Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z lekkim kołem pasowym - Civic coupe 92-95

bobsley
25-03-09, 09:44
chłopaki mam problem. Zakupiłem ostatnio lekkie kolo pasowe i różnia się od siebie i nie wiem co z tym fantem dalej zrobić. Zakladać czy nie? Pomożecie Nie znam sie na mechanice słaby w te klocki jestem.

http://images39.fotosik.pl/86/db96ce732190996b.jpg

Tompro
25-03-09, 12:39
Musisz zmniejszyć średnicę podkładki śruby (ja sobie na tokarce przetoczyłem) którą przykręcasz koło pasowe. Dalej kupujesz krótsze paski, zakładasz i tyle.

bonku
26-03-09, 01:56
Dokładnie tak jak napisał Tompro. Zapodaj nowe krótsze paski i heya :D

karpik85
26-03-09, 09:37
A ja tylko z ciekawości zapytam, czy nie zmieni się praca osprzętu, bo na tym lekkim kole napewno obroty będą niższe. Chyba, ze wlaśnie tak ma być.

Tompro
26-03-09, 10:00
Wszystkie pozostałe kółka się kręcą wolniej ale jakoś specjalnego wpływu negatywnego nie widze. Masz przez to mniej mocy traconej na dodatkowych rzeczach a więcej na kołach.

karpik85
26-03-09, 10:16
no to wiem, pewnie tak jest specjalnie zrobione, bo w sumie alternator i tak ładuje tak samo niezależnie od obrotów, pompa wspomagania też pracuje chyba tak samo, więc mniej koni idzie na marne.

bobsley
30-03-09, 13:26
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Lecę kupic krótsze paski

ironman
30-03-09, 18:39
ja to nie jestem przekonany do lekkie koła zamachowego, może dlatego że naczytałem się o tanich urywających się kołach :D Ponadto mam pytanie czy silnik przy zakładaniu takiego koła nie musi być idelanie wyważony ??

Tompro
30-03-09, 19:12
ja to nie jestem przekonany do lekkie koła zamachowego, może dlatego że naczytałem się o tanich urywających się kołach :D Ponadto mam pytanie czy silnik przy zakładaniu takiego koła nie musi być idelanie wyważony ??

Mam toczone koło zamachowe przez gościa z allegro już z półtora roku i jest wszystko ok. Teoretycznie powinno się cały układ wyważyć, ale jak silnik był wcześniej wyważony to z odpowiednio wyważonym samym kołem też będzie wszystko ok.

ironman
30-03-09, 19:27
a jak odczucia z jazdy ?? mi sie zawsze wydawało że topowy popierda**** powinien mieć jak najmniej bajerów i i wtedy prolem lekkiego koła pasowego odpada bo zostaje tylko alternator

Tompro
30-03-09, 19:49
Generalnie trzeba się przyzwyczaić bo szybciej się wkręca i szybciej schodzą obroty. Na początku trzeba się nauczyć od nowa operować gazem i sprzęgłem bo jak dasz za mało obrotów to przydusi silnik i zgaśnie. Problem przy d serii jest czasem z klimą jak jest ciepło bo po wciśnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz przy wysokich obrotach potrafi zgasnąć silnik. Bez włączonej klimy nie zauważyłem żadnych minusów. Ogólnie to wydaje się jakby auto żwawsze/mocniejsze było ale to jest tylko złudzenie bo silnik po prostu szybciej się wkręca.

ironman
30-03-09, 20:11
czyli zalety jak przy lekkim zamachu i gra zaczyna robić się warta świeczki dzięki za doedukowanie w temacie

Tompro
30-03-09, 20:23
czyli zalety jak przy lekkim zamachu i gra zaczyna robić się warta świeczki dzięki za doedukowanie w temacie

Mam nadzieje, że nie mylisz teraz kółek ;) To z mojego opisu powyżej dotyczy zamachowego a temat jest o pasowym. Ja akurat robiłem zmiane obu prawie w tym samym czasie. W sumie najwięcej daje właśnie zamachowe z jakimś najlepiej lepszym sprzęgłem.

ironman
31-03-09, 09:12
nie no odróżniam kółka tylko się jednak gdzieś zgubiłem na pobierznym czytaniu :D

bobsley
31-03-09, 15:18
Założyłem to kółko i znaczącej róznicy nie odczułem, a przy włączonej klimatyzacji nie mam żadnych problemów z gaśnięciem silnika. Wszystko działa bez zarzutów :)

Tompro
31-03-09, 15:36
Założyłem to kółko i znaczącej róznicy nie odczułem, a przy włączonej klimatyzacji nie mam żadnych problemów z gaśnięciem silnika. Wszystko działa bez zarzutów :)

Bo to zauważyłbyś jakbyś zmienił jeszcze koło zamachowe na lekkie ;)