Zobacz pełną wersję : map sensor
Bylem ostatnio u elektryka ktory robil mi przeglad instalacji. Powiedzial ze na czujniku map sensor jest za wysokie napiecie powyzej 5V( nie zapytalem dokladnie ile - blad). Czy zbyt wysokie napiecie moze swiadczyc o uszkodzeniu tego czujnika . Diagnostyka nie pokazuje bledow . Dodam jeszcze ze po wypieciu kostki z czujnika i przejechaniu sie samochod lepiej sie zbieral i plynnie przyspieszal.
przylacze sie do tematu
czy walniety map sensor moze odpowiadac za wysokie spalanie ??
przylacze sie do tematu
czy walniety map sensor moze odpowiadac za wysokie spalanie ??
sadze ze tak, ale nie wiem dokladnie.
a gdzie on dokladnie sie znajduje w silniku d16z6
JulekCIVIC
16-02-10, 20:00
na przepustnicy, MapSensor sie nazywa :)
a powiedzcie mi czy sa rosne rodzaje ich ?? , bo gdzies czytalem ze mozna nawez z d14 wsadzic i bedzie dobrze?? czy musi byc typowy od d16z6 ??
JulekCIVIC
17-02-10, 10:52
wydaje mi sie ze wazne jest tylko OBD z jakiego pochodzi, bo nie dopasujesz w d16z6 obd1 mapa od d14 obd2...
czyli najlepiej szukac od tego samego silnika:) dzieki za info:)
wydaje mi sie ze wazne jest tylko OBD z jakiego pochodzi, bo nie dopasujesz w d16z6 obd1 mapa od d14 obd2...
Źle Ci się wydaje :D
Map jest taki sam w OBD1 i OBD2, różnica może tylko wynikać w jego mechanicznym mocowaniu. Są mapy montowane do przepustnicy i do ściany grodziowej. Szukaj takiego który jest montowany jak Twój i tyle. Nie ma znaczenia czy to będzie z D, B, F czy H serii.
Misiekemeryt160
17-02-10, 16:16
moze byc nawet montowany inaczej. Ja załozyłem do Z6 map sensor zewnetrzny obd0 z civica 4g
o to mi ulatwia szukanie :)
JulekCIVIC
17-02-10, 16:57
myslaem raczej o tym ze maja inna wtyczke a nie ze nie pauje pod wzgledem wlasciwosci :)
moze byc nawet montowany inaczej. Ja załozyłem do Z6 map sensor zewnetrzny obd0 z civica 4g
Map sensorów masz tyle do wyboru, że nie ma problemu ze znalezieniem pasującego mechanicznie.
myslaem raczej o tym ze maja inna wtyczke a nie ze nie pauje pod wzgledem wlasciwosci :)
Wtyczki też mają te same ;)
Misiekemeryt160
17-02-10, 21:15
Map sensorów masz tyle do wyboru, że nie ma problemu ze znalezieniem pasującego mechanicznie.
ale takie akurat lezŁY w garazu to sobie załozyłem i cykało bdb.
szczwanyhenio
11-04-10, 00:09
odgrzewam..
jak sprawdzić sprawnośc map sensora? auto mi szarpie przy przyspieszaniu w niskich obrotach, do tego spalanie min 10l :/ jakie są prawidłowe wartości napięcia dla map sensora? czy mogę wypiąć go z kości i pojeździć troche żeby sprawdzić czy to on nawala? czy nic się nie zepsuje?
też tak mam, przejechałem z odpiętą kostką i jest lepiej...
Marcin1792
25-08-11, 12:45
Witam, gdzie znajduje się map sensor w d15b2?
Zawieszony obok filtra paliwa na ścianie grodziowej, połączony wężykami z przepustnicą.
Marcin1792
25-08-11, 17:14
Jeśli chciałbym wymienić map sensor to muszę szukać tylko od tego samego silnika czy podejdzie od innego?
Marcin1792,
Źle Ci się wydaje :D
Map jest taki sam w OBD1 i OBD2, różnica może tylko wynikać w jego mechanicznym mocowaniu. Są mapy montowane do przepustnicy i do ściany grodziowej. Szukaj takiego który jest montowany jak Twój i tyle. Nie ma znaczenia czy to będzie z D, B, F czy H serii.
Marcin1792
26-08-11, 10:24
ok dzięki
Panowie jak wyciągnę wtyczkę z map sensora to silnik gaśnie. jest to normalny objaw?