PDA

Zobacz pełną wersję : rozpórka czy stablizator/asr - tył w ek3

Jan
28-02-09, 15:21
Czy ktoś mogłby w paru słowach wytłumaczyć laikowi różnice między stablizatorem a rozpórką w odniesieniu do tyłu auta. Jakie elementy łączy ?

Rozumiem że obu czesci (rozporka/stabek) nie da się założyc jednoczesnie ?

Obecnie mam komplet rozpórek (górne, tył dół i z przodu h-brace) Jak polepszyć tył ? Czy zamiast rozpórki lepszy będzie stabek ?

Kolejne pytanie to czym jest ASR przy stabilizatorze?

Tompro
28-02-09, 15:35
Stabilizator przekazuje siły docisku kół na zakrętach (łączy wahacze dolne poprzeczne). Jak jedno koło się bardziej unosi to drugie jest bardziej dociskane do podłoża. W sumie rozpórka tylna dolna to jest bardziej dla lansu niż do czegokolwiek. ASR pełni rolę rozpórki a poza tym ma wytrzymalsze mocowania dla stabilizatora przez co można stosować grubsze stabilizatory bez obawy o wyrwanie śrub. A i da się zamontować stabilizator tył i rozpórkę dolną tył. Ja tak mam u siebie.

Jan
28-02-09, 15:44
Tompro - dzięki za odpowiedz! A przy okazji sam sobie wygooglałem komiksowe przedstawienie tematu: http://www.georgebelton.com/6g.civic.tech/asr.itr/index.php

!markos
28-02-09, 18:24
Jak jedno koło się bardziej unosi to drugie jest bardziej dociskane do podłożanie zastanowiles sie ani chwili kiedy to pisales, prawda..?

Tompro
28-02-09, 19:11
Może źle to opisałem. W zakręcie jedno koło jest bardziej dociążone i z pomocą stabilizatora część tej siły jest przekazywana na drugie koło powodując jego dociążenie.

kenny
01-03-09, 23:48
Co warto dodać to stabilizatory poprawiają jazdę w szybkich zakrętach, natomiast w ciasnych (slalomy, KJSy) lepiej się jeździ bez.

Jan
07-03-09, 17:15
czyli rozumiem, że tylną dolną rozp. można zastąpić ASRem ? czy lepiej sprawdza sie on w komplecie ze stabkiem?

kenny
08-03-09, 13:23
tak

!markos
08-03-09, 19:17
zasadniczo rzecz ujmujac: jesli nie masz grubego stabilizatora, to asr jest zbedny. jesli masz, lub masz go w planach - kup asr. w innym wypadku sama rozporka zalatwi sprawe.

Jan
10-03-09, 18:53
zasadniczo rzecz ujmujac: jesli nie masz grubego stabilizatora, to asr jest zbedny. jesli masz, lub masz go w planach - kup asr. w innym wypadku sama rozporka zalatwi sprawe.

planuje zakup stabilizatora BLOX - http://tinyurl.com/cuhyf7, czy coś o nim wiadomo ? czy bardziej opłaca się polować na używke z EK4 ?

za nowy komplet OEM na tył w ASO wołają 1100 zł

Pati
10-03-09, 19:42
jest na tyle gruby ze bez asr wysrwiesz mocowania wahaczy.

!markos
10-03-09, 23:50
po co sie rozdrabniac osobno na asr i stabilizator, skoro na kingu mozna kupic komplet oem itr z lacznikami i asr'em w dobrej cenie?

fazer1985
19-05-09, 15:02
Podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego :) jestem na etapie modyfikacji zawieszenie w moim ej9 narazie biore sie za wymiane stabilzatora przedniego i dodanie tylnego i tu mam wlasnie problem bo nie wiem czy do ej9 podejdzie stabilizator na tyl z eg6 lub z dc2 prosił bym o pomoc bo chciał bym juz sie za to zabrac a brak mi informacji. Obejmy i tyleiki juz mam brakuje tylko drążka na tył i moze jakies sugestie od jakiego modelu były by dobre nie licząc ek4 bo problem jest z ich dostaniem..

Kras
20-05-09, 12:56
Taki piekny temat powstal na innym forum: http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?p=109956

fazer1985
20-05-09, 17:31
Senkiu :D przyznaje że tam nie poszukałem :P

kaktusr
27-05-09, 01:10
No dobra a w przypadku gdy :
Mam do wymiany tylne wahacze poprzeczne w sensie gumy w nich sa juz powykruszane. Sprawdzałem w EPC hondy i do 6gena wymienna według aso jest tylko tuleja środkowa a wewnętrza/zewnetrzna jest nie wymienialna. Czy w takim przypadku :
1. Wahacze od EG będą pasowało bo usłyszało mi się że tak
2. Czy jeżeli założe wahacze od EG z mocowaniami na stabilizator tylni np od EG6 to mocowania do karoseri podejda bezproblemowo ?

Pati
27-05-09, 12:02
1. źle słyszałeś.
2. patrz wyżej.

chrzanos
21-09-10, 20:45
Odgrzeje kotlecika bo nie chce zakładac nowego tematu a wiec... czy jest możliwosc zamontowania stabilizatora na tył w coupe 6gen 97r. z d16y7 ? tzn wie ktos czy wogle one maja miejsce na takie cos? z przodu moje ej6 posiada stabilizator [ jezeli to cos komus pomoze]
-jezli da sie zamontowac i mam miejsce na to to z jakiej hondzi najlepiej kupic?im grubszy tym lepszy tak?

szczypior88
22-09-10, 07:21
Masz ten problem co ja bo staba z tyłu do ej6 mozna podpasowac tylko podobniez z ek4 ktore cholernie ciezko dostac;]

spychu
22-09-10, 13:26
Jesli ma byc p&p i bez dodatkowych modow czy drutow to tylko EK4

Alternatywa jest ASR ze stabem 21mm z ITR czy EK9, albo z 24mm z kompletu.

junior20066
05-10-10, 04:06
podepne sie pod tema chcem wymienic stabilizatory na grubsze posiadam eg5 a wiec moje pytanko od czego podejda bez wiekszych kompilacji ?? szukac z itr czy z angola ?? jesli z itr to trzeba całosc komplecie z łącznikami oraz gumami i obejmami tak ?? i podejdzie wtedy bez przeróbek ??

Tompro
05-10-10, 08:31
podepne sie pod tema chcem wymienic stabilizatory na grubsze posiadam eg5 a wiec moje pytanko od czego podejda bez wiekszych kompilacji ?? szukac z itr czy z angola ?? jesli z itr to trzeba całosc komplecie z łącznikami oraz gumami i obejmami tak ?? i podejdzie wtedy bez przeróbek ??

Przód z angola, tył z ITR. Wszystko bierz kompletne z łącznikami i obejmami do budy, bo podejdą. Do staba z ITR potrzebujesz jakieś wzmocnienie np. ASR.

junior20066
05-10-10, 16:51
kumam bez tego asr stab od itra nie podejdzie?? a moze od czegos innego podejdzie moze byc ciut cieńszy ale nie bedzie potrzeba kupowac tego ASR bo to drogie gówno ;/

spychu
05-10-10, 17:07
Można dać serie z EG6 można dać też tył z MB6.

Do ITRa czy aftermarketa potrzeba Subframe Brace'a.

Tompro
06-10-10, 09:30
kumam bez tego asr stab od itra nie podejdzie?? a moze od czegos innego podejdzie moze byc ciut cieńszy ale nie bedzie potrzeba kupowac tego ASR bo to drogie gówno ;/

Od ITR'a podejdzie bez ASR, ale po pewnym czasie możesz mieć kuku w postaci wyrwanych mocowań z budy, są nawet ładne fotki na necie jak ludziom powyrywało.

spychu
06-10-10, 10:44
Od ITR'a podejdzie bez ASR, ale po pewnym czasie możesz mieć kuku w postaci wyrwanych mocowań z budy, są nawet ładne fotki na necie jak ludziom powyrywało.
Dokładnie o to mi chodziło pisząc, że potrzeba Subframe brace'a