Zobacz pełną wersję : Skrzynia
Mam problem ze zmiana biegow, wyglada to tak, ze przy wpinaniu 3 w pewnym zakresie obrotow praktycznie nie ma mozliwosci wbicia biegu bez zgrzytniecia. Dopiero przy dluzszym przytrzymaniu sprzegla udaje sie w normalny sposob zmienic.
Skrzynia do wymiany? czy tez tak jak ktos sugerowal synchronizatory padly i da sie to zrobic?
synchronizatory do wymiany
sproboj wymeinic olej w skrzyni niekiedy pomaga :wink:
sproboj wymeinic olej w skrzyni niekiedy pomaga :wink:
Sprobowac mozna ale mysle ze mala szansa....
Kosz wymiany synchronizatora bedzie podobny do kupienia drugiej sprawnej skrzyni...
wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo... domyslalem sie wlasnie ze koszty wymiany skrzyni moga byc podobne do naprawy synchro. Jest tylko jedno ale, mianowicie istnieje ryzyko ze przy uzywanej skrzyni moge trafic na podobny egzemplarz...
Wiadomo... ale tak samo w Twojej skrzyni moze sie rozsypac sychronizator innego biegu... albo jak rozbierze sie skrzynie sie okaze ze wlasnie jeszcze jakis jest do wymiany... nie wiem czy w ogole sa synchronizatory poza ASO do kupienia...
nie wiem czy w ogole sa synchronizatory poza ASO do kupienia...
Ja mam troche urzywek :D :D
d16z6 ma dobra skrzynie, chyab lepiej bedzie ja naprawic niz brac inna... ale to nigdy eni wiadomo co sie trafi i za ile....
Koles w ASO stwierdzil ze musi sie przejechac autem i zobaczyc co jest grane, jutro podjade do nich i napisze ile krzykneli za naprawe. Nastawiam sie na fajne kwoty :shock:
Mam problem ze zmiana biegow, wyglada to tak, ze przy wpinaniu 3 w pewnym zakresie obrotow praktycznie nie ma mozliwosci wbicia biegu bez zgrzytniecia. Dopiero przy dluzszym przytrzymaniu sprzegla udaje sie w normalny sposob zmienic.
Skrzynia do wymiany? czy tez tak jak ktos sugerowal synchronizatory padly i da sie to zrobic?
\
a jaki masz w ogóle przebieg w tym autku? A propos podobno bolączką wszystkich civiców jest skrzypienie przy wbijaniu wstecznego?
A propos podobno bolączką wszystkich civiców jest skrzypienie przy wbijaniu wstecznego?
zdaje się, że mam tak właśnie w moim D15Z6 ale to CHYBA wina tego że wsteczny nie posiada synchronizatora i dlatego czasem sobie nie wejdzie albo zgrzytnie :/
wina tego że wsteczny nie posiada synchronizatora i dlatego czasem sobie nie wejdzie albo zgrzytnie
dokładnie
wina tego że wsteczny nie posiada synchronizatora i dlatego czasem sobie nie wejdzie albo zgrzytnie
dokładnie
normalnie szybko się tu przy was uczę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
przebieg 215 tysiecy, juz jak ja kupowalem to byly te problemy(tylko w mniejszym stopniu) teraz zmykam do ASO i zaraz bede wiedzial cos wiecej...
A propos podobno bolączką wszystkich civiców jest skrzypienie przy wbijaniu wstecznego?
zdaje się, że mam tak właśnie w moim D15Z6 ale to CHYBA wina tego że wsteczny nie posiada synchronizatora i dlatego czasem sobie nie wejdzie albo zgrzytnie :/
Wystarczy przed wbiciem wstecznego wrzucić 1 bieg i nie powinno zgrzytać.
LemonR
Wystarczy przed wbiciem wstecznego wrzucić 1 bieg i nie powinno zgrzytać.
A dzięki za info :) sprawdzę i zobaczymy cotam ;)
Albo zwiekszyc czas miedzy wcisnieciem sprzegla a wbijaniem wstecznego..
Chlop w Aso stwierdzil ze nie ma szans zrobienia usterki poprzez wymiane oleju, poniewaz synchro 3 biegu jest w stanie lekko mowiac zlym. Wspominal tez cos, ze przy wymianie synchronizatorow wymagana jest tez podmianka czesci ktorej koszt (u nich) 1000 zl :)
czyli jaki by mial byc koszt koncowy niby? :>
Na pewno powyzej 1500 zl , wole poszukac skrzyni u kogos na forum, moze uda sie znalesc w pelni sprawna w dobrej cenie
Zapomnialem dodac ze olej do skrzyni biegow w ASO kosztuje 168 zl za litr :) niech zyja serwisy autoryzowane :)
Skrzynie z D16Z6 w dobrym stanie powinienes znalezc w granicach 600zł.