PDA

Zobacz pełną wersję : markgum vs r888 - opinie ??

crxd16
20-03-09, 01:39
jak sie ma porownanie markgumow n-rally do toyo r888? chodzi o jazde uliczna, z rzadkimi wypadami na 1/4 mili;
jak sie kleja na wprost, jak w zakretach i ktora mieszanke wybrac

Pati
20-03-09, 10:16
a czy czasem markgumy nie sa oznaczane jako 'competition only'?

crxd16
20-03-09, 10:35
no wlasnie wchodzilem na ich strone (bo nie chcialem uwierzyc koledze) i jest napisane, ze posiadaja homologacje drogowa, tez sie zdziwilem, bo zawsze sadzlem, ze one sa, tak jak mowisz - competition only;
zatem moga byc ciekawa alternatywa do r888

Simonides
20-03-09, 14:39
zalezy na co potrzebujesz
ja mam markguma w sredniej mieszance mam i r888; oba ze znaczkiem E :D

markgum wydaje mi sie ze lepiej chodzi po brudnych nawierzchaniach czytaj piach bloto
mógłbym nawet powiedziec ze lepiej na dohamowaniu od r888 ale to moze byc mylne odczucie

R888 tak sie nie kładzie jak markgum, ale to oczywiste biorac pod uwage budowe i scianki;
chociaz jak juz mowilem r888 chyba bardziej "pływa" na dohamowaniu

markgum ma ten minus ze to nalewka, na starym karkasie
albo trafisz dobrze albo sie rozleci; ja dwa razy reklamowałem
z reklamacja problemow nie ma jednak zawsze to problem z odesłaniem opony

aha markgum głośniejszy; na juz wytartych i gładkich nawierzchniach chodzi jak F16 :D ma to swój urok :D
na nowym asflacie porównywalnie

crxd16
20-03-09, 19:14
o takie cos chodzilo :) - THX
a tak porownujac do 'normalnych' opon high performance, to jak sie zachowuja w zakretach?

Simonides
20-03-09, 20:13
o takie cos chodzilo :) - THX
a tak porownujac do 'normalnych' opon high performance, to jak sie zachowuja w zakretach?

semi slick zawsze bedzie lepszy od drogowej opony na suchym; przyczepnosc zawsze na +

crxd16
20-03-09, 20:38
moje pytanie sie bierze stad, ze troche szukajac na necie, natkanlem sie na opinie, ze markgumy w zakretach zachowuja sie gorzej niz zwykle opony HP / UHP

a jakbys kupowal jeszcze raz margumy, to w ktorej mieszance, ponownie sredniej, czy wybralbys miekka?

Simonides
21-03-09, 00:12
opinia wynika pewnie z tego ze sa miekkie, tzn karkas miekki i sie kładzie
mieszanka srednia jest ok, pewnie powtorzyl bym srednia chociaz ostatnio r888 kupilem
jednak nalewka to nigdy nie bedzie nowa opona z fabryki

cvc d15
21-03-09, 09:52
Powiem Ci tak, miałem porównanie prawie nowych markgumów do starych pirelli rs5 które dostaliśmy w spadku, na odcinku asfalt, 500m praktycznie prostej, dohamowanie, szykana i dalej lotka. Tylko na jednym treningu spróbowaliśmy markguma. Wykłada się jak stary pijak po prycie i psuje zderzaki;). Jak masz zamiar głównie upalać na wprost to będą ok, jak masz zamiar napadać ogniem na zakręty to się zastanów. Poważnie.

mizer
22-03-09, 22:19
Na poczatek wez markgumy semi-slicki, maja homologacje na droge, polatasz troche po asfalcie, rozgrzej je porzadnie to zobaczysz jak to chodzi, jak je dobrze pogrzejesz to sa naprawde ok za taka kase, wikeszym problemem w civicach sa plywajace hamulce po dogrzaniu niz opony, semi slick to semi slick - w porownaniu ze zwykla opona to jest zupelnie cos innego.
Na poczatek kup sobie zwykle tanie opony, jak bedziesz potrzebowal wiecej to bedziesz kombinowal.