Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie sprężyn

sublove
28-02-09, 14:18
Nie chodzi tu bynajmniej o mega-tjuning :)

Kupiłem śmigane springi ale są powierzchownie obdrapane z farby i mają lekko rdzawy nalot. Czy są jakieś specjalne farby do malowania sprężyn? Chodzi mi o zabezpieczenie przed korozją, nałożenie nowej warstwy ochronnej itp.
Pytam, bo sprężyna jednak pracuje i może zwykły lakier się nie nadawać co?

[H] Dylu [H]
28-02-09, 16:08
zwykły lakier na pewno się nie nadaje...proszek też nie...trzema malować farbami do domieszkami substancji gumowych...popytaj u lakiernika.

karpik85
02-03-09, 16:17
Chyba lakier chlorokauczowy powinien się nadać, bo on po wyschnięciu wygląda jakby element był gumą pokryty. Mogę się mylić ale warto sprawdzić albo popytać u lakiernika o to.

sublove
02-03-09, 17:17
Rozważałem też opcję zwalenia całego rdzawego nalotu i uprapranie tego brunoxem... Z racji, że to sprężyny obniżające i i tak ich nie widać to może to załatwi sprawę (teraz tylko nasuwa się pytanie czy brunox nie odleci ;) )
Lakiernika warto jednak chyba zapytać tylko znając życie może nie chcieć podzielić się wiedzą tylko zaprosić do warszatatu na usługę.

karpik85
02-03-09, 18:14
Jeśli Ci zależy tylko na zabezpieczeniu od rdzy to można nawet usunąć stary lakier dokłądnie i zamalować czarną minią podkładową np. Unikorem itp. Napewno nie odejdzie w trakcie jazdy.