PDA

Zobacz pełną wersję : przesuniecie kola

ligen
05-03-09, 19:39
witam
ostatnio zauwazylem ze przednie kolo pasazera mam przesuniete w strone tylnich kol o cm bo mierzylem odleglosci po obu stronach. kolo nie jest idealnie na srodku wyciecia w blotniku na kolo tylko tak jakby chcialo byc blizej tylniegi. kolo kiesrowcy jest idealnie na srodku. czy jest jakas regulacja tego? i jak tak to jaka. autko to civic hb eg5
prosze o opinie co moze byc i co z tym zrobic bo zbieznac posiada idealna i jedzie prosto jak po sznurku

piotrek-mi
05-03-09, 21:41
Byłeś na sprawdzeniu zbieżności i geometrii kół?
Jeśli tak i było ok, to nie przejmowałbym się tym bo znaczyło to, że buda jest prosta. Zawsze możesz pojechać na laserowe sprawdzenie...

Lcfr
05-03-09, 21:56
a moąe błotniki nie sa spasowane dokładnie?
mierzysz do punktu odnieienia, który jest ruchomy - dyskusyjny
weź to po uwagę....

ligen
05-03-09, 22:21
mierzylem od ranty felgi do tylnej felgi tez do rantu i jest centymetr roznicy. widac to golym okiem ze kolo jest przesuniete. jedzie prosto, zbieznosc i geometria jest ok bo bylem ale musi byc cos nie tak bo raczej tak byc nie powinno

piotrek-mi
05-03-09, 23:58
Jak od felgi do felgi to może tylna jest przesunięta? A może 5mm przód i 5 mm tył??? Może jedna strona ma 5mm róznicy, druga 5mm i wyszło Ci 1cm...??? Nie sugeruj się tym, że na "oko" jest krzywo bo nasze Hanki nie są pierwszej świeżości i przeszłość mogą mieć bardzo bogatą- np. wymiany błotnik itd, itp. Ciężko stwierdzić co i jak bez dokładnego sprawdzenia. Jeżeli masz różnice o 1cm jak piszesz to według mnie niemal nie realnym jest zauważenie gołym okiem, że "kolo nie jest idealnie na srodku wyciecia w blotniku na kolo tylko tak jakby chcialo byc blizej tylniego"... Może błotnik był kiedyś zmieniany i źle spasowany, a może zdrzak i takie powoduje wrażenie, może sprężyna któraś jest jakaś 'trefna" (opcji może być wiele)...??? Jeśli auto jeździ prosto jak piszesz to nie ma czym się martwić. Jeśli jednak straszni9e Cię to nerwuje to pojedź na laserowe sprawdzenie, parę złotówek zostawisz, ale będziesz więdział co i jak.

PS. Nadal nie rozumiem jak gołym okiem widać, że koło jest przesunięte o 1cm (!)...

ligen
06-03-09, 14:46
a no widac to centymetrowe przesuniecie:) zobaczylem ze jest przesuniete i dopiero potem mierzylem. przeciez od kola do nadkola nie ma wiele cm takze 1 cm roznicy bedzie widoczny no ale nie musisz wierzyc ze to widac hehehe. moze fotke wrzuce jak zrobie to sam zobaczysz:):):):)

piotrek-mi
06-03-09, 16:28
No to wrzucaj fotke ;)...

Virus1982
06-03-09, 16:58
Może ktoś przed Tobą wyłapał krawężnik i masz ruszony wózek czy jak to się tam fachowo nazywa.