PDA

Zobacz pełną wersję : Fotelik samochodowy dla dziecka

art76
18-03-09, 01:25
Witam
Obecnie mam zamontowany fotelik 0-18 kg ale juz czas zmienic na większy tzn. 9-36kg i tu moje pytanie do Was, jakie foteliki (firma i model) polecacie jesli chodzi o wygode montażu i bezpieczenstwo dziecka?
Dodam że mały ma 16 miesięcy i lubi sobie podczas jazdy pospać więc fotelik musi mieć regulację oparcia.
Pozdrawiam

chubik
18-03-09, 08:44
http://www.autopolki.pl/items/pol/arts/651/p_normal_foto_23097.jpg

lub taki :

http://autofoto.pl/photos/s4jm0n/images/153017/426x375.aspx

polecam taki :D

Mishka
18-03-09, 13:49
Maxi Cosi Priori XP - nie mam do niego zastrzezen, latwo sie mocuje, pasuje do kanapy/pasow, dziecko zadowolone (ale to bardzo indywidualna sprawa), dobra ochrona boczna, kladzie sie do spania.

Przymierzalem sie tez to Maxi Cosi Tobi ale jakos mi nie pasowal - ciezko sie go montowalo, ale to oczywiscie zalezy jak czesto bedziesz go wkladal i wyjmowal z samochodu.

Bebe confort Iseos TT - nie pamietam dlaczego mi nie pasowal. Chyba nieco mniejszy niz Priori.

Pozdro

art76
19-03-09, 08:40
Dzięki ale ja potrzebuje fotelik 9-36kg
Pozdrawiam

Marecki
27-04-11, 02:18
Odgrzewam kotleta. Przymierzamy się do zakupu tego fotelika:http://www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe/evolva-1-2-3, ale po przymiarce przez panią sprzedawczynię okazało się, że pas jest za krótki. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim typem fotelika? Jeżeli tak, to czy rzeczywiście pas jest za krótki?
Trochę nie chce mi się w to wierzyć...

pablo222
27-04-11, 06:15
Od 8 lat mam doczynienia z tym typem fotelika :) polecam recaro young sporta:)

Marecki
27-04-11, 10:27
Nie bardzo zrozumiałem Twoją odpowiedź. Miałeś do czynienia z tym Britaxem? Chodzi mi konkretnie o długość pasów. Jeżeli faktycznie są za krótkie, będę musiał zastanowić się nad innym fotelikiem.

pablo222
28-04-11, 09:21
chodzi mi o to że montowałem w juz chyba w każdym aucie i nigdy ni ebrakowało pasów tylko w dełu i volvo czasem są za krótkie a tak to niema problemów ale jak miał bym polecac to tego recaro prostsza obsługa lepiej chroni dzieciaka i byłem w fabryce przy testach i widziałem że przy 90 nic sie nie stało a britax jest niestabilny

Banan ED6
28-04-11, 10:25
Również mogę polecić recaro young sporta. Mój syn w takim jeździ. Bardzo łatwy montaż, stabilnie się trzyma.

Marecki
28-04-11, 11:36
Nie chodzi mi panowie o to co kto poleca, bo ja już zdecydowałem że będzie britax(jeden już jest). Chodzi tylko o tą cholerną długość pasów, bo nie mogę uwierzyć, że są za krótkie. Może po prostu pani sklepowa nie umiała go zamontować...

Banan ED6
28-04-11, 13:11
Napisałeś taki typ fotelika. Sparco jest tego typu fotelikiem, pewnie dlatego obydwoje polecamy. Nie mam problemu z długością pasa. W naszych modelach jego długość wynosi 4m i starcza bez problemu. W IVgen miałem problem aby ztyłu zamocować nosidełko ale to dlatego, że w stosunku do siedzenia rokla zwijająca pas była cofnięta. Pani musiała coś źle przymierzać w Twoim wypadku.

