PDA

Zobacz pełną wersję : Światła do jazdy dziennej

MikeFoto
03-03-09, 22:07
Witam,

Przeszukałem forum jednak żadnych ciekawych rozwiązań nieznalazłem. Czy rozważał ktoś może zamontowanie świateł do jazdy dziennej w H 5D ? Niewidziałem nikogo z zamontowanymi takimi...

Ciekaw jestem czy taki patent z Alledrogo zdałby egzamin:
http://www.allegro.pl/item572610898_elastyczna_listwa_24_led_biala_swiat la_dzienne.html

Chociaz to troche jak robienie Niemca (patrz Audi) z Japonczyka, i niema toto w mysl przepisow Homologacji (czytaj oznaczenia RL)

Żeby była jasność, przepisy dotyczące świateł dziennych poniżej (by wikipedia):

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:
-Symetrycznie względem osi pojazdu
-Na równej wysokości
-Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
-Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
-Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lampy musi być ≥40cm², a połączenie elektryczne ma zapewniać równoczesne świecenie tylnych świateł pozycyjnych. W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone.

KruKs
04-03-09, 15:40
nieee no prosze cie ;(

teg
05-03-09, 11:41
Mnie to trochę wieśtuningiem zajeżdża ;)Daj sobie spokój.

Slawkowski
05-03-09, 12:58
tresc watku nie ma sie nijak do tytulu, szkoda "zwiesniaczyc" Honde, pod wzgledem praktycznym tez lipa.

domell
05-03-09, 14:34
Ostatnio widzialem takich wiesniakow bodajze w starym mondeo. Prosze cie przestan. Nie dosc ze byl juz wieczor i ciemno to te "wieski" jechali na tym "czyms" tyle ze byly niebieskie. Z daleka zastanawialem sie co to za jakis chory umysl dopiero jak sie zatrzymal na swiatlach obok mnie to sprawa sie wyjasnila

MikeFoto
05-03-09, 15:38
Wiadomo, ze nichce wiesniaczyc Hondy, moj boze, w zyciu bym jej nie popsul. CHodzili mi o przyklad. Coprawda nie trafilem zbytnio w cos wartosciowego, ale to jedyne co mialem od reka. Dlatego moje pytnie z pierwszego postu..

Czy rozważał ktoś może zamontowanie świateł do jazdy dziennej w H 5D ?

Nie jest napisane - takie jak z linku. Szukam pomyslow, rozwiazan propozycji. A szukam dlatego, że wkur...a mnie ciagle wymienianie zarowek swiatel glownych. W 3 miesiace 2 komplety i jestem ciekaw czy jest JAKIEKOLWIEK dobre rozwiazanie swiatel dziennych w Hondzie Civic 5D.

Bo jesli niema - to wole nic nie montowac a Hanki nie szpecić...

SPUTNIK1957
05-03-09, 17:15
Pytanie podstawowe: co moze być dobrego za 20 zeta....
za dobre swiatła dzienne trzeba wydać około 200 zeta i najlepiej je wmontować w miejsce swiateł mgielnych (jesali takowych nieposiadasz)
np. http://www.roadlook.pl/technika/hella-okragle-i-prostokatne-swiatla-dzienne.html

hariusz
05-03-09, 21:59
Szukam pomyslow, rozwiazan propozycji. A szukam dlatego, że wkur...a mnie ciagle wymienianie zarowek swiatel glownych. W 3 miesiace 2 komplety i jestem ciekaw czy jest JAKIEKOLWIEK dobre rozwiazanie swiatel dziennych w Hondzie Civic 5D.

Hmm... Mam u siebie Philips Night guide od lipca 2008 i myślę że spokojnie do lipca 2009 z nimi pojeżdze, więc może sprawdz u siebie instalacje, że ci się tak szybko żarówki przepalają...

krystian.NH
05-03-09, 23:46
sory ale ile razy widze auto z takim czyms to sie najzwyczajniej z tego smieje ;s..hondy naszczescie jeszcze nie widzialem z takimi "bajerami"

no ale jak kto lubi, jaki ma gust.. :p