Zobacz pełną wersję : Sposoby wyciszenia silnika
witam..
zastanawiam się nad eliminacją hałasu w Civic'u 6 gen 3d htb który troszkę mnie drażnik (zwłaszcza przy predkosci >120km/h). Czy oryginalna mata mocowana pod maskę jest naprawdę tak mało skuteczna?, o której mowa jest w innych postach. Być moze należałoby się skusić na wytłumienie maski (np. Dynamat)+wytłumienie przegrody. Jak naskuteczniej sobie poradzić z tym problemem?. Prosze o sugestie :)
chyba tylko maty bitumiczne wchodza w gre ale na takiej powirzchni to moze z 30kg wagi przybedzie albo i lepiej
:razz: A może zmienić autko na takie jak moje, z większym silniczkiem: mi hałas nie dokucza, ale nie wiem, tak rzucam tylko sugestię pod rozwagę. Civ 6g 4d 1,6l :lol: Lepiej nie jeździć za szybko droga hamowania robi się naprawdę nieprzyzwoita :twisted:
witam..
zastanawiam się nad eliminacją hałasu w Civic'u 6 gen 3d htb który troszkę mnie drażnik (zwłaszcza przy predkosci >120km/h). Czy oryginalna mata mocowana pod maskę jest naprawdę tak mało skuteczna?, o której mowa jest w innych postach. Być moze należałoby się skusić na wytłumienie maski (np. Dynamat)+wytłumienie przegrody. Jak naskuteczniej sobie poradzić z tym problemem?. Prosze o sugestie :)
Hmm.... mam taki sam model, ale jakos nie odczuwam by bylo zbyt glosno spod maski... Raczej bardziej dokuczliwy jest szum tylnych kół. Ale kiepsko wyciszone tylne nadkola ciągną sie juz od 5 generacji Civica... I jesli juz wyciszac to wlasnie tam chyba...
Na pewno masz wszytsko sprawne w silniku, ze az tak odczuwasz dzwiek spod maski?
Z nadkolami i jakimikolwiek szumami poradziłem sobie jakis czas temu..gruntownie wytłumiając auto. Silnik ok..ale powyzej 120km/h nie jest to nic przyjemnego.
Kiedyś czytałem jak ktoś wyciszał diesla mondeo, link poniżej
http://forum.fordclubpolska.org/tematy10/wyciszylem-mkiii-vt2919.htm?highlight=wyciszenie
Z nadkolami i jakimikolwiek szumami poradziłem sobie jakis czas temu..gruntownie wytłumiając auto. Silnik ok..ale powyzej 120km/h nie jest to nic przyjemnego.
Jak wytłumiles wlasnie tylne nadkola? Mozesz opisac, ew. masz jakies fotki ? Bo moze bym sobie to zrobil...
prz3mo--> zapraszam na priv 8)
eno tylko nie priv :P, tez chcetnie sie dowiem w jaki sposob wytlumiles tylne nadkola ;) Moze na wiosne tez bym to zrobil :)
Pozdr
eno tylko nie priv :P, tez chcetnie sie dowiem w jaki sposob wytlumiles tylne nadkola ;) Moze na wiosne tez bym to zrobil :)
Pozdr
Niestety i tak nie udalo mi sie wczoraj z AMD pogadac na GG, za pozno chyba juz bylo i nie bylo Go...
Nadkola tylnie+bagaznik wytłumiłem za pośrednictwem filc+bitum...również i sam filc bedzie odpowiedni. Boczki tylnie plastikowe od wewnątrz wytłumione watolnką...efekt nieporównywalny z fabryka :))
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na aukcję..
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86232919
[ Dodano: Czw 16 Lut, 2006 ]
oczywiście przednie drzwi i częsaciowo bagażnik Maty ALU
Moze ktos wie czy mata bitumiczna na pokrywe maski duzo wplynie na wyciszenie silnika/odglosow idacych do wewnatrz kabiny podczas jazdy? zwlaszcza przy wiekszych obrotach, planuje kupic na szrocie od jakiegos innego autka taka mate i ja odpowiednio dopasowac do mojej civic lecz najpierw chcialbym sie dowiedziec czy warto? czy to cos zmieni?
Jazda na dluzsze trasy jest zlekka dokuczliwa odglos silnika trafia prosto do pasazerow, slyszalem o wyciszeniu komory czołowej, sciana oddzielajaca silnik od pasazerow, ale jak to zrobic? rozebrac caly deske, zegary plastiki i obklejac mata? 6mat po 50cmna50cm niby wystarczy ale czy to cos da wydatek/praca jest wprost proporcjonalna do ? zachodu? oplaca sie?
Pozdro
Tu masz opisane jak to ktoś robił w Mondeo TDDi,
http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=2919
maty przyklejał na gródź czołową.
Właśnie, też zastanawiam się nad tym tematem (wygłuszenie zwłaszcza nadkoli z tyłu), bo jak jadę np. po mokrej nawierzchni to po prostu odgłosy wody jakbym miał ucho nad oponą :)
A serio, to znajomy wyciszał w swoim starszym fiacie uno nadkola z tyłu styropianem (powrzucał sporo w miarę spasowanych kawałków) i twierdzi, że widać zdecydowanie dużą różnicę. Z watoliną itp. np. wełnami mineralnymi wahałbym się z 1 powodu: wilgoć. Jeśli autko w jakiś sposób naciągnie wilgoci do środka to ta wilgoć będzie sobie siedzieć w tej wacie... i wiadomo co potem się może stać. A takiej niespodziewanki chyba nikt by nie chciał.
Zastanawiam się nad innym patentem, tylko proszę o wszelkie sugestie i uwagi bo mogę sie mylić:
Pianka montażowa taka jak używa się np. do obstawiania ram okiennych w domu. Napchać jej cienko żeby obkleiła tylko blachę. Pianki na tyle cienko, by rozprężając się nie rozepchała oczywiście blachy ale wypełniła powierzchnię na 3-4cm (spinacz na końcówkę i mamy płaską dyszę). Nie chcę używać bitumicznych mat, bo to bardzo ciężkie, w sumie drogie przy większych ilościach itp. Bagażnik: mogę pokusić się o jakąś watę lub gąbkę ew. cienką płytę styropianową (np. wokół jeszcze butli z gazem w kole i na dnie bagażnika) bo tam zdecydowanie lepiej jest z wentylacją.