PDA

Zobacz pełną wersję : Lampka SRS??help

.:Paco:.
05-02-06, 12:12
Czesc..
Mam problem w kontrolka SRS...Mianowicie jak w te wielkie mrozy wyjalem akumulator aby zamienic go na nowy i podlaczylem nowy to lampka SRS pali mi sie caly czas..a wczesniej bylo tak,ze po pewnym czasie-sprawdzeniu ukladu-gasla. Czyt ktos wie czemu tak sie stalo,co sie dzieje albo jak to naprawic..??Dzieki za wszelka pomoc:)
pozdrawiam

p.s. mam civica 97

Rikoo
05-02-06, 12:26
sadze ze musiasz jechac na servis na skasowanie bledu

reXio
05-02-06, 13:06
zawiesil Ci sie SRS - czesto spotykana dolegliwosc ;(

Poszukaj tutaj jak znalezc magiczna zolta kostke pod kolumna kierownicy kolo bezpiecznikow i co zewrzec by skasowac blad:

http://www.hondapl.org/forum/

Jest tam gdzies topic o tym. Ja u siebie sie poddalem bo kostki nie znalazlem. Kasowanie w ASO okolo 40 zl :(

ERKA
05-02-06, 15:19
Kilka osób chciało usuwanie błędu kodowego, niech się dzieje wola nieba:

Kolejno....

1. Samochód przygotowany do jazdy, w pozycji przed zapłonem -kontrolki
się nie świecą (alarmy, immobilaizery wyłączone ...)
2. Szukamy żółtego złącza (takie ślepe) gdzieś obok bezpieczników
pod kierownicą. U mnie tak jest, w innych H szukać!
3. Wyciągamy tą końcówkę (żółtą) z gniazdka, kończącą dwa przewody
biegnące z samochodu
4. Drucik lub włącznik z kabelkami zarobionymi na końcach w dłoń
chwytamy.
5. Kabelki wciskamy do końcówki - złączki kabla (gniazda w
samochodzie nie dotykamy - i tak nic stamtąd nie wychodzi dalej)
6. Przy zwartych końcówkach przewodu załączamy kluczyk do momentu
aż pokażą nam się świecące kontrolki na desce rozdzielczej
7. Kontrolka SRS zaświeci się lecz po kilku sekundach powinna zgasnąć
...wtedy rozwieramy i czekamy 4 sekundy...
8. WAŻNE - po zgaśnięciu SRS mamy nie więcej jak cztery sekundy na
ponowne zwarcie kabelka (lub włączniczka) - więc zwieramy!!!
9. SRS znów się zapali - więć czekamy tylko 3,5-4 sekund - (nie
przekraczać tych 4 sek) i rozłączamy kabelek. SRS powinien zgasnąć.

10. Zwora jest rozłączona, natomiast zasygnalizowanie SRS powinno
objawić się podwójnym mignięciem lampki........

UKŁAD GOTOWY DO PRACY

Operacja nie jest szkodliwa, poduchy nie wybuchły-robiłem to trzy razy.
Przy zmianie akumulatora, po pracach z instalacją/ często SRS nie ma
ochoty ponownie się uzbrajać!

Dla dociekliwych: można od razu uruchomić zapłon- lub zrestartować
stacyjką MS_HONDĘ i w drogę......

Lynx
05-02-06, 17:05
A ja sie podepne pod temat, bo widze ze tez dotyczy wymiany akumulatora. Czy sa jakies inne problemy po wymianie akumalatora? Zawieszenie sie poduszek cos,.... cos jeszcze? Oraz czy przy kazdej wymienia aku (odpieciu klem) trzeba pozniej programowac komputer? Czy jest np jakis czasu jaki on wytrzymuje bez zasilania?

reXio
05-02-06, 21:41
to nie jest regula ze sie SRS powiesi - ostatnio u mnie sie to nie stalo :)

Poza tym nie znam innych negatywnych objawow wyjecia aku.

Po wyjeciu aku trzeba od nowa ustawic komputer - wlaczasz silnik i zostawiasz na wolnych obrotach az do momentu jak osiagnie temperature robocza i WYŁĄCZY sie wentylator z chlodnicy. Tyle trwa nauka :)

Bylo milion razy...

prz3mo
05-02-06, 21:45
A ja sie podepne pod temat, bo widze ze tez dotyczy wymiany akumulatora. Czy sa jakies inne problemy po wymianie akumalatora? Zawieszenie sie poduszek cos,.... cos jeszcze? Oraz czy przy kazdej wymienia aku (odpieciu klem) trzeba pozniej programowac komputer? Czy jest np jakis czasu jaki on wytrzymuje bez zasilania?

Przeciez mozesz wymienic na podtrzymaniu.. Czyli podpiac jakis trzeci aku na chwile..

Lynx
05-02-06, 22:45
Przeciez mozesz wymienic na podtrzymaniu.. Czyli podpiac jakis trzeci aku na chwile..

No wlasnie taki mam plan, z tym ze dziwi mnie sam fakt takiej komplikacji podzas wymiany aku. Jak by nie mogli zrobic podtrzymania pamieci z jakiegos innego zrodla tak jak na plytach glownych jakas bateryjka.
Dzieki za odpowiedzi

adibaw
24-07-06, 20:38
Oki niby opanowałem z tym że sprawa wygląda jeszcze śmieszniej...
niby wszystko cacy procedura tak jak w opisie kontrolka tak jak w opisie jednak po uzbrojeniu nadal się rozbraja:( na razie poprostu odłaczyłem kontrolke:)

Co może być przyczyną? co należy sprawdzić??? poduszki są obie niby podłączone... jakieś sensory coś gdzieś? autko nie było mocno bite więc jaśki nie odpaliły bo jest zbyt czysto w środku....Pomocy

Malik
16-04-07, 19:45
Ja w trzy dni temu regulowałem prowadnice elktr. opuszcanych szyb i rozladowałem akumulator, nie odłączalem go tylko odpaliłem z kabki z drugiego aku.. i kontrolka SRS zaczęła mi swiecic. Przed chwila wykonałem reset SRS opisany wyżej i jest ok. Udalo mi sie za pierwszym razem

emg
16-04-07, 20:36
Ja w trzy dni temu regulowałem prowadnice elktr. opuszcanych szyb i rozladowałem akumulator, nie odłączalem go tylko odpaliłem z kabki z drugiego aku.. i kontrolka SRS zaczęła mi swiecic. Przed chwila wykonałem reset SRS opisany wyżej i jest ok. Udalo mi sie za pierwszym razem

gratulacje, szczególnie z dziedziny kucharstwa, czyli odgrzewanie kotletów