PDA

Zobacz pełną wersję : uszczelka od miski olejowej

celtiber
03-03-09, 19:12
Witam.Robiłem dzisiaj przegląd samochodu i okazało sie, że mam nieszczelną uszczelkę od miski. Dzwoniłem do ASO w Rzeszowie i okazało się, że kosztuje 163 zeta (duuuuuuuzo! jak na uszczelkę:confused:). Mam wiec pytanie, czy mógłby ktoś polecić jakiś dobry zamiennik tyle że tańszy? Z góry dzięki za pomoc.Mateusz

DamianPietras
03-03-09, 19:21
w inter-carsie jest dostępny AJUSA nr 14070800 ok 45 zł , producenta nie znam ale słyszałem że są dobre jakościowo

celtiber
03-03-09, 22:02
Gitara. Dziekuje!

skolopendra
04-03-09, 16:54
kosztuje 163 zeta (duuuuuuuzo! jak na uszczelkę

myslę ze warto w nią zainwestować

celtiber
04-03-09, 22:04
czyli mam rozumieć ze zamienniki do bani są tak? i co tanie to drogie tak naprawde? :)

teg
05-03-09, 11:38
Bez przesady, do wykonania uszczelki miski chyba nie potrzeba jakiejś wypasionej technologii:/ A nie przyrżnąłeś tą miską gdzieś, nie ma śladów otarcia? Bo może jest krzywa, założysz zamiennik i będzie znowu, że zamienniki są do bani ;)

celtiber
05-03-09, 12:58
Z tego co widzialem, to nie ma sladow uderzen. zreszta zobacze przy wymianie czy nie jest krzywa.

Podejrzewam ze stalo sie tak, bo za kazdym razem jak wymieniaja mi olej to nalewaja go za duzo, i jest 1mm powyzej gornej dziury na szabelce. I pewnie powstalo jakies dziwne cisnienie i uszczelka pekla.

domell
05-03-09, 14:37
Ja tez sobie dalem spokoj bo niby mokro ale oleju nie ubywa wiec szkoda wywalic ponad 2 paki z wymiana. Nie leje sie za duzo oleju! Najlepiej jak jest po srodku miedzy min a max. Wlasnie sobie uswiadomilem potem dlaczego mi sie zapalala przy odpalaniu kontrolka oleju - bo bylo go za duzo.

skolopendra
05-03-09, 16:41
Bez przesady, do wykonania uszczelki miski chyba nie potrzeba jakiejś wypasionej technologii:/

pewnie że nie, najwyżej nowe zamienniki będzie wymieniał częściej:)

mutaba
10-03-09, 14:54
jeśli chcesz mieć spokój to kup oryginalną gumkę = miałem podobny problem z pokrywą zaworów kupiłem shit z ajusa za 40zł załozyłem i zaczeło mi cieknąć /a wczesniej było ok/ zamówiłem oryginał w SIGMIE w Rzeszowie załozyłem i nie mam odpukac narazie problemu ...

domell
11-03-09, 00:12
No tak tylko ze po dzawory kosztuje cos ok 60 zl a pod miske 100 wiecej. Na pewno 60 mniej boli niz 160 :)

straznik
11-03-09, 00:23
powiedzmy że roznica pomiedzy zamiennikiem a oryginalem wynosi 100 zl. Ja mam oryginalna uszczelke od nieomal 9 lat. Nie lepiej zainwestowac w oryginalna uszczelke i miec swiety spokoj? A moze lepiej placic za tą samą robotę 2 razy np za rok i znów za uszczelke?? Niejednokrotnie juz ludzie mówili mi "nigdy nie skusze się na tanie zamienniki". Widocznie każdy musi się przekonać na własnej skórze. Rozumiem że mozna i trzeba kupić tarczę hamulcową za 150 zł sztuka a nie za 500 bo tyle zdaje się kosztuje oryginał, ale po co kombinować z gumami?

celtiber
11-03-09, 12:38
dzieki panowie za cenne opinie. postanowilem kupic w aso, ale do wymiany poczekam az bede wymienial olej (jeszcze jakies 5k km). czy cos sie moze stac silnikowi przez jazde z nieszczelna uszczelka? czy po prostu trzeba poziom oleju monitorowac?

chubik
16-04-09, 09:11
Nic sie nie stanie :D

Mam takie pytanie związane z tą uszczelka.Czy wymieniajac ją nakłada sie dodatkowo ten silikon co na rogach pod pokrywe silnika?Czy sama uszczelka?

jjurgiel
16-04-09, 15:23
Ja mam oryginalna uszczelke od nieomal 9 lat. Nie lepiej zainwestowac w oryginalna uszczelke i miec swiety spokoj?

i można jeździć kolejne 10 lat chyba że auto tego nie wytrzyma ale uszczelka pod miska bedzie OK:)

celtiber
17-04-09, 11:41
Witam. Uszczelka wymieniona na oryginalna. Zauwazylem ze nadal olej wycieka :( Co robic? Bo generalnie nie mam ochoty placic za nowa uszczelke i robocizne skoro spartolili przy wymianie. Mozliwe jest jeszcze uszczelnienie uzywajac starej uszczelki? Z gory dzieki za odpowiedz.

straznik
17-04-09, 16:41
Nie koniecznie z uszczelki, moze to byc uszczelniacz wału czy cos takiego i podobno nie da sie stwierdzic na poczatku czy to uszczelka czy ten uszczelniacz, zaczynaja od uszczelki bo mniej kosztowna

Momek
18-04-09, 15:30
Zauwazylem ze nadal olej wycieka Co robic?
Sama miska po tych kilkunastu latkach tez moze juz byc trafiona.

maxx
18-04-09, 19:16
Polecał bym użycie dobrego silikonu, napewno nie zaszkodzi. Co do uszczelek pod pokrywą zaworów mam uszczelkę za 30zł i po kilkakrotnym zdejmowaniu pokrywy wystarczyło tylko wszystko dokładnie odtłuścić nałożyć silikon i jest sucho jak na pustyni.

Pozdrawiam Maxx

celtiber
23-04-09, 15:25
Witam. Problemem ponownego kapania oleju był zły filtr do oleju (z niego się sączyło) Ci którzy go zmieniali założyli filtr z plaską uszczelka, a powinien byc z wypukłą. Nie wiem czy zrozumiale ale może się komuś przyda ;) pozdrawiam i dziękuje za odzew.

mutaba
24-04-09, 19:51
1) kup oryginalną uszczelkę = to najlepsze gumki !!!
2) kup sobie to cudo http://www.aukcjoner.net/gallery/479176_Loctite.html
3) ściagnij stara uszczelkę - wyczyść pozostałości po gumce - odtłuść - posmaruj loctite - załuż nową gumkę
4) po całej operacji opisanej w pkt. 3 nie ma bata że będzie ciekło ! :D

... nie kupuj gumek zamienników bo będziesz 2x płacił !!! sam sie o tym przekonałem ...:cool:

ten Loctite (silikon w kleju) polecił mi koleszka z ASO w Rzeszowie - oni na tym osadzają uszczelki - Ja kupiłem = potwierdzam świetna sprawa :D

MesserW
04-05-09, 22:20
uszczelka oryginalna różni się od zamiennika drobnym szczegółem
w otworkach na śruby mocujące są w niej metalowe wkładki dystansowe, których w zamienniku nie ma. efekt jest taki że zamiennik czasami cieknie z tytułu zgniecenia uszczelki (rozchodzi się ona wtedy wzdłużnie) co prawda za 3cim razem udało mi się uzyskać szczelność ale szkoda nerwów i czasu.
silikon nakładamy jedynie w załamkach. nałożenie silikonu na całą powierzchnię tym bardziej powoduje rozpękanie uszczelki nieoryginalnej przy dokręcaniu.