Zobacz pełną wersję : wymiana żarówki coupe/sedan VII gen
spaliła mi się lewa postojówka. jak ją wymienić ? nie ma za bardzo tam dużo miejsca trzeba się przeciskać. Jaka żarówka tam wchodzi ?
mariusz999
09-03-09, 19:50
np. takie (http://moto.allegro.pl/item568269763_postojowki_hp_hyper_power_t10_najmoc niejsze.html), miałem kiedyś takie w eg8 białe i dawały bardzo fajny efekt, a jeśli chodzi o samą wymianę to jest tam bardzo mało miejsca i trzeba sobie poodzierać trochę ręce (EM2 po lifcie). Wyjmujesz całą oprawkę żarówki przekręcając ją lekko w lewą stronę, można też przesunąć trochę akumulator - będzie trochę więcej miejsca, a z drugiej strony wyciągasz zbiorniczek z płynem od wspomagania i odchylasz go tak aby można było włożyć ręke.
oczywiście mam em2 przed liftem i od strony właśnie tego zbiorniczka. strasznie tam mało miejsca :/
W/g manuala postojówki wymienia się od nadkola. Trzeba skręcić maksymalnie koła (w zależności która żarówka) wypiąć 2 zatrzaski, odkręcić jedną śrubę i jest dojście do żarówki.
dokladnie odczepiasz nadkole przy skreconych kolach prosta sprawa :D
lub za 20 zl mozesz to zrobic w aso. zarowka+robocizna+zarowka rejestracji i 10 minut czekania.
wersja leniwa;))
nie no do ASO to nie ma po co jechać. właśnie wróciłem z nieudanej próby :/ miałem chwile czasu jednak widze że trzeba się nieźle namęczyć z tymi zatrzaskami ja tam widziałem przynajmniej 3 zatrzaski. one nie chcą wogole puścić. ma ktoś jakiś sposób na to jak je podważyć nie chce ich ułamać bo potem nadkola nie przypne z powrotem, jest na to jakiś patent ? (wiem że to wg Was banał ale jednak proszę o pomoc) :)
Ja na zatrzaski mam taki sposób, że trzymam w garażu po kilka nowych z różnego rodzaju i się z nimi nie pier......le.
Polecam podjechać do sklepu motoryzacyjnego i kupić nawet po 3 sztuki z różnego typu. Koszt tego nie przekroczy 20zł.
A jeżeli chcesz spróbować wyjąć nie łamiąc ich to najpierw trzeba wyciągnąć/wykręcić środkowy kołeczek a potem podważać zatrzask z dwóch stron jednocześnie.
powodzenia
Ja na zatrzaski mam taki sposób, że trzymam w garażu po kilka nowych z różnego rodzaju i się z nimi nie pier......le.
Polecam podjechać do sklepu motoryzacyjnego i kupić nawet po 3 sztuki z różnego typu. Koszt tego nie przekroczy 20zł.
A jeżeli chcesz spróbować wyjąć nie łamiąc ich to najpierw trzeba wyciągnąć/wykręcić środkowy kołeczek a potem podważać zatrzask z dwóch stron jednocześnie.
powodzenia
Tez mi sie kiedys spalila, ale dlal wygody sciagnalem kolo, zatrzaski kilka wylamalem, jednak to tylko plastik, ale nadkole sie trzyma ;D Jak juz dotrzesz do zarowki i sciagniesz kostke to sama zarowke przekrecasz o bodajze 45st w prawo? ;/ i wyjmujesz
a ja w aso nic nie zaplacilem ;] z tego co widzialem to mechanik sie nie bawil... po prostu "oderwal" nadkole i wyciagnal zaroke bylem w szoku bo ja meczylem sie wczesniej z 20-30 minut zeby sie od gory dostac.... [i nie zrobilem]
Nie wiem jak jest po lewej stronie z wymianą, ale po prawej wymieniłem bez żadnego problemu i bez rozkręcania nadkoli. Może to kwestia sprawnych dłoni :D
Rafał nie wiem jak Ty sie tam dostałeś bez rozkręcania nadkoli. ja się z tym uporałem ale 25 min wyjęte z życiorysu. te zatrzaski siedzą strasznie w tym nadkolu trzeba nieźle szarpnąć żeby to chciało odejść
Rafał nie wiem jak Ty sie tam dostałeś bez rozkręcania nadkoli. ja się z tym uporałem ale 25 min wyjęte z życiorysu. te zatrzaski siedzą strasznie w tym nadkolu trzeba nieźle szarpnąć żeby to chciało odejść
Wymieniłem w moment prawą żarówkę (mijania-długie) H4 bodajże. Jutro strzele i wstawię foto może moje Em2 jest jakies wybrakowane :D i mam wiecej luzu. Sąsiadce w amerykance też zmieniałem lewą, było troche cięzko ale dałem rade (śmieszne w US mają zarówki) Nie wiem jak jest z postojówkami.
spaliła mi się lewa postojówka. jak ją wymienić ? nie ma za bardzo tam dużo miejsca trzeba się przeciskać. Jaka żarówka tam wchodzi ?
Zwracam honor, nie ma szans żeby wymienić postojówke od góry, nie doczytałem i myślałem że wątek jest o żarówce mijania-długie. Najlepsze jest to, że postojówka świeci mi na żółto w porównaniu do mijania i zakupiłem białe diody. Teraz wiem, że czeka mnie mega gimnastyka z montażem:P
...Najlepsze jest to, że postojówka świeci mi na żółto w porównaniu do mijania i zakupiłem białe diody. Teraz wiem, że czeka mnie mega gimnastyka z montażem:P
No to jest nas dwóch. Ja tylko czekam na trochę cieplejsze dni.
jak będziecie walczyć z zatrzaskami to mocno z nimi ja podszedłem do tego zbyt delikatnie. ale gimnastyka jest solidna :) powodzenia