PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic VII, wersja sport 1.6 beznyna 110KM - Proszę o opinie!

stajo
11-03-09, 11:05
Tak jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć co nieco o podanym modelu auta ponieważ pod koniec roku zamierzam zakupić jakieś fajne pseudo sportowe auto, będzie to moje pierwsze auto, mam 21 lat, będzie głownie służyć mi ale także od czasu do czasu moim rodzicom, cena 25000-28000 zł.

Co do wymagań do auta to oczekuję:
-W miarę dynamiczny silnik i w miarę oszczędny
- Małą awaryjność auta oraz przyzwoite ceny części
- dobry komfort jazdy
- auto na dłuższy okres czasu
- oraz inne cechy, których oczekuje młody fan aut ;)

Z góry dzięki za odp i przepraszam jeżeli pojawił się podobny temat ;)

Hrabia Von Lesser
11-03-09, 12:17
Coż, sport w wersji 1.6 w stanie bezwypadkowym, to raczej ciężki okaz do złowienia. Dużo łatwiej o 1.4 także w wersji sport, ale niestety czuć różnicę 20 kuców... Auto (1.6) zdecydowanie spełnia wszystkie Twoje opisane wymagania. Radzę przeczesać całe forum, gdyż jest kopalnią cennych wiadomości o usterkach (prawie zawsze) wystepujących, ważnych informacji na temat serwisowania, ceny części i napraw. Jestem pewien, że gdy znajdziesz tą jedyną to chłopaki z forum grasujący po okolicy pomogą nie tylko dokładnie obadać pacjentkę, ale także zbić cenę.

Dodam (choć wątek został skasowany przez KERMITA), że w Narodowym Auto Teście AŚ 2009 nasze rydwany zajęły bardzo wysoką pozycję w kilku kategoriach... i słusznie !

stajo
11-03-09, 15:56
Dzięki za odp;) tak rozmyślam właśnie nad Civiczką wyżej opisaną i A3 1.9 TDI 110 KM ale wtedy będzie starsza i droższa w utrzymaniu=/ także na chwilę obecną bardziej jestem za H. ;)

stajo
11-03-09, 16:07
dzięki za odp;) zastanawiam się także nad A3 z silnikiem 1.9 TDI 110Km ale za tą cenę dostane starszy egzemplarz no i niestety auto także jest droższe w utrzymaniu ale jednak mam sentyment do Civiczki, jeździłem pewien okres czasu V Gen i bardzo mi się podoba także myślę, że VII gen także spełni moje oczekiwania. Czekam na dalsze opinie i pomysły. Pozdrawiam

stajo
11-03-09, 16:13
dzięki za odp;) zastanawiam się także nad A3 z silnikiem 1.9 TDI 110Km ale za tą cenę dostane starszy egzemplarz no i niestety auto także jest droższe w utrzymaniu ale jednak mam sentyment do Civiczki, jeździłem pewien okres czasu V Gen i bardzo mi się podoba także myślę, że VII gen także spełni moje oczekiwania. Czekam na dalsze opinie i pomysły. Pozdrawiam

stajo
11-03-09, 16:29

Sorry za tyle samych odp ale cos wczoraj dzialo sie z serwerem :)

Mr_Harry
12-03-09, 10:40
Co do komfortu jazdy to raczej A3 Ci proponuję. Co do ceny części to również Audi, co do kosztów utrzymana - to zależy co się zepsuje, ale Honda, Mazda i Toyota to chyba najdroższe marki z takich popularnych aut, jeżeli chodzi o części i serwis. Co do spalania to realnie jest na trasie osiągnąć 8 litrów przy silniku 1,6 natomiast miasto Warszawa zimą to raczej około 10. Sam w 1,4 palę 8,2 do 9,5 i nie cisnę za mocno :) Jak szukasz rodzinnego w miarę komfortowego auta to raczej nie Honda. Natomiast Honda w miarę się nie psuje "nagle", raczej zwykle zapala jak chcesz gdzieś pojechać i ogólnie fajne autko, ale niestety widać już, że produkcją aut rządzi ekonomia, tanie materiały itd. Poczytaj wątek o usterkach w tym modelu to się rozjaśni.

