PDA

Zobacz pełną wersję : v bieg

chudy-bb
07-03-09, 17:37
Witam mam problem z 5 biegiem a mianowicie chodzi o to ze czsami podczas wrzucania piątki skrzynia delikatnie zgrzyta :( dzeje sie to bardzo rzadko ale czesciej w zimie.
civic VI 1.4 16V 2000r

Homiczek
07-03-09, 18:19
a przy wstecznym nie jest gorzej ?

bo ostatnio czytałem o skrzyni w manualu i pisało że wsteczny korzysta z synchronizatora 5ki.

I tam była procedurka co i jak sprawdzić. ale kończyła się na wymianie czegoś przy synchroniztorze 5ki........

siemens_15
08-03-09, 01:01
Prawdopodobnie synchronizator. Kiedy zmieniałeś olej w skrzyni??

chudy-bb
19-03-09, 13:17
nie zmieniałem nigdy :D ogólnie nie ma żadnych wycieków wiec olej w skrzyni jest.Byłem z tym u mechanika on stwierdził ze to nie wina ojeju.

a przy wstecznym nie jest gorzej ? ze wstecznym jest tez problem bo czasami nie wskakuje ale to już nie taki problem jak z V bo V musze wrzucac podczas jazdy a tu juz żabki cierpia :(

gruszkin
19-03-09, 14:57
ostatino u kumpla przerabiany temat zgrzytającej trójki i okazało się , że pęknięty był wodzik. ale oczywiscie moze to byc tez wina synchronizatora.

wsteczny w kazdym aucie źle wchodzi bo nie jest synchronizowalny czy coś takiego;]

karpik85
19-03-09, 16:33
Jeżeli taki problem występuje częściej w zimie to na początek wymień olej, kup w ASO olej MTF, jeśli nie pomoże, to wtedy będziesz myślał co robić dalej.

marcocivic1
19-03-09, 16:54
Wszystko wskazuje na to ze to synhronizator.Wymiana oleju nic nie pomoze-tak mysle:)

chudy-bb
24-02-10, 12:14
powiem wam że z tą piatką nie mam juz problemu tak jakoś samo jej przeszło :) wsadziłem ostatnio Short Shifter i byślałem że znowu bedzie coś nie tak ;0 ale spoko nic sie nie dzieje, a wsteczny to chyba normalne w Hance że czasami nie wskakuje.