Zobacz pełną wersję : jakąskrzynie wybrać do D15Z3
Witam posiadam Hondę z silniczkiem D15Z3 jak wiadomo skrzynia jest dość długa a do tego dochodzi jeszcze fakt ze sypie się z tego co wyczytałem to łożyska w skrzynie bo gdy wcisnę sprzęgło robi się cisza, nie chce robić hybrydy tylko myślałem żeby założyć troszkę krótsza od tej i tu moje pytanie jaka by była najodpowiedniejsza skrzynia i co najważniejsze żeby pasowała bez żadnych przeróbek do tego silniczka i jeszcze jedno pytanie 20tys km temu wymieniałem sprzęgło z dociskiem i czy teraz jak założę inna skrzynie muszę wymieniać na nowe czy mozę zostać to co jest??
skolopendra
16-03-09, 19:08
czy mozę zostać to co jest??
może
troszkę krótsza
Z6
Z6[/B]
jezeli dobrze mysle to chodzi o D16z6 tak??
Poszukaj, na forum w innym dziale są przełożenia skrzyń.
widzialem, ze gruszkin zakladal do d15z1 skrzynie od 1,3 i mowil ze jezdzi sie duzo lepiej... nie wiem czym konstrukcyjnie sie roznią i ktora jest bardziej wytrzymala...
Większość skrzyń od d serii z hydraulicznym wysprzęglnikiem będzie pasowało. Sprzęgła nie musisz wymieniać. Mam ten sam silnik i miałem już skrzynie od D16Z6, a teraz jest praktycznie to samo tylko od D16Y2 wszystko pasuje bez żadnych przeróbek parę godzinek na kanale i po kłopocie.
Bonless i jak sie zachowuje fura na takiej skrzyni ? lepiej sie zbiera ? jak predkosc maksymalna ? przy wyprzedzaniu lepiej ? :)
Zbiera się dużo lepiej, w końcu czuć że przyspiesza:) Co do prędkości max to na starej skrzyni udało mi się dojść do 190km/h na oponach 195 ale na 5 biegu nie chciał przyspieszać. Po zmianie skrzyni nie miałem okazji sprawdzić do końca V max. Na razie doszedłem do ponad 180 na oponach 175 z tym że teraz rozpędza nie na piątce.
a tak jeszcze odkopie ..... jak już do tego d15z3 to wkładać d16z6 czy moze od d13 ?? i prosilbym nie odsylac do manuali bo nie jestem mechanikiem i nic mi nie mowia te cyferki przy przelozeniach :)
kolego d16z6 rózni sie od d13b2 tylko piatym biegiem w d13 b2 jest dłuzszy a d13b2 to to samo tez co d15b2 tu masz link do tabeli wiec sobie obejżyj http://i197.photobucket.com/albums/aa194/Pieter-77/89f66a291c09282c.png
Zależy jak trafisz bo w d13 były dwa przełożenia główne 4.25 i 4.437 co znaczy że może być krótka albo jeszcze krótsza:) Takie trochę chybił trafił.