PDA

Zobacz pełną wersję : MB3 D15Z8: mechanizm różnicowy? Półoś? Pomocy:/

teg
27-02-09, 22:47
Witam. Kupiłem taką Hondę, w pięknym stanie, mam z nią jednak mały (albo i nie...) problem. Przy ostrym skręcie w lewo, np. podczas ruszania, albo tuż po (przy dużej prędkości tak ostro nie skręcałem jeszcze) słyszę z lewej strony wyraźne buczenie. Wyczytałem, że niektórzy mieli taki problem przy starym/nieoryginalnym oleju w skrzyni - o ile książka serwisowa z Niemiec nie kłamie, był jednak wymieniany jakieś 40kkm temu, ale nie wiem, czy wymieniany, uzupełniany i czy na prawidłowy. Zastanawiam się, czy to przez olej byłoby słychać buczenie tylko przy skręcie w lewo? Jeśli wcisnę sprzęgło, odgos ustaje, puszczę skręcając dalej - nie pojawia się znów :/

Czy to skrzynia mówi: papa? A konkretnie mechanizm różnicowy? A może półoś, przegub wewnętrzny... I dlaczego tylko przy skręcie w lewo? Proszę o pomoc :/

EDIT: dzisiaj zauważyłem, że problem występuje tylko po rozgrzaniu. Przy skręcie w prawi też potrafi zawyć, ale głównie gdy skręcam w lewo.

mirrr
28-02