się do zrobienia sobie właśnie lampki koło lusterka bo to na środku nie wystarcza. I znalazłem na allegro dwie lampki:
- http://allegro.pl/honda-civic-1-6-02r-lampka-oswietlenia-kabiny-i2688595291.html
- http://allegro.pl/honda-civic-1-6-02r-lampka-oswietlenia-kabiny-i2688595404.html
Osobiście preferowałbym tą pierwszą bo ma lampki po bokach ale tutaj się zradza moje pytanie czy w Civicu z 2004, 3d Ep2 z silnikiem 1.6 jest możliwość jej montażu? Na drugim zdjęciu widać, że miejsce na śruby jest równolegle a nie tak jak w przypadku drugiego linku po skosie. Proszę o odpowiedź oraz pomoc w próbie montażu (jakieś wskazówki, jakie kable później, jak połączyć) Dzięki wielkie. : )
Na ep-klubie masz caly tutorial ze zdjeciami, uzytkownika malykciuk, jak taka lampke podlaczyc od poczatku do konca i pewno odpowiedzi na wszystkie pytania tak samo, zajrzyj i bedziesz podejrzewam wszystko wiedzial
sazmon1069
04-11-12, 11:42
Dzięki wielkie. :) Już przeczytane i w wolnym czasie będę się za to zabierał
A czemu nie kupisz oryginalnego jak ten http://allegro.pl/honda-civic-01-05-oswietlenie-wewnetrzne-i2769140803.html
Przyznam, że nie sądziłem iż takiej lampki mogli po prostu nie montować w tym samochodzie (O.o)
BTW: pytanie z trochę innej beczki: nie raz nie świeci mi lampka na środku podsufitki i muszę ją "puknąć" aby zaskoczyła. Podejrzewam że jakieś styki są zaśniedziałe bo jak się zrobi ciepło w samochodzie to się zapala.. Jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ?
Jak trzeba puknąć, aby się lampka świeciła, oznacza to kończenie się żarówki tam zainstalowanej. Była seria żarówek firmy Toshiba, w których cokolik z jednej strony się oddzielał od szkiełka, więc czasem coś nie łączyło. Sprawdź to w tej żarówce lub wymień na nową.
Żarówka nowa. Na poprzedniej było to samo :/
no to xadrian mamy prawie ten sam problem....mnie lampka całkiem oddała buty i nie świeci...bezpiecznik jest ok i nie wiem co dalej...wiem tylko,ze jest ciemno jak w d....
a Ty już poradziłeś sobie z tym nieświeceniem??
Powiem szczerze że przestałem na to zwracać uwagę bo raz świeci raz nie. Jeśli mi było potrzebne to światełko to po prostu "lekko pukałem" w lampkę i zaskakiwała. O dziwo jeśli wyjąłem lampkę z podsufitki to i przykładałem śrubokręt to świeciła za każdym razem. Na wiosnę znowu będę ogarniał temat bo ostatnio jakoś czasu nie było.
a ja rozwiązałem problem....okazała się wadliwa żaróweczka...ale za to miałem pretekst by w jej miejsce wstawić moduł led i jest *****iaszczo :)
a ja rozwiązałem problem....okazała się wadliwa żaróweczka...ale za to miałem pretekst by w jej miejsce wstawić moduł led i jest *****iaszczo :)
Bardzo dobry pomysł, ja również postanowiłem założyć moduł LED po kilku wymianach tych żarówek. Efekt - dużo lepsze, jaśniejsze światło w kabinie, nie potrzeba montować dodatkowego oświetlenia przy lusterku.
miziol80 potwierdzam Twoje słowa ale ja jednak jeszcze będę montował ori maplight przy lusterku,który już jest kupiony i czeka i chyba też tam wsadzę diody :)
Jeżeli już zakupiłeś, to szkoda byłoby nie założyć.