Szejklo
12-03-09, 14:03
Mam sporta 1.6, i jeśli chodzi o komfort jazdy to honda jest dosyć twarda (co jednak nadrabia na zakrętach :D) no i średnio wygłuszona, Audi napewno będzie cichsze i wygodniejsze. Lecz czy w zakrętach takie same to już nie wiem :p. Części są dosyć drogie, i tego nie da się ukryć. Silnik jest wg. mnie udany, da się jechać naprawdę dynamicznie,spalanie...hmm wszystko zależy jak się jeździ, przy emeryckiej jeździe potrafię zejść do 8l/100km, Przy normalnej, dość dynamicznej 9 litrów oczywiście miasto.
Awarie - jeśli chodzi o "główną" mechanikę to spokojnie mogę powiedzieć że auto nie zawiedzie mnie na trasie. Jednak jak kolega wyżej napisał, księgowi dorwali się do auta przez co jest szereg mniej lub bardziej denerwujących drobiazgów (pukanie w zawieszeniu, w przekładni kierowniczej, skrzypienie deski rozdzielczej, przepalające się żarówki).
Poza drobiazgami to auto naprawdę fajne,cechy które mnie urzekły to np. umieszczenie skrzyni biegów przy kierownicy (po szybszej przejażdżce na krętej drodze gdy co chwile trzeba zmieniać bieg 2/3 i kręcić kierownicą zakochałem się), ciut twardsze zawiesznie niż w reszcie aut, stosunkowo duża przestronność auta.

civicmax
12-03-09, 15:14
Obecny civic jest moim 3 Civickiem i 5 Honda wogole

- żaden poprzedni civik nie mial tak fatalnego wykonania i użytych w srodku plastikow, trzeszczenie i stukanie to bedzie twoja codziennosc
- Auto twarde, czasem mam wrazenie że aż zabardzo, potrafi ladnie wybierac nierownosci a czasem jest porazka- amartyzatory sprawne.
- spalanie od wrzesnia do teraz niezmiennie 9,5l-10 (wyłącznie miasto i krótkie odcinki czasem do odcinki:))
- jedac w trasie powyzej 110km/h buczenie silnika jest nieznosne poprostu wku...
- zawraca jak autobus
- słychac jak w kazdym civiku szum kół...kiepsko wyciszone auto

- 2.0 bez VTEC w wiekszej hondzie daje mi wiecej przyjemnosci z jazdy nic 1.6 vtec..
- generalnie to tylko 110km i czesto daje sie to odczuc, to taki Vtec nie vtec..

ogolnie autko Polecam do jazdy po miescie i tyle

stajo
12-03-09, 15:51
Tzn powiem tak, że nie przeszkadza mi twarde zawieszenie oraz średnio wygłuszone wnętrze auta oraz głośny silnik. I dodam jeszcze, że nie ma być to typowe rodzinne auto tylko takie powiedzmy uniwersalne podchodzące bardziej pod sportowe. Z Waszych wypowiedzi wynika, że jednak bardziej polecacie Audi A3?;) A jeżeli można zapytać jakie inne auto podobne do Civica oraz A3 byście mi polecili? Ciągle tak pytam ponieważ chciałbym być w pełni zadowolony z pierwszego auta;) Z góry wielkie dzięki za odp