Marecki
28-04-11, 17:14
Problem rozwiązał się w tym wypadku sam: otóż fotelik został przymierzony dziś po raz kolejny i niestety nie pasuje...Chodzi o długość pasa - jest za krótki.
W każdym razie dziękuję za wszelkie porady. Będę musiał nabyć coś innego:(

pablo222
28-04-11, 22:12
a jesteś z wawy ??

MikeFoto
28-04-11, 22:39
Odgrzewam kotleta. Przymierzamy się do zakupu tego fotelika:http://www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe/evolva-1-2-3, ale po przymiarce przez panią sprzedawczynię okazało się, że pas jest za krótki. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim typem fotelika? Jeżeli tak, to czy rzeczywiście pas jest za krótki?
Trochę nie chce mi się w to wierzyć...

Rozumiem że ma być to fotel w kategori wagowej 9-36kg i konicznie britax? Nie lepiej "rozbić" to na 2 foteliki? Mój maluch jeździ w Chicco Key I (9-18kg). Idealnie się sprawdza pasa jest aż nadto - dobrze wypadł w testach (www.foteliki.info) i nie jest drogi (ok 350zł), oraz można mu zmienic pozycję na leżenie.

Jak wyrośnie....za 2-3 lata kupię Chicco Key II (15-36). Także nie drogi.

pablo222
28-04-11, 22:52
poczekaj jeszcze wezme brata auto ma takie samo i przymierze go sam :)na 99% jestem pewny że pasuje

Marecki
01-05-11, 23:49
Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem i wszystkie porady. Dziś z dzieciakami pojechaliśmy po raz kolejny do sklepu i że tak powiem - spontanicznie wybraliśmy taki oto fotelik:http://www.nokaut.pl/foteliki-samochodowe/graco-nautilus.html.
Pasy nie są za krótkie, sztywno trzyma się kanapy, jest wygodny dla dziecka - i co najważniejsze - bezpieczny(taką mam nadzieję). No i jeszcze jedno. Nie przekroczył naszego budżetu. Pozdrawiam.

Danek29
25-07-11, 16:13
Ja tam generalnie nie jestem fanem fotelików uniwersalnych, bo wolę takie odpowiednio dopasowane do gabarytów dziecka, my preferujemy Maxi Cosi: najpierw Cabriofix, potem Tobi, a teraz Rodi http://www.autofoteliki.pl/maxi-cosi-rodi-xr,2,64,98.html

Budzikowa
09-01-12, 20:38
Czy może ktoś użytkuje fotelik Cybex Pallas (kategoria wagowa 9-36)? Jestem ciekawa, jakie są wasze spostrzeżenia? W testach ten fotelik ma dobre notowania:)

Budzikowa
11-03-12, 07:15
Odgrzewam kotleta.

Panowie, Panie:) jakie macie foteliki w kategorii wagowej 9-18? Miałam kupić fotelik 9-36, ale ten pomysł odpada, gdyż młoda szybko rośnie (zaczęła 5 m-c, waży 8,5 i ma 67 cm:)) Potrzebuję fotelika, który ma odchylane oparcie, bo dziecko jeszcze nie siada. I napiszcie, czy w hondach mieliście problem z zamocowanie fotelika:)

MikeFoto
11-03-12, 08:10
Panie jakie macie foteliki w kategorii wagowej 9-18?

Chicco Key I (9-18kg) Fajnie wykonany, nie drogi, można położyć oparcie do pozycji leżącej. Jedyny minus, tylko że to pewnie wada każdego fotelika mocowanego "na pas", że z tyłu praktycznie nie ma możliwości by zamocować go na sztywno. Zawsze będzie trochę luzu. Trochę to też wina profilowania tylnego siedzenia (konta między oparciem a siedziskiem) w 5D. Zamocować z przodu niema problemu, da się na sztywno. Regulowana wysokość pasów i zagłówka.

Budzikowa
12-03-12, 11:01
Dzięki myślę, że warto się nad tym fotelikiem zastanowić. Ma dobre oceny w crash testach. Muszę przejść się do sklepu i obejrzeć na żywo;)