PDA

Zobacz pełną wersję : Spadek obrotów...

Boniek87
07-03-09, 16:11
Witam, mam problem ze swoją hondą a mianowicie... Mam honde civiv 5 gen 1992 rok sedan z silnikiem D15B2 (1,5 90 KM). Mam w niej założoną instalację gazową, niestety taka już była gdy ją kupiłem... ostatnio wymieniłem cewkę, ponieważ był brak iskry, samochód gasł, raz odpalał raz nie ale teraz już pali bez problemu. Problemem są nierówne obroty, raz spadają raz rosną. Zazwyczaj dzieje się to przy naciśnięciu sprzęgła... co to może być? Byłem u mechanika, silniczek krokowy podobno jest dobry, wyczyścił filtr od gazu...dodam, że "wielkość" tgo problemu w okresie letnim była troszkę mniejsza, samochód pracował równiej. Wymiałem także membrany w reduktorze od gazu. Samochód czasem szarpie na benzynie na niższych biegach.

kristico86
07-03-09, 16:21
Witam, mam problem ze swoją hondą a mianowicie... Mam honde civiv 5 gen 1992 rok sedan z silnikiem D15B2 (1,5 90 KM). Mam w niej założoną instalację gazową, niestety taka już była gdy ją kupiłem... ostatnio wymieniłem cewkę, ponieważ był brak iskry, samochód gasł, raz odpalał raz nie ale teraz już pali bez problemu. Problemem są nierówne obroty, raz spadają raz rosną. Zazwyczaj dzieje się to przy naciśnięciu sprzęgła... co to może być? Byłem u mechanika, silniczek krokowy podobno jest dobry, wyczyścił filtr od gazu...dodam, że "wielkość" tgo problemu w okresie letnim była troszkę mniejsza, samochód pracował równiej. Wymiałem także membrany w reduktorze od gazu. Samochód czasem szarpie na benzynie na niższych biegach.

uroki instalacji gazowych........................

plakon83
07-03-09, 16:26
A samodiagnostykę robiłeś? Spalanie w normie? To na gazie, czy na benzynie?
Pod map sensor by podchodziło.

Boniek87
07-03-09, 17:41
Byłem wyregulowac to u gazowników latem ale do końca nie potrafili, czasem było tak, że obroty spadały mi do zera to regulowałem tam na reduktorze tą śrubą. Po prosty wystarczyło ją poruszyć i już obroty nie spadały, polożenie śruby sie nie zmieniało, tylko ją przekręcałem raze w jedną raz w drugą stronę. Gazu mi spala ok 7,5 -8 litra przeciętnie, na trasie ok 7. Obroty spadają często na jakimś ostrzejszym zakręcie. Często miałem tak, że musiałem wciskać lekko gaz na światłach stojac na biegu jałowym albo na sprzęgle żeby utrzymać obroty. Jak silnik się rozgrzeje to występuje to sporadycznie. w przyszłym tygodniu mam zamiar przeczyścic silniczek krokowy. No i niestety termostat będę musiał wymienić bo coś sięgrzeje w silniku i ostatnio rozsadzilo mi jeden wężyk...;/ termostat się chyba zawiesił...Mam pytanie - co to jest ten map sensor i gdzie to sie znajduje bo nie znam się aż tak na tym...z góry dzięki za odpowiedź:)

plakon83
07-03-09, 17:57
Przeczyść silniczek krokowy, zrób samodiagnostykę, korzystaj z opcji szukaj.
Map sensor odpada.