Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Maty miękkie czy twarde?

Yo20
24-03-09, 22:28
Które maty są lepsze do wygłuszenia samochodu pod adudio?? Pozdrawiam!

Kosciech
25-03-09, 07:39
zdecydowanie miękkie

ppm702
25-03-09, 07:40
jak już było również na tym forum setki razy pisane - TWARDE

Kosciech
25-03-09, 07:41
ppm a to niby dlaczego? Twarde potrafią pękać jak jest nieregularna powierzchnia i jest zimno. A miękkie sie po pierwsze dużo lepiej kładzie a po drugie zachowują minimum elastyczności. Ja zdecydowanie polecam miękkie APP

ppm702
25-03-09, 07:51
po pierwsze - maty klei się przy rozgrzewaniu opalarka i wtedy nie ma prawa nic pęknąć. A jak mata jest uformowana na gorąco i przyklejona to wtedy na 100% nie pęknie.

po drugie - maty kładzie się w celu zwiększenia sztywności blachy i jej masy w celu zmniejszenia wibracji płatów drzwiowych i konstrukcji. Mata miękka ani nie usztywni ani nie zwiększy w takim stopniu masy aby efekt był zadowalający.

Jeśli chodzi o APP to najlepsze rezultaty dają sztywne maty uszlachetnione pastą.

A to, że polecasz miękkie, jak to mówią - każda myszka swój ogonek chwali ;) Dodam tylko, że owszem coś tam miękkie dadzą i łatwiej się klei, ale są osoby, które stosują maty dekarskie SOUDAL'a, które nie dają absolutnie nic poza smrodem w aucie... Także można zrobić dobrze, albo półśrodkami - wybór zawsze jest po stronie właściciela auta :)

Od strony akustycznej twarde APP jest absolutnym minimum. Pisze minimum, bo można iść jeszcze w DYNAMAT'a czy inne wysokoiej jakości maty, ale to już inny zakres cenowy.

Kosciech
25-03-09, 08:06
No własnie Ziom odnośnie sztywności. Zauważ, że profesjonalne maty Dynamat wcale nie są twarde !!! Co obala Twoją teorie. Nie musisz mi mówić jak sie klei maty bo robie to od dawna i wiem jak to sie robi. Nie zmienia to faktu, że twarda mata app potrafi pęknąć przy mrozach i nie przy montażu tylko po jakimś tam czasie.

ppm702
25-03-09, 08:28
proponuję Ci porównać drzwi jedne zrobione na twardych matach APP i drugie na miękkich z tym samym zestawem głośnikowym. Ja sobie kiedyś takie porównanie u siebie robiłem i wnioski są takie, że miękkie APP nie daje tego, co twarde. Jeśli chodzi z kolei o pękające maty... Budowałem nie jeden system w życiu i nie spotkałem się z tym problemem w przypadku moich instalacji - może mam wyjątkowe szczęście ;)

Oddaję Ci honor w kwestii Twojej wiedzy dotyczącej elektryki i doświadczenia, co nie zmienia faktu, że się z Tobą nie zgadzam :)

Z kolei w przypadku DYNAMAT'u rozwiązanie leży w strukturze samej maty i materiałach użytych do jej budowy. Także uwierz mi, że nie mijam się z prawdą i to co napisałem nie jest "moją teorią", a wiedzą opartą na doświadczeniu :)

Innymi słowy podsumowując naszą dyskusję ;)
Miękkie APP - łatwość aplikacji i słabsze walory akustyczne niż twarde APP (wystarczające dla początkujących fanów CarAudio)
Twarde APP - większa trudność aplikacji, ale w połączeniu z masą APP pozwala na osiągnięcie efektu umożliwiającego starty z "otwartą przyłbicą" w konkursach SQ
Dynamat, czy Sinuslive - zdecydowanie lepsza jakość i efekt (również znacznie wyższa cena). Maty głównie dla ludzi ceniących wysoką jakość produktu i metkę (na codzień) lub dążących do ideału brzmieniowego w systemach strojonych "na miarę" pasywnie lub aktywnie.

Myślę Krzysiu, że z moim podsumowaniem się zgodzisz ;)

Startowałem w SQ w 2008 z nie tragicznym efektem właśnie na twardym APP i w tym roku mimo przejścia w dwa wzmacniacze i podział pasma aktywny zamierzam nadal pozostać przy APP. Zakładam, że efekty będą satysfakcjonujące.

Barti88
25-03-09, 13:00
są osoby, które stosują maty dekarskie SOUDAL'a, które nie dają absolutnie nic poza smrodem w aucie... Także można zrobić dobrze, albo półśrodkami - wybór zawsze jest po stronie właściciela auta :)

sluchales jakies tanszego zestawu gdzie drzwi byly wygluszone tym Soudalem? czytalem na forum CA i sporo osób polecało Soudala...

ppm702
25-03-09, 14:02
czytałem na forum CA i sporo osób polecało Soudalatak, osoby bez doświadczenia polecają soudala, a jest to kibel jakich mało do CarAudio. Jedyne co daje SOUDAL to smród w aucie... :/

Kosciech
25-03-09, 18:08
Piotrze, odnośnie podsumowania naszej ciekawej dyskusji :): nie zgadzamy się tylko w jednej kwestii, mianowicie odnosnie tego że maty miękkie są gorsze od twardych jeśli chodzi o akustyke. Tak sie składa, że robiłem również takie porównania jak piszesz i nie zaobserwowałem róznicy w brzmieniu. Ale możliwe że po prostu mamy troche inne subiektywne odczucia i tyle ;). Ja nie twierdze, że miękkie są lepsze w kwestii akustyki i nigdzie tego nie napisałem, ale uważam że nie są też gorsze. Natomiast poleciłem koledze miękkie między innymi dlatego, gdyż jak domniemam będzie sobie sam wygłuszał drzwi. Tak jak napisałeś dla ludzi, którzy nie mają zbytniego doświadczenia i nie są melomanami są w 100% super i zdecydowanie łatwiej sie je montuje. Gratuluje Ci startu w zawodach z dobrym rezultatem na twardych app. Myśle, że zaważył na tym min. czas jaki poświęciłeś na zrobienie i dopracowanie instalacji, uzupełnienie mat pastą, filcem od strony boczków itd. co dało tak dobry efekt.

Co do mat dekarskich soudala to nie będe sie rozpisywał. Napisze tylko, że jak coś jest do klejenia papy i blachy na dachu to niech tam zostanie ;). Szczególnie niezrozumiałe jest dla mnie stosowania mat dekarskich ze względu na ich cene. To w cale nie wychodzi taniej, więc nie rozumiem dlaczego co poniektórzy lepią do drzwi maty dekarskie skoro za te same pieniądze kupić można maty app którę są przeznaczone właśnie do tego celu.

eXcential
26-03-09, 23:55
Teraz spojrzenie troche laickim okiem... Pod jakim względem miękkie maty mają się lepiej kłąść? Twarde kładą się dobrze i są plastyczne przy odpowiedniej temperaturze. Dwukrotnie wyklejałem twardymi i nie narzekałem

ppm702
27-03-09, 08:02
miekkie kładą się tak jak powiedzmy tkanina i nie wymagają rozgrzewania :)

Bonless
28-03-09, 12:07
Do końca się nie zgodzę z opinią że twarde maty są lepsze bo już nie raz spotkałem się z opinią, że twarde maty położone na blachę za boczkiem (tą z otworami) potrafią pękać w niskich temp. chyba, że są położone na jednolitą blachę to nie ma problemu. App ma też w ofercie trochę droższe maty miękkie (poimerowe czy coś tam) I całkiem nieźle się nimi wygłusza. A tak poza tym kolego ppm702 chyba startowaliśmy w tych samych zawodach :D Pozdr