Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwny problem z alarmem

amon
23-03-09, 12:26
witam wszystkich!

Mam problem z alarmem w mojej hondzie. Otóż zamknąłem auto pod blokiem pilotem i już go nie mogę otworzyć - alarm nie reaguje na pilota tzn. cały czas jest uzbrojony( działają czujniki ruchu i centralny zamek się nie otwiera). myslałem że to bateria w pilocie padła bo miałem juz tak kilka razy ale po wymianie baterii dalej to samo - alarm nie reaguje. drzwi otworzylem normalnie kluczykiem i rozbrojlem alarm wyłącznikiem serwisowym, ale teraz nie chce on się wogóle uzbrojć. Do centralki podłączony jest też immobilaizer ale on działa normalnie -więc chyba centralka jest ok, bo gdyby ona padła to immobilaizer też by nie działał (tak myśle). Pilot nigdzie nie upadł, sprawdzil go elektryk i powiedział ze wg. niego pilot jest ok - więc co się mogło stać??? Z alarmem nigdy nie było żadnego problemu - poprostu w ciągu sekundy sie mógł zepsuć??? mam schemat od niego i jest tam pokazane że do centralki alarmu wchodzi kabel z oznaczeniem "antena" - czy ktoś wie czy ten kabel jest zakończony jakims odbiornikiem który łapie sygnał z pilota??? nie mogę dojść gdzie ten kabel idzie dalej z centralki bo ginie pod izolacią w gąszczu innych kabli a szkoda było by zrywać całą izolację bo może tylko nadaremnie. Bardzo proszę o jakiej sugestie, porady, moze ktoś maił podobny przypadek.
Alarm to "PRESTIGE 250S".

drex87
23-03-09, 14:37
kolego moze poprostu ci sie pilot rozkodowałjak masz instrukcje to przeczytaj jak sie koduje pilot umnie tak jest ze kilka razy trzeba nacisnac ten guzik serwisowy i poznije na pilocie nacisnac zamkniecie i otwarcie popatrz w instrukcji jak masz

bracho1978
23-03-09, 15:03
Powinieneś mieć drugiego pilota do alarmu to zobacz na tym a antenka jest tylko zwykłym kabelkiem mógł się gdzieś w centralce alarmu odlutować urwać

amon
23-03-09, 22:13
drugiego pilota niestety nie mam, jak kupiłem honde dostałem tylko jeden. W mojm modelu alarmu czyli Prestige 250S nie trzeba programować pilota, ale w modelu Prestige 250 trzeba i to zrobiłem zgodnie z instrukcją serwisowa - myslełem że może pomoże ale dalej nić. kabel od anteny w centralce tez nie jest odlutowany - rozebrałem centralkę i sprawdzilem. Alarm ciągle nie działa :(

Kosciech
24-03-09, 19:46
kto Ci powiedział, że nie trzeba programować pilota? Alarmy Prestige niestety tak czasem mają, że pilot lubi wyskoczyć z pamięci alarmu. Właczasz zapłon, trzy razy on-off, on-off, on-off przyciskiem serwisowym i naciskasz główny przycisk w pilocie i powinno banglać. Jesli nie bangla to znaczy, że pilot jest uszkodzony.

amon
25-03-09, 18:52
kto Ci powiedział, że nie trzeba programować pilota? Alarmy Prestige niestety tak czasem mają, że pilot lubi wyskoczyć z pamięci alarmu. Właczasz zapłon, trzy razy on-off, on-off, on-off przyciskiem serwisowym i naciskasz główny przycisk w pilocie i powinno banglać. Jesli nie bangla to znaczy, że pilot jest uszkodzony.

Robiłem tak jak napisaleś kilka razy i nic - czyli mam rozumiec że pilot jest uszkodzony i ten elektyk który go wcześniej niby sprawdził i powiedział ze jest ok to się pomylił tak??

Kosciech
25-03-09, 22:37
a jak go sprawdzał? oscyloskopem, że nadaje sygnał? Czy tylko dioda mu sie zapaliła i stwierdził, że działa?