Zobacz pełną wersję : Civic 2003 3d stuki w tylnym zawieszeniu
witam,cos mi sie tlucze z prawej strony tyl,napewno nie tlumnik,bylem na stacji diagnostycznej wszystko jest ok.facet nie wie coto moze byc,slychac jak wjade w dosc duza dziure
Może amortyzator wylał? Ja wymieniłem ostatnio przednie, bo jeden wylał i stukał na dziurach. Jeżeli masz tylni stabilizator poprzeczny to może łączniki stabilizatora.
bylem na przegladzie!!!!!!amory ok.
amorki mogą być ok ,ale na ten przykład już gniazda tylnych amorków już nie ,łatwo sprawdzić ,zdiąć plastiki osłonowe górnego mocowania amorka położyś dłoń na gnieżdzie i drógą ręką nacisnąć tył auta kilka razy agresywnie , jeżeli to to napewno poczujesz, mogą być łączniki jak pisał kolega,ale tez tulejki dr stabilizatora,żadko inne tuleje na tylnym zawiasie w VII genie,pozdro
amory sa ok.mocowanie tez,nie piszcie mi ze moga byc tulejki,laczniki itp.napisalem ze bylem na przegladzie i nic nie wyszlo!!!
mi też coś puka (głuchy stukot) już od roku... kolumny amortyzatorów rozbierane były 3 razy.. w serwisie byłem 2 razy.. ostatnim razem zbadali auto na trzęsawce i było słychać stukanie, ale nic na łącznikach, tulejkach i innych..
Do poszukiwania źródła użyli stroboskopu i zlokalizowali największą amplitudę drgań na samej górze tłoka amortyzatora.
Diagnoza była taka, że stukają zawory amortyzatora...
Sam nie wiem, jak możliwe by coś tak małego aż tak mocno stukało.. bo dźwięk jest naprawdę głośny, tępy.. jak kluczem o belkę.
Budowa amortyzatora: http://kayaba.akwimat.pl/amortyzatory.html
mi tez cos po obnizeniu auta zaczelo od czasu do czasu pojawiac sie w specyficznej sytuacji, tzn, przy szybkim skrecaniu w lewo na lekkich wybojach zdarza sie taki gluchu dzwiek w okolicach prawego kola. Przy skrecie w prawo nie ma analogii z lewym kolem, na nierownosciach tez nic nie slychac, tylko przy mocnym skrecie, myslalem, ze moze opona ociera przy wychylaniu budy, ale to OEM felgi i wszystko sie ladnie miesci w nadkole, na oponie tez sladow nie ma.
Przysluchalem sie jeszcze dzisiaj i to nie sa stuki, tylko jakies ocierania, kurna :/
alchemiqu, u mnie juz ok, pojechalem do tlumikarza i podciagnalem wydech, bo wczesniej wisial nizej niz progi autka i o dziwo od tamtej pory nic nie obciera, chociaz wczesiej jak ruszalem wydechem tez nie bylo nic slychac w postoju.
Panowie a orientuje sie ktos czy zawieszenie od ep3 pasuje do em2 ? bo kupiłem em 2 i jakis szpec potraktował sprezyny gumowka i chciałbym założyc cos seryjnego ale obnizonego jak np w ep 3 1.6 sport bo seryjne zawieszenie em2 jest strasznie wysokie...
bunkerites
11-02-13, 18:57
Jesli chodzi o laczniki stabilizatorow to wystarczy zerknac pod tylnie kola.Laczniki ladnie widac,odrazu oceni sie czy sa cale
Panowie a orientuje sie ktos czy zawieszenie od ep3 pasuje do em2 ? bo kupiłem em 2 i jakis szpec potraktował sprezyny gumowka i chciałbym założyc cos seryjnego ale obnizonego jak np w ep 3 1.6 sport bo seryjne zawieszenie em2 jest strasznie wysokie...
Zamiast kombinować kup sprężyny obniżające -35mm.