Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki preparat do usuwania naklejek??

Tomac
14-02-06, 13:43
Panowie. Czym można usunąć naklejkę z klapy?? I nie chodzi mi tu o oznaczenia fabryczne tylko zwykłą naklejkę, która dosyć mocno jest przywarta do lakieru.. Czy są jakieś preparaty mogące mi pomóc w usunięciu tej przeklętej naklejki??

Furious
14-02-06, 13:43
są - suszarka, opalarka

P.S.
usUwania pisze sie przez "u" - poprawiłem

Tomac
14-02-06, 13:46
Próbowałem suszarką i klej niestety nie mięknie..

MartinS
14-02-06, 14:20
goraca woda....gotująca...

itr
14-02-06, 14:23
cocacola tez jest ok, benzyna ekstarkcyjna - BYLE NIE NITRO!

ANTEK
14-02-06, 14:50
ja usuwalem benzyna ekstrakcyjną, lakierowi nie powinna zaszkodzic (ale najpierw szmatka i ciepła woda i zetrzyj tyle ile sie da)

kazik
14-02-06, 16:12
my służbowy samochód potraktowaliśmy najpierw benzyną ekstrakcyjną a pózniej delikatnie podgrzewalismy opalarką i jak zeszły naklejki to pozastałości jeszcze raz benzyną i jest :one:

Matey
15-02-06, 19:57
Karcher ciepla woda...

Dzida
15-02-06, 20:09
Wszystkie panny mówią, że benzyna to benzyna :0 U mnie też działa. Nie próbójcie Nitro...

cypiz
15-02-06, 20:23
Do naklejek to dobry jest LABEL Killer :)

Btw, ja po usunieciu 1.4i z klapy mam nadal takie dziwne mikroubytki lakieru, ktore jednak widze. Wypolerowac to jakos, czy oddac do lakiernika? Probowalem to pastą tempo usunąć, bezskutecznie.

ToNZi
15-02-06, 21:01
ja usuwałem naklejki najpierw wygrzewając suszarą je, potem lekko podważałem na rogu i pociągnąłem - odeszło ok:) reszta ekstrakcyjką i niema śladu :)

Btw, ja po usunieciu 1.4i z klapy mam nadal takie dziwne mikroubytki lakieru, ktore jednak widze. Wypolerowac to jakos, czy oddac do lakiernika? Probowalem to pastą tempo usunąć, bezskutecznie.

ja usuwałem też emblematy i zostało mi właśnie takie samo wqrzające coś :| nie mam pasty żeby spróbować czy zniknie, ale kurcze ja to widze i działa mi na narwy :[

cubah
16-02-06, 12:22
Panowie. Czym można usunąć naklejkę z klapy?? I nie chodzi mi tu o oznaczenia fabryczne tylko zwykłą naklejkę, która dosyć mocno jest przywarta do lakieru.. Czy są jakieś preparaty mogące mi pomóc w usunięciu tej przeklętej naklejki??
Hej jak masz na mysli juz sam klej ktory pozostal po naklejce to zrob to tak: wez tasme izolacyjna i przylepiajac na przemian i odlepiajac zbierasz klej... im mocniejsza tasma tym lepiej. Nie uzywasz wtedy rozpuszczalnikow... sprawdzone:)

NORMAN
16-02-06, 17:35
Najlepiej podgrzac opalarka(lub dlugo suszarka zeby byla mieka) i powinna odejsc bez problemu.pozniej zmyc resztki kleju benzyna i wypolerowac np tempo.najleprza pasta do takich spraw jest "farecla"tylko drogawa

Tomac
16-02-06, 17:49
Nie miałbym większego problemu, gdyby nie fakt iż jest to kilkadziesiąt naklejek w jednej.. Jest to pewien napis i każda jego literka jest osobno przyklejona. Napis składa się z dwóch linijek i każda linijka jest podkreślona dwoma liniami.. ale już jestem umówiony z zaprzyjażnionym lakiernikiem i powiedział że mi pomoże.. dzięki za dobre rady :)

Matey
16-02-06, 18:10
Ja takie cos usuwalem suszarka... Podgrzewalem i paznokciem zeskrobywalem...

Tomac
16-02-06, 18:24
Hyhy.. no dałem sobie radę paznokciem, ale tylko z najmniejszymi naklejkami.. te wieksze się łamią i nie chcą odejść.. :roll:

Matey
16-02-06, 18:29
To podjedz na jakas myjke i popros zeby Ci usuneli cipela woda pod sicnieniem... Karcherem na przyklad...

Tomac
16-02-06, 18:33
Karcherem myję samochód przynajmniej raz w tygodniu (nigdy nie może być brudny :mrgreen: ) w myjni samoobsługowej, gdzie jak się wciście przycisk "mycie" (jest jeszcze płukanie i polerowanie) to leci pod dużym ciśnieniem gorąca woda.. próbowałem i lipa.. chyba nic nie usunie tego napisu.. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cubah
16-02-06, 18:37
Karcherem myję samochód przynajmniej raz w tygodniu (nigdy nie może być brudny :mrgreen: ) w myjni samoobsługowej, gdzie jak się wciście przycisk "mycie" (jest jeszcze płukanie i polerowanie) to leci pod dużym ciśnieniem gorąca woda.. próbowałem i lipa.. chyba nic nie usunie tego napisu.. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Apropo mycia wysokocisnieniowego - uwazajcie ludziska bo lakier zniesie miejscowe cisnienie do pewnego stonia, tak przynajmniej w ksiazce u mnie pisze zeby nie myc pod zbyt wysokim cisnieniem miejscowym...

szymon1777
17-02-06, 10:23
korzystajac z temaciku zapytam sie jak usunac naklejke z numerem rejestracyjnym na szybie?

ppm702
17-02-06, 10:27
podgrzać opalarką albo długo suszarką i "odkroić" ją nożem do tapet z maksymalnie wysuniętym ostrzem od szyby. Później tylko benzyna ekstrakcyjna i będzie git

cubah
17-02-06, 11:18
korzystajac z temaciku zapytam sie jak usunac naklejke z numerem rejestracyjnym na szybie?

Robilem to dwa razy i mam sposob: wez zyletke(palce ponacinane bedziesz mial na bank:) czyba ze wezmiesz w uchwyt) mozesz uzyc tez ostrze(samo ostrze!) noza do tapet np z tesc takie lamane, wymienne. Zacznij zdzierac w jednym miejscy najlepiej od gory w dol bo latwiej:). I kontynuuje az cale sreberko odejdzie. Zostanie po tym taki parszywy klej gdzie nie gdzie. Wtedy biore tasme izolacyjna i przylepiajac i odlepiajac naprzemian kleik zbiera sie na tasmie. Im mocniejsza tasma tym lepiej. Ja uzywalem TESA czarnej izolacyjnej ale mysle ze mozna uzyc super mocnej do paneli tez. Jak to nie pomoze to kleik zbierz acetonem - jeste nieszkodliwy dla szyb a na koncu wymyj szybe np alkoholem lub plynem zwyklym do szyb.

UWAGA
Jak nie chcesz miec problemow przy kolejnym odlepianiu naklejki rejestracyjnej z szyby to przed przyklejeniem przyloz np bawelkniana szmate albo przelep na chwile sobie do podkoszulka - wtedy wlokienka na niej osiada i pozniej latwiej odkleic. Niestety Ministerstwo transportu nie podaje instrunckji jak to cholerstwo odlepic, wiec lepiej slabo to przylepic;d.