PDA

Zobacz pełną wersję : rezonujacy tlumik

2kaii
16-02-06, 18:27
Mam jakis dziwny problem z tlumikiem, brzeczy cos i rezonujac obija sie o podwozie. Problem ma inne rozmiary kazdego dnia, dzis przez okolo godziny cieszylem sie naturalna praca silnika. Drazni mnie niesamowicie kazdy "niewlasciwy" dzwiek. Jestem na tym punkcie wrecz przewrazliwiony wg mojego mechanika tak wiec nie odpuszcze dopoki nie rozwiaze problemu. Moze to kwestia temperatury i jakiejs wody? A moze sol sie dostala? Bede wdzieczny jak ktos mnie nakieruje, pozdrawiam 2kaii

tomi
16-02-06, 20:48
najprawdopodobniej blacha oslaniajaca katalizator ci halasuje

2kaii
16-02-06, 22:22
jak to rozwiazac? bo na konstrukcji tlumika nie znam sie ni w zab :/ czy sa warsztaty w ktorych da sie to zrobic? jakie sa koszta? moj mechanik powiedzial, ze nie zna sie na tlumikach niestety. umie zalozyc, zdjac..

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2006 ]
aaa, zapomnialem dodac ze najbardziej go bierze miedzy 1750 a 2250 obrotow

ppm702
16-02-06, 22:47
może być wyrobiony kamień uszczelniający na przegubie między środkowym a ostatnim tłumikiem - podjedź do tłumikarza i za grosze będziesz miał problem z głowy

pablo96
17-02-06, 04:45
moze to niewiele pomoze ale mialem podobny problem z jakims grzechotem i okazalo sie ze mialem poluzowana na jednej srubie blache ktora oslania kolektor wylotowy(podlozylem podkladke i jest gites ) moze pomoze pozdrawiam

Cairo
19-02-06, 09:20
Ja również miałem podobny dźwięk. Wszedłem pod samochód i zlokalizowałem żródło. Tak jak pisze tomi blacha nad katalizatorem, tylko nie poluzowała się lecz urwały się dwa mocowania z 4. Założyłem więc na nią dwie duże opaski zaciskowe i wten sposób spiąłem ją razem z katalizatorem. Brzeczęnie znikło.

prz3mo
19-02-06, 11:18
aaa, zapomnialem dodac ze najbardziej go bierze miedzy 1750 a 2250 obrotow

Mam cos takiego wlasnie przy ok 2 tys obrotow... Ale u mnie na 100% nie jest to oslona katalizatora. Sprawdzalem. Wydaje mi sie, ze to cos w okolicach tłumika koncowego.. Niestety ciezko to sprawdzic co jest na 100% bo opukując itd... auta na podnosniku nic nie jest poluzowane itd... Dlatego jeżdże z tym "brzeczeniem"... :)

reXio
19-02-06, 12:44
u mnie pomieszy 2750 a 2900 brzeczal srodkowy tlumik. Jak mi go tlumikarze zdjeli i popukali mlotkie to az za glowe sie zlapalem - SITO! :570:

Wymiana pomogla. Zalozyli mi ASMETa - ponoc w miare dobre za rozsadne pieniadze.

2kaii
19-02-06, 12:54
u mnie sie poprawilo samo, widac ma to zwiazek z temperatura, teraz czasami lekko brzeczy a czasami wcale. Poniewaz nie mam narazie kasy poobserwuje go jeszcze, jak bedzie uparty to trzeba bedzie interweniowac :]