Zobacz pełną wersję : Błagam o pomoc!!!!
damianlapszys
20-03-09, 20:59
Witam. Dzis rano moja hania zwariowala. Jadac na powyzej 4 tys obrotów auto zaczyna delikatnie mi przerywac!!!! Pomocy bo w gorzowie nie ma uczciwych i kompetentnych mechaników.
kolego ale mało troszke danych moze byc wszystko swiece przewody ja bym zaczał od tego sprawdzać
A przewody WN i świece kiedy zmieniałeś? Zrobiłeś cokolwiek? Napisz coś więcej bo wróżek tu chyba nie ma :)
moze to przez wilgoc... przewody wysokiego napiecia??
chodzi ci na 3 gary? czy jak? napisz cos wiecej...\
brak mocy?
DamianPietras
21-03-09, 10:09
filtr paliwa / pompa paliwa? wiecej info :confused:
damianlapszys
21-03-09, 16:14
a wienc tak chlopaki. swiece wymienialem jakies 9 tys kilometrów temi. Jesli chodzi o kable to sa w stanie idealnym zadnej wilgoci tam nie ma. co do mocy to ciezko jest mi to okreslic bo nie moge jej wkrecic na obroty zeby to sprawdzic bo jak juz pisalem ze auto delikatnie mi przerywa. Dzis bylem u jakiego tzw specjalisty ale specjalisty powinno byc w duzym cudzysłowiu:) stwierdzil ze to moze byc cewka ale mam mu zostawic samochód w poniedzialek i on da aparart do diagnozy. Cena samej diagnozy to 150 zl plus naprawa. wiec prosze o pomoc bo moze dzieki wam uda mi sie zaoszczedzic duzo pieniedzy. Z gory dziekuje
Kolego właśnie przerabiałem ten sam problem tylko u mnie takie właśnie cyrki zaczeły się dziac jak wymieniłem świece, kopułke i palec.Po wymianie tych części auto zaczeło szarpaca po rozgrzaniu gasło i niedało rady odpalic. Mechanior poiwedział żebym wymienił przewody WN bo widzi ze są jeszcze oryginalne to napewno to. Zakupiłem więc przewodziki NGK spory koszt ale cóż sie nie robi dla Hani. Po założeniu przewodów niestety problem nadal istniał, także przyczyn mogło byc wiele ( kopułka,palec,świece, przewody,cewka,moduł,czujnik temperatury płynu chłodniczego, regulator ciśnienia) okazało sie ze nowy palec i kopułke mozna sobie w buty wsadzic , założyłem stare i śmiga. Podaj po kolei jak i co kiedy zaczyna się dziac.
damianlapszys
21-03-09, 18:09
zaczeło sie od tego ze jakies 2 tygodnie temu samochod odpalil mi nie na wszystkie gary ale po chwili zalapal az do wczoraj spieszylem sie do pracy i przekraczajac 4 tys obrotow na 3 biegu samochod zaczął mi delikatnie przerywac albo szarpac. Auto nadal odpala normalnie i normalnie jezdzi pod warunkiem ze nie bede jechal na wysokich obrotach.
tak wogóle to mowa tu o silniku D14A2
skolopendra
21-03-09, 18:46
zaczął mi delikatnie przerywac albo szarpac.
przeczyść kopułkę ,sprawdź stan świec
A czy jakby było coś ze świecami, czy przewodami nie przerywałoby też na niskich obrotach?
Proponuję podjechać do elektryka...
damianlapszys
21-03-09, 21:18
jutro zaryzykuje i kupie nowa kopułke, przewody i swiece
Tylko jak kupisz tanie zamienniki to może wcale nie pomóc...Nie lepiej podjechać do speca i niech tam zajrzy?
kiedyś miałem podobną przygodę i u mnie była to sonda lambda..miałem wtedy około 150tys.. dodam że samodiagnostyka i żaden komputer na postoju tego nie pokazał.. dopiero jazda z podłaczonym komputerem pokazała że sonda się "zawiesza" i silnik dusi się przy gwałtowniejszm wciśnieciu gazu.. załozyłem jakąś uniwersalną sonde boscha za 80zł i jak narazie jest ok :)
p.s przejechałem do tej pory na oryginalnych kablach WN 260tys, co nie znaczy oczywiscie, ze u ciebie sa ok.. nie wymieniałem też aparatu ale czyszczenie styków jest konieczne od czasu do czasu bo aluminium sie utlenia.. jeżeli chodzi o cewkę to trzeba sprawdzic jej rezystancje.. bylo na forum, ale jak chcesz to odezwij sie na priv podesle ci zdjecie z ksiażki sam naprawiam.. i napewno nie kosztuje to 150zł!!!.. wystarczy zdjąc kopułke i zmierzyc omomierzem uzwojenia cewki.. 10min roboty..
Jesli chodzi o kable to sa w stanie idealnym zadnej wilgoci tam nie ma.
Wciąż nie dałeś odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy były wymieniane przewody WN i jakiej firmy masz teraz zamontowane? Na wygląd je chcesz oceniać, czy mierzyłeś i patrzyłeś w nocy, czy iskry nie przeskakują?
moze filtr sie przypchal jak tylko na wysokich obrotach sie to dzieje ... a moze pompa paliwa ?
damianlapszys
22-03-09, 21:05
tak wiec jesli chodzi o kable jak i kopułke to nie wiem kiedy byly wimieniane. Honde przywiozłem w maju z przebiegiem 150 i wsadzilem gaz. teraz ma 180 tys i po za swiecami, olejem , klockami i rozrzadem nic w niej nie robilem.
a wienc tak jak pisalem wyzej kupilem dzis nowe kable i kopułke. Nic to nie dalo. 180zl na darmo. az cos mnie tkneło zeby wymienic swiece ktore maja 5 tys kilometrów przebiegu i okazało sie ze po ich wymianie wszystko jest ok. . Dzieki chlopaki za kazda pomoc. Zamykam temat