Zobacz pełną wersję : Kontrolka otwartych drzwi???
witam
mam maly problem z kontrolką od otwartych drzwi która cały czas sie świeci , czujniki sa dobre a jak przełanczam światło w podsufitce z pozycji wyłaczonej na właczaną przy otwartych drzwiach to mrugnie na chwilke kontrolka i dalej świeci
prosze o pomoc bo jest to strasznie denerwujace:(
Mialem tak w poprzednim samochodzie, ale wtedy wina leżała po stronie krańcówki, czyli właśnie wyłącznika przy drzwiach.
Pewnie jakieś zwarcie...
no własnie tylko gdzie szukac i patrzec?
Moze zacznij od lampki, jeżeli cos dzieje sie przy jej przełączaniu. Może włącznik do wymiany, a jak nie to na krańcówkach.
Dobrze by było jakbyś spytał jakiegoś elektryka speca, no Kościecha z forum, on na pewno podpowie gdzie szukać.
ja bym obstawiał krancówke w dziach posprawdzaj dobrze
Zacznij od wyciągnięcia wszystkich 4 czujników otwarcia drzwi, ich rozebrania i porządnego przeczyszczenia styków wewnątrz.
Ja przed czyszczeniem a kiedy było wilgotno miałem te same objawy co Ty + wariacje alarmu.
Miałem to samo po umyciu albo w czasie deszczu, wina jednej czujki przy drzwiach (wyjąć, osuszyć, wyczyścić, nasmarować) ale wtedy oświetlenie wnętrza też zaczynało sie jażyć.
A u mnie wogóle sie nie zapala lampka jak otwieram tylnie drzwi :( Alarm tez sie nie uzbraja jak mam otwarte i go włacze a natępnie zamkne drzwi.Czy to te czujniki czy moze cos dalej?
no to trzeba jeszcze raz do tego przysiąsc a jak to dalej nie bedzie to? bo sprawdzałem i czysciłem czujniki
To wizyta u elektryka Cię czeka...
Ostatnio przytrafilo mi sie to samo, co spowodowalo wlaczenie alarmu :) Styki byly zasniedziale, poza tym wszystko ciezko chodzilo. Przetarcie stykow i WD40 w zupelnosci wystarczylo. Jak nie gasnie sprawdz reka dociskajac czy gasnie. Byc moze drzwi nie "dopychaja" do konca.
umnie czyszczenie i wd40 zalatwilo sprawe pozdrawiam
a jak dzis ruszałem czujnikami to kontrolka przygasała ale nie mogła zgasnąc??
Próbowałeś przeczyścić wszystkie krańcówki jak radzili koledzy. Na pewno nie zaszkodzi. Jeśli nie pomoże, to będziesz miał pewność, że nie to jest przyczyną. Nie ma co dalej wymyślać możliwości dopóki nie zrobisz tego.
Tak więc śrubokręt w dłoń...
tak tez zrobie a potem dam znac
błacha sprawa wyrególuj je sa za daleko odsuniete i ja zamkniesz drzwi to nie wciskaja sie zbyt głeboko i dlatego dalej swiecą
Kolego, a czy masz zalozony alarm z czujnikiem otwarcia przedniej maski? Ja mialem taki sam problem - wina lezala po stronie ow czujnika pod maska (taki wciskany bolec) zwieral do masy i stad zapalala sie lampka :)
Sproboj go odlaczyc i daj znac jak sprawy sie maja - o ile takowy czujnik posiadasz.
Jeżeli chodzi o związek z lampką na podsufitce, to sprawdź bezpiecznik, który odpowiada za kontrolkę otwartych drzwi i lampki na podsufitce. Nie miałem tej przypadłości w Hondzie, ale kiedyś w Lanosie spalił mi się właśnie jeden z bezpieczników i objawy były takie, że kontrolka otwartych drzwi się paliła non stop i gasła po zapaleniu lampki.
Nie wiem czy to dobry trop (bo może w Hondzie bezpieczniki odpowiadają za co innego), ale myślę, że warto to sprawdzić.
no nie posiadam takieko czujnika pod maska:) dzis przecisciłem wszystkie czujniki w drzwiach i dalej to samo tylko teraz kontrolka normalnie dogasa ale nie gasnie i zaczyna migotac, straciłem pomysły sprawdze jeszcze bezpiecznik i światło w podsufitce wezme od ojca, przekrece na chwile i sprawdzi sie czy czasem tam sie co nie podziało
Mało prawdopodobne ale może gdzieś kabelek sie przetarł jakimś cudem i dotyka masy?
a czy gdy poodlaczasz wszystkie krancoweczki to nadal swieci?
no powiem ze sie udało, jeszcze raz wszystko poczysciłem chyba juz z 4 raz i dalej kontrolka świrowała ale po 10 minutach jazdy normalnie zgasła i działa jak trzeba, narazie :)
Dziś też przeczysciłem styki w drzwach tylnich.Ale to wogóle nie działa. Nie świeci.Nie wiecie gdzie u mnie jest problem.Wogóle nie reaguje.Nie zapalaja sie nawet jak odłącze styczniki.Są oddzielne bezpieczniki do tylnich drzwi czy wszystko jest na jednym?I czy szukać tego wyciagając wszystkie kable na wierzch i idąc po przewodzie?
a sprawdzales żarówke moze sie spaliła, nie zaszkodzi sprawdzic
nie no jak przednie otwieram to świeci.Tylko przy tylnych otwartych sie nei zapala :mad:
witam znowu mam problem z kontrolka od otwartych drzwi tylko teraz swieca 2, ta od klapy tez swieci, wymienilem zamek wymienilem czujniki i dalej swieci ,alarmu niemoge właczyc, ma ktos jeszcze jakis pomysł bo mnie juz nerwy padaja, nie wiem czego szukas
ja mam pomysł, jedź do Lock-service, gość magik to powinien pomóc ;) u mnie to co opisywałeś przedtem też występowało ale to była kwestia jednego czujnika i po wyczyszczeniu spokój, teraz to już widzę że typowo elektryk się przyda :)
to jest na krupniczej? mówie ci normalnie magia spadł snieg zaczeło sie swiecic , poswieci slonce to pewnie przestanie jak w tamtym roku
ma ktos opis całej tej kabelkomani, chodzi oto gdzie dokładnie ida przewody od czujników, doczego one ida i jak idzie kabel do swiatła w podsufitce i gdzie to jest wpiete , podejrzewam zwarcie na lini swiatła w podsufitce, albo goscie od alarmu cos poj...