Zobacz pełną wersję : Malowanie sprężyn
Nie chodzi tu bynajmniej o mega-tjuning :)
Kupiłem śmigane springi ale są powierzchownie obdrapane z farby i mają lekko rdzawy nalot. Czy są jakieś specjalne farby do malowania sprężyn? Chodzi mi o zabezpieczenie przed korozją, nałożenie nowej warstwy ochronnej itp.
Pytam, bo sprężyna jednak pracuje i może zwykły lakier się nie nadawać co?
[H] Dylu [H]
28-02-09, 16:08
zwykły lakier na pewno się nie nadaje...proszek też nie...trzema malować farbami do domieszkami substancji gumowych...popytaj u lakiernika.
Chyba lakier chlorokauczowy powinien się nadać, bo on po wyschnięciu wygląda jakby element był gumą pokryty. Mogę się mylić ale warto sprawdzić albo popytać u lakiernika o to.
Rozważałem też opcję zwalenia całego rdzawego nalotu i uprapranie tego brunoxem... Z racji, że to sprężyny obniżające i i tak ich nie widać to może to załatwi sprawę (teraz tylko nasuwa się pytanie czy brunox nie odleci ;) )
Lakiernika warto jednak chyba zapytać tylko znając życie może nie chcieć podzielić się wiedzą tylko zaprosić do warszatatu na usługę.
Jeśli Ci zależy tylko na zabezpieczeniu od rdzy to można nawet usunąć stary lakier dokłądnie i zamalować czarną minią podkładową np. Unikorem itp. Napewno nie odejdzie w trakcie jazdy.