Zobacz pełną wersję : check nie swieci
Witam mam mały problem kupiłem cifa d15z1 i nie swieci wogóle check engine nawet jak tylko włącze sam zapłon silnik chodzi OK czy jest to mozliwe ze ktos go odłączył czy moze kontrolka sie spaliła wszystkim z góry dzieki :mrgreen:
po przekreceniu kluczyka powinna sie na chwile zapalic. Bardzo mozliwe ze ma jakis blad i ktos wykrecil zaróweczke, albo odpial kabelek, zeby nic nie pokazywalo
A jeszcze małe pytanko bo kupiłem auto z komisu i tam akumulator był wyciągniety dopiero włozył jak oglądałem i czy musze od nowa uczyc autko jeszcze raz wyciągnąc klemy i czekac na jałowym az sie włączy wentylator i potem na miasto.
co do resetu to polecam ten wątek:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9708
No dobra ale jak aku był odłączony to uleciały wszystkie ustawienia zegarek tez sie skasował i byłem chwile pojezdzic nie robiłem tak zeby wentylator sie na jałowym włączył to wystarczy jak jeszcze raz wyciągne bezpiecznik i naucze go tak jak ma byc i to jest to samo jak bym wyciągną kleme :?:
tak wystarczy - wszystko masz opisane w wątku
no lepiej jest wyciągnąć tylko bezpiecznik bo w tym wątku chyba właśnie było że jak wyciągniesz kleme z aq to może ci sie nieuzbroić poducha itd...
ja zrobiłem reset w ten sposób, że odpaliłem na jałowca na 20-25 minut, zgasiłem, potem odpaliłem jeszcze raz, pobawiłem się elektryką z 3-5 minut (klima, radio, światła itd) i pojechałem na przejażdżkę ok 30 km (miasto i trasa). po takim reseciku wydaje mi się, że pali tyle ile powinien, czyli w mieście (chyba) ok 8 zamiast 10-10,5 :)
To jest to obojetne czy odłącze aku czy bezpiecznik i tak sie zresetuje ECU i wszystkie jego ustawienia?
Panowie, jest wątek na pytania o reset :? Nie róbmy bajzlu ;) THX :)
krzysiek_114
19-02-06, 14:38
tak ja tez mam taki problem...tzn check mi sie w ogole nie swieci wlansie sprawdzalem diode przy zegarach ale ona jest ok. ktos ma jakis pomys??
tak ja tez mam taki problem...tzn check mi sie w ogole nie swieci wlansie sprawdzalem diode przy zegarach ale ona jest ok. ktos ma jakis pomys??
Mialem tak..wymienilem komputer i jest ok. Nie swiecil check wcale..kombinowalem i nic. Kupilem ECU, wymienilem i dziala bez zastrzeżeń. Najprawdopodobniej cos w kompie nawalilo bo auto jezdzilo bardzo dobrze...obawialem sie ze jak zmienie to pokaza sie jakieś błędy..a tu niespodzianka..i brak..wyszystko ok. Tak żę polecam ..oczywiscie w ostateczności zmienić ecu :)
Pozdr...
A jesli juz bym musiał wymieniac ECU to ile cie to kosztowało Bonifacy :?:
Ja do D16Z6 dalem 220 zl..ale do d15b2 można chyba taniej kupic..
A do d15z1 jest taki sam jak do d15b2 :?:
prawie. nie obsługuje vteca. :wink:
A do d15z1 jest taki sam jak do d15b2 :?:
sprawdz tu ... http://www.hondaclub.cz/img/clanky/fotos/radyanapady/555/readme.txt
A jest jakis bezpiecznik od tego check engine co mógł by sie spalic?