Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne trzeszczenie w tylnym zawieszeniu po zmianie na Koni 1130

Helfik
16-03-09, 18:48
Mam taki dziwny problem. Założyłem niedawno zawieszenie koni 1130 i od tamtego czasu dziwnie mi trzeszczy podczas jazdy. Szczególnie po wybojach. Mam bardzo nisko posadzone auto. Co to może być? Tulejki w wahaczach? Cukierki na pewno nie bo mam nowe OEM. Nie wiem czy tulejki wahacza już są do wymiany i tak trzeszczą czy co.... Zaznaczam że mam rozpórkę tylną górną i dolną. Bez rozpórek było tak samo jak po ich założeniu. Nie są to również żadne plastiki.... co to może być? Zaznaczam że trzeszczy mi sam tył przód nie. Nie są to raczej amorki ani sprężyny..

Shrek
17-03-09, 07:59
U mnie chyba podobnie, choć przód też słychać i raczej nie trzeszczenie, a pojedyncze brzęknięcia..
Dźwięk jest taki, jakby sprężyna układała się w swoich łożach. Nie słychać tego ciągle, ale raz na jakiś czas na wybojach z różnych stron pojazdu. Przed wyminą zawieszenia nic takiego nie miało miejsca. Może ma ktoś pomysł co to może być?

harek
17-03-09, 09:10
podłączam sie pod temacik. U mnie jest dokładnie to samo. przód cisza - tył trzeszczy i brzdąka na dziurach :(
na prostej drodze jed igła ale jak tylko wjadę na wyboje zaczyna sie koncert.
przy seryjnym zawiasie była cisza. wymieniłem same springi i się zaczęło...

ktoś wie jak to leczyć ?

jaqb
30-03-09, 20:53
podłączam sie pod temacik. U mnie jest dokładnie to samo. przód cisza - tył trzeszczy i brzdąka na dziurach :(
na prostej drodze jed igła ale jak tylko wjadę na wyboje zaczyna sie koncert.
przy seryjnym zawiasie była cisza. wymieniłem same springi i się zaczęło...

ktoś wie jak to leczyć ?

Sprezyna kiedy pracuje zaczyna sie obracac w gniazdach i to daje ten kasliwy efekt, kiedys zalozylem nowe, bardziej miekkie gumy w gornej czesci amortyzatora pod sprezyne i ucichlo, zawsze trzeszczalo kiedy zalozylem nowe springi na stare juz gumy.

chubik
30-03-09, 21:31
To jest to.Stara guma i trzeszczy.Ja psikłem w gniazda sprężyn smarem w sprayu i pomogło. Tylko jak już trzeba używac takiego ,który nie rozpuszcza gumy.

patyk_lks
01-04-09, 00:28
I tej gumie mowahttp://sklep.intercars.com.pl/khpics%5CTCD200901/014%5C0014DL083.jpg ?

majdan
01-04-09, 10:37
Sam wymieniałeś? Czy ktoś?

Przy wymianie zawieszenie wskazana jest wymiana chociaz podstawowych elementów metalowo-gumowych.
Ja u siebie po wymianie zawieszenia na KONI Kit 1130 powymienialem tuleje i nic mi nie puka, nie huczy, nie buczy! A własciwie zrobił to JHM ;)

Nie polecam smarowania itp - bo to tylko maskowanie problemu, a nie rozwiązanie.

tomcyk
01-04-09, 11:31
no wlasnie tuleje wachaczy podluznych z tylu.

patyk_lks
01-04-09, 13:24
A ktore gumy wymienic z kolumny amortyzatora? Koni nie dodaje niczego wiiec ktores chyba wypada wlozyc nowe?

dmx
01-04-09, 13:34
Ktoś kto to robił może by napisał które gumy wymienić żeby nie było żadnych trzasków po wymianie zawiasów:)