Zobacz pełną wersję : Silnik w 4gen 1,5 D15B2 małe pytanko
Tomek_HC3D
06-02-06, 18:46
Mam pytanko ponieważ mam do kupienia civic'a z 91r. hatchback 4gen z uszkodzonym silnikiem D15B2, a w garażu mam taki silnik tylko z 5 gen. czy cała elektryka, ECU itd. podejdzie bez problemu, czy będą jakieś problemy ?? prosze o odpowiedź
OBD0 w 4gen. a OBD1 w 5gen.
Tomek_HC3D
06-02-06, 18:50
ale teoretycznie to ten sam silnik wieć może mieć inny obwód ?? to co w takim razie musiałbym zrobić co zmienić itd. ?? powtórze że mam silnik z osprzętem z 5gen, czy wtyczki i inne pierdoły podejdą ?? wyjaśnijcie mi w czym może być problem jeśli to jest ten sam silnik
blok i glowica jest taka sama, ale kolektor i osprzet elektryczno-rurkowo-paliwowy jest inny.
Tomek_HC3D
06-02-06, 19:34
Więc co zrobić żeby podszedł ten silniczek bo mi na tym bardzo zależy, może jest jakaś przejściówka z OBD0 na OBD1 ??
Więć co musze kupić zmienić aby wsadzić ten silnik?? czyli wtyczki itp nie podejdą ??
I ile z tym może być roboty ??
jak masz sam silnik uszkodzony to przełóż sam silnik bez osprzętu - blok i głowica
Tomek_HC3D
06-02-06, 22:12
gdzies wyczytałem że tylko aparat zapłonowy ma inne wtyczki reszta pasuje więc zobaczymy co z tego wyjdzie. niestety tego starego silniczka nie mam :(
NIE WIDZE TU PROBLEMU !!!
wyjmujesz stary silnik z głowicą , a kolektora dolotowego i aparatu nawet nie odpinasz do końca jak Ci sie nie chce. Wrzucach nowy silnik. Przykręcasz stare kolektory i aparat.
I wszystko jak z fabryki!
Tomek_HC3D
20-02-06, 10:12
No i po zabiegu, silniczkek już na swoim miejscu. Nie było tak strasznie ale nie róbcie tego w pojedynke :) relecję co pasowało a z czym trzeba było rzeźbić zdam później Pozdrawiam!