PDA

Zobacz pełną wersję : techniczne - jak wymienić uszczelniacze, łożysko koła?

daniel_2007
12-03-09, 17:20
Witam mam dwa problemy otóż kupiłem nowe uszczelniacze mam rozebraną głowicę i chcę je zmienić i nie bardzo wiem jak ? czy wystarczy te stare podważyć śrubokrętem i zejdą z prowadnic zaworowych?
Drugi problem dotyczy łożyska w prawym kole czy można je wybić czy trzeba używać prasy , czy są tam jakieś zabezpieczenia przy łożysku dodam że już mam wyjętą zwrotnicę

Type-r
20-03-09, 00:46
Jak masz wyjętą zwrotnicę, to:
- prosisz kumpla o pomoc aby przytrzymał zwrotnicę,
- bierzesz odpowiednią nasadkę i przykładasz ją wewnątrz łożyska do piasty a następnie bijesz młotkiem
- gdy piasta juz zejdzie (czasami z bieżnią łożyska - wtedy trzeba diaksem rozciąć bieżnię i zwalić ją z piasty) - zdejmujesz pierścień osadczy łożyska (znajdziesz go nad łożyskiem od strony piasty)
- następnie bierzesz większą nasadke pasująca do większej bieżni łożyska i tak samo jak na początku przykładasz i walisz młotem. W ten sposób łożysko wybijesz ze zwrotnicy.

Teraz przyda się prasa aby wcisnąć łożysko
- łożysko wciskasz za zewnętrzną bieżnię
- montujesz pierścień osadczy
- pod wewnetrzną bieżnie podstawiasz nasadkę i wciskasz piastę
- montujesz zwrotnicę do auta

kristico86
20-03-09, 18:01
Jak masz wyjętą zwrotnicę, to:
- prosisz kumpla o pomoc aby przytrzymał zwrotnicę,
- bierzesz odpowiednią nasadkę i przykładasz ją wewnątrz łożyska do piasty a następnie bijesz młotkiem
- gdy piasta juz zejdzie (czasami z bieżnią łożyska - wtedy trzeba diaksem rozciąć bieżnię i zwalić ją z piasty) - zdejmujesz pierścień osadczy łożyska (znajdziesz go nad łożyskiem od strony piasty)
- następnie bierzesz większą nasadke pasująca do większej bieżni łożyska i tak samo jak na początku przykładasz i walisz młotem. W ten sposób łożysko wybijesz ze zwrotnicy.

Teraz przyda się prasa aby wcisnąć łożysko
- łożysko wciskasz za zewnętrzną bieżnię
- montujesz pierścień osadczy
- pod wewnetrzną bieżnie podstawiasz nasadkę i wciskasz piastę
- montujesz zwrotnicę do auta

co do drugiego sie zgodze ale to wybijania tez lepiej uzyc prasy koszt w jakimkolwiek zakładzie ok 15 zł za całą operacje wyprasowania i wprasowania nowego łożyska do zwrotnicy