Mr_Harry
12-03-09, 16:29
Słuchaj my tu o Hondach piszemy i Ci nic innego nie polecimy, bo to forum Hondy jest. Natomiast uprzedzamy, ze do Audi A3/A4 to raczej tego auta nie porównasz. Inna kwestia ile takie Audi będzie kosztowało, ale w tym samym wieku i z tym samym przebiegiem i kupione w Polsce w salonie, a nie od Helmuta z przebiegiem 500 000 i więcej. To kwestia wyboru osobistego, ja od siebie powiem, że im młodsze auto, tym lepiej. Im pewniejsza jego przeszłość i pochodzenie z krajowego salonu to też lepiej. Tak więc nie zależnie od tego czy wybierzesz w miarę nową Hondę, Toyotę, Citroena czy Skodę, będą plusy i minusy. Każde nowe auto z salonu jest super, przynajmniej przez 2-3 lata. Honda akurat mechanicznie nie sypie się po 2-3 latach. Audi/VW/Skoda będzie miała lepsze materiały we wnętrzu i lepsze wyciszenie i komfort. Citroen będzie komfortowy, ale różnie może być z trwałością zawieszenia i elektronicznymi bajerami. Nie polecę Ci żadnego używanego Diesla, bo zwykle nakłady na serwis takich aut przekroczą oszczędności z tytułu mniejszego spalania i tańszej ropy. Nie polecę Ci Opla i Forda - za całokształt ich genialnych rozwiązań zastosowanych w silnikach oraz szczególnie Forda za problem z korozją. Nie polecę ci Peugeota za skłonność do nieodpalania i dziwnych awarii, za to skłonność do samozapłonu.
Reasumując, każdy ma jakieś doświadczenia z autami różnych marek i najpierw przemyśl gdzie będziesz jeździł, jakie przebiegi, w jakim składzie na pokładzie, czy będzie cię stać na serwis danej marki. W Polsce ciągle kupujemy auta ponad stan, na które nas nie stać. Cena zakupu to może z 60% wydatków jakie cię czeka na przestrzeni 3 lat. Auta zwykle się ubezpiecza, to też ma wpływ na koszty.
Jak już zdecydujesz, że Honda, i to z głowa a nie oczami wyłącznie i jak zrozumiesz swoją decyzję to się pochwal co wybrałeś.

stajo
12-03-09, 18:15
Rozumiem, że to forum o Hondzie;) Dlatego też przeglądałem oferty Civica w podanej wersji w temacie i mnie zainteresował, bo coś mniej więcej o civikach wiem i jestem zadowolony z nich natomiast zmartwiły mnie wypowiedzi o konkretnym modelu i pojawił się szereg pytań odnośnie innych marek i aut ;)

civicmax
12-03-09, 23:25
No to może jeszcze raz ja. To chyba dobrze że piszemy o sprawach które wkurzaja a nie brniemy w zaparte że nasze auta są naj..co na forach ich miłośników zdarza sie notorycznie.A teraz zauważ że nikt z nas nie przyznał bo i taka jest chyba prawda że auta sie nie sypia. Mialem civica z 96r, 00r i teraz 03..nigdy nie zdarzyło się że auto nie odpaliło czy zawiodło w jaki sposób.Hondy zaczołem kupować słysząc dovbre opinie od mechaników że naprawde to dobre auta i jesli teraz po upływie lat ich jakoś spadła to nie mam wątpliwości że kolejnym autem bedzie Honda. Kupując kolejne auto zawsze na siłe szukałem aut VW/seat czy audi..w każdym po przejechaniu sie nim wkurzalo mnie cos.No ale może ja jestem fanatykiem marki...

Myslę że jesli to ma być pierwsze twoje własne auto to Civic sport bedzie dobrym wyborem.

Hrabia Von Lesser
12-03-09, 23:39
Też się zatanawiałem na A3 po lifcie i wyglądało to tak:

cenowo: albo civic rocznik 2003-2004, albo A3 2000-2001.
Za Civikiem przemawiała: cena, niezawodność silnika (benzyny) / wygląd (!!!) / ceny części (~) / moja starsza ma taką od nowości rocznik 2001 i jest tiptop (swoją drogą jakiś wyjątek od zasady "im wcześniejszy model tyl bardziej awaryjny")

Za A3 przemawiała (jak koledzy na górze zauważyli): jakość wykonania / audio bose + wyciszenie (ale akurat niewielkim nakładem finansowym możesz w H podejść pod 70% A3) / niskie spalanie diesli (tyle że naprawy rwące kieszeń !!!, a niestety jak na każdy "stary" samochód trzeba kasę na okrąło dusić.), też ładny.

Może mazda 323F lub Golf IV... w kazdym sie można zakochać i każdy ma wady. Kieruj się sercem...:D

ps. nie kazda a3 ma bose nagłośnienie, ale ja miedzy taką wybierałem.

stajo
13-03-09, 14:39
Kierując się sercem wybrałbym oczywiście Hondę ;) mam już jakieś doświadczenia z Civikiem 94r. 1.3 75KM i powiem szczerze, że było to pierwsze auto, którym jeździłem po zdaniu prawka i naprawdę fajnie się nim jeździ ;) Z postu na post coraz bardziej jestem przekonany do Civica Sport :) Także dzięki wszystkim, którzy wyrazili swoje zdanie na ten temat ;)

A jeszcze mam pytanie w sprawie "nietypowego" położenia zmiany skrzyni biegów, jak to się sprawuje w codziennym eksploatowaniu? ;) Wygodniejsze niż tradycyjne czy jak?

KUBI2410
13-03-09, 15:31
"nietypowego" położenia zmiany skrzyni biegów
rewelacyjnie uwielbiam to położenie zmiany biegów super wygodne

Może mazda 323F
Mowa chciałem kupić po lifcie rocznik 2002-03 znaleźć w miarę oki i żeby nie jechać na drugi koniec polski okazało się nierealne (woj Lubelskie) na mazdę 3 zbrakło kasy:( ale na pewno jak za 2 lub 3 lata będę zmieniał auto na pewno to będzie mazda 3
Co do hondy civic przy zakupie kierowałem się opinią jeśli nie mazda to kupię hondę też pewny niezawodny samochód i tu zdziwienie jest kupę duperelek które się psują u każdego (zajrzyj wady tej generacji) i jeden poważny mankament słabe łożyska skrzyni biegów za co powinni bić się w pierś gdzie robić bezawaryjne silniki i dodać do tego skrzynie biegów z takim mankamentem

Hrabia Von Lesser
13-03-09, 17:20
A jeszcze mam pytanie w sprawie "nietypowego" położenia zmiany skrzyni biegów, jak to się sprawuje w codziennym eksploatowaniu? ;) Wygodniejsze niż tradycyjne czy jak?

same plusy ! schowki pojemne zamiast tunelu, blisko rączka ma z kierownicy do gały. Takie a`la sportowe rozwiązanie.

Brad
17-03-09, 20:51
stajo ja powiem Ci tak, albo ja mam takie szczescie do mojego cifa albo nie wiem, ja mam cifa z 2005r 1.6 sport, a brat ma rowniez sporta 1.6 2001r i ani u mnie ani u brata nie slysze zadnego trzeszczenia wnetrza, zadnych bujanych foteli (jak wielu pisze) oczywiscie jestem fanatykiem hondy ale nie myslcie ze na slepo bronie marki bo tak nie jest. Co do tego ze moglaby byc bardziej wyciszona zgadzam sie bo faktycznie powyzej 110km/h mogloby byc troche ciszej ale itak jest znacznie ciszej niz w starych samochodach. Co do twardosci jak dla mnie bardzo przyjemnie sie jezdzi owszem jest zawiecha twardsza niz w seatach itp ale bez przesady, brat ma obnizona 4cm to u niego jest bardzo twardo i na wybojach niestety trzeba zwalniac i to sporo. Co do mocy hmm 110KM duzo nie duzo zalezy dla kogo jak dla mnie wystarczajaco, chociaz przyznaje czasami po glowie chodzi Type R, ale w sporcie duzym plusem jest spalanie, miasto przy normalnej jezdzie 7,8-8,3 (takie spalanie pokazuje mi komputer regularnie) teraz w zimie komputer mi pokazuje 8,7 podkreslam ze nie mieszkam w Warszawie i nie mam takich korkow jak tam, trasa jazda 100-120km/h spalanie rzedu 5,2-6l (najmniejsze spalanie jakie udalo mi sie uzyskac to 4,8l po przejechaniu 150km, ale tylko raz tak jechalem hehe bo naprawde trzeba jechac powoli, caly czas predkosc rzedu 70-80km) Osobiscie jestem bardzo zadowolony z tego wlasnie civica i nie zamienie go predko na jakis inny samochod. Widze ze duzo ludzi zastanawia sie nad A3 cos w tym jest bo tez sie nad A3 zastanawialem i naprawde nie zaluje wogole tego ze kupilem Sporta:) Dlatego ja jak najbardziej Ci polecam Sporta, zwlaszcza ze jest u mnie w rodzinie 2 Sporty i zlego slowa nie powiem na ten wlasnie model:)

stajo
17-03-09, 21:03
Ok dzięki bardzo za rade ;) Pozdro

KamilWWL
18-02-13, 19:10
do usunięcia

arekwu
19-02-13, 21:39
A co ty, moderator?

ddeenniiss
21-02-13, 07:23
Kazdy chce sie w temacie wypowiedziec ;)