Zobacz pełną wersję : problem z wycieraczkami
KokosD15B2
14-03-09, 09:00
Witam wszystkich mam problem i nie powiem ze maly wiadomo jak sie jezdzi bez wycieraczek przednich w taka pogode...ale do rzeczy:
Wczoraj 13 w piatek nie liczac mandatu ruszam sobie hania chce przetrzec sobie przednia szybe az tu nagle słysze taki niby zgrzyt a wycieraczki ni h.... nie chca sie poruszyc myslalem...bezpiecznik...ALE NIE!! bezpiecznik dobry wszystko chodzi (spryskiwacze,tylna wycieraczka) słychac silniczek wycieraczek ale one nie chca sluchac i czyscic szybke...Pytanie:
spotkal sie ktos z takim czyms? jak dostac sie do mechanizmu wycieraczek? Jak zdemontowac podszybie? najlepiej jakis krótki opis wiem ze sa jakies spinki tylko nie wiem jak sie do nich zabrac...
Dzieki za odpowiedzi...
dzisiaj bede sie staral ogarnac to w 5d. podobno w silniku jest plastikowa zebatka ktora bardzo latwo sie wyrabia i trzeba ja wymienic.
plastikowa zebatka ktora bardzo latwo sie wyrabia i trzeba ja wymienic.
wyrabia się taki plastik na trzepieniu, przynajmniej w VIg taki jest, pęka i nie da rady go naprawić - trzeba wymienić.
zatem odkręcamy wycieraczki, plastik na podszybiu i wszystko mamy jak na dłoni.
a więc od początku:
niedawno podczas jazdy w deszczu przestały działać wycieraczki, bezpieczniki okzazały się OK, silniczek pracował. po rozebraniu okazało się, że gałka (ta przy silniczku) wyskoczyła z nasadki wykonanej z tworzywa sztucznego ( pękł pierścień też wykonany z tworzywa) i dlatego silniczek pracował a wycieraczki nie działały.
na początku odkręcamy nakrętki mocujące ramiona wycieraczek do trzpieni i zdejmujemy ramiona.
podszybie demontujemy poprzez wyjęcie spinek tych co idą w tej gumowej uszczelce od strony silnika (najlepiej wpierw zdjąć z nich uszczelke a pozniej cienkimi szczypcami od spodu je ścisnąć i od góry wyjmować, pozniej bierzemy coś na wzór igły tylko coś grubszego niż przeciętna igła i za pomocą tego demontujemy (pomagając sobie płaskim śruboktrętem) spinki te od strony szyby. niekiedy mogą się połamać ale można je kupić. odkręcamy 4 śruby trzymające mechanizm wycieraczek i wyjmujemy mechanizm.
sposób na naprawę tego ustrojstwa:
- wiercimy na wylot otwór w (chyba mosiężnej) kulce
- wiercimy delikatnie większy otwór w spodzie nasadki plastikowej
- szukamy odpowiedniej śrubki, nakrętki i podkładki którą dajemy od strony nasadki platikowej
- szlifujemy delikatnie łeb śruby zeby nie obcierała o elementy karoserii
- skręcamy to do kupy nakładając uprzednio trochę smaru stałego na gałkę
- montujemy wszystko do auta i sprawdzamy czy nie obciera
Uwaga: przed zamontowaniem mechanizmu wycieraczek trzeba ustalić najniższy punkt położenia wycieraczek zeby pozniej odpowiednio usadowić wycieraczki w najniższym położeniu
Witam, wie ktos moze gdzie mozna dostac taka zebatke ?? Bo mam maly problem zeby ja gdziekolwiek doatac ;/ Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam RTG