PDA

Zobacz pełną wersję : Gaśnie i nie wiem co to...

jędrzej
04-02-06, 17:41
Mam problem, dzisiaj jechalem i zgasł mi silnik, a po zapaleniu obroty pomimo trzymania gazu spadaj i znowu gasnie. zeby chodzil musze pompowac gazem, bo gdy tylko przestaje to gasnie. swiece i filtr powietrza nowe, gaznik po regulacji, filtry paliwa jeszcze w miare i troche brak mi pomyslu co to moze byc...

Gr00bY
04-02-06, 19:41
Paliwo. Czytaj filtr paliwa + jego jakość. Zacznij od tego.

jędrzej
04-02-06, 22:30
to wiem, ale generalnie filterki są jeszcze w porządku, mysle ze moze to byc jakosc paliwa, bo juz raz mialem nieprzyjemna przygode z paliwem z orlenu...

NORMAN
05-02-06, 13:23
ja bym rozebral i przedmuchal gaznik.pozdro

tomborek
05-02-06, 19:19
ja mam w D14A8 podobnie od tygodnia, tyle ze na stale swieci zolta lampka od silnika.. najpierw po odpaleniu nierowno pracowal (wahania obrotow 1500-1700) a potem zaczal gasnac po puszczeniu gazu.. reset kompa i przeczyszczenie filtra powietrza nic nie dalo.. przy filtrze paliwa raczej by gasl na wyzszych obrotach a nie na niskich..
we wtorek jade na diagnostyke.. :evil:

Gr00bY
05-02-06, 19:36
Na jaką diagnostyke? :shock: Przecież masz samodiagnostyke w Hondzie :idea:

gregorb
05-02-06, 21:19

Niby jest, ale trzeba do tego zewrzec styk ukryty za schowkiem, zeby kontrolka diagnostyki zaczela migac. Ktos kto nie ma kostki do zwarcia moze nie wiedziec jak to zrobic po prostu.

tomborek
05-02-06, 21:35

Niby jest, ale trzeba do tego zewrzec styk ukryty za schowkiem, zeby kontrolka diagnostyki zaczela migac. Ktos kto nie ma kostki do zwarcia moze nie wiedziec jak to zrobic po prostu.
kostke mam.. chyba.. civa 5d 6gen rozebralem do blach przy naglasnianiu do blach ze 2-3 razy i zlacza mam za schowkiem.. ale teraz jestem gruby i leniwy ;) moze jutro to zrobie, bo samochod daaleko.. :P

gregorb
05-02-06, 21:38
Tak z ciekawosci...masz jakas "specjalna" kostek z Allegro czy tez spinasz to zwyklym drutem ?

tomborek
05-02-06, 21:41
probowalem zwyklym drutem. ale wynikow nie pamietam, bo to daawno bylo

jędrzej
06-02-06, 18:59
u mnie juz ok. wlalem do baku denaturat, samochod przestal dobe i jak mialem zaczac cos przy nim kombinowac to zaczal normalnie chodzic i odpukac nie gasnie.. wiec wychodzi na to ze to bylo 'chrzczone' paliwo...

tomborek
06-02-06, 18:59
noo dobra... zrobilem..
pokazalo:
"14" czyli wedlug hondapl.org: "Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód"..
i tu konczy sie moja wiedza. ktos orientuje sie w cenach?

gregorb
06-02-06, 19:03
Moim zdaniem powinienes podjechac do serwisu i wyregulowac sobie obroty biegu jalowego. Mozna to zrobic samemu, ale wskazania obrotomierza w aucie sa niezbyt precyzyjne, a w ASo zrobia to szybko podlaczajac auto do kompa. Pozniej reset ECU i samonauka i powinno byc ok.

tomborek
06-02-06, 19:10
byc moze masz racje, ale wedlug STRONKI WOMBATA (http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/samodiagnostyka.htm) jest to silniczek krokowy, ktory WEDLUG TEGO LINKA (http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/IAC.htm) nalezy wyczyscic... a do serwisu jade jutro, bo juz jestem umowiony.. jesli bydle odpali po kablach, bo dla odmiany padl akumulator.. grrgrr zeby 8letni akumulator odmawial posluszenstwa w zime.. skandal 8) (dobra wybacze mu po tych kilkudziesieciu odpalaniach tydzien temu jak civ zaczal gasnac, kiedy jechalem na czyszczenie rozrusznika ;) )

gregorb
06-02-06, 23:55
Wydawalo mi sie, ze w pierwszym opisie napisales, ze juz to zrobiles - zle cos zrozumialem. W takim razie czyszczenie silniczka, a pozniej reszta.:)

tomborek
07-02-06, 10:17
Wydawalo mi sie, ze w pierwszym opisie napisales, ze juz to zrobiles - zle cos zrozumialem. W takim razie czyszczenie silniczka, a pozniej reszta.:)
pisalem ze czyscilem filtr powietrza i robilme reset kompa 8)

Furious
07-02-06, 10:22
Wyczysc przepustnice, silniczek krokowy i wyreguluj wolne obroty.
Opisy jak to zrobic masz na stronie Wombata

tomborek
07-02-06, 10:51
Wyczysc przepustnice, silniczek krokowy i wyreguluj wolne obroty.
Opisy jak to zrobic masz na stronie Wombataf*ck.. wlasnie mnie dobili w autowest.. silnik krokowy.. ponad 1700pln.. pieprze.. czekam na roztopy i dopiero bede rozbierac..

Furious
07-02-06, 11:13
Ale jego trzeba zapewne przeczyscic, a nie wymienic wiec no stress :)

tomborek
07-02-06, 11:43
Ale jego trzeba zapewne przeczyscic, a nie wymienic wiec no stress :)pewnie tak. juz sie ustawilem ze znajomym mechanikiem mojego tescia, ktory w zeszlym tygodniu czyscil mi rozrusznik.. wiec i doswiadczenie i koszty zadne, bo za rozrusznik nic nie chcial.. najwyzej "duze pol litra" kupie 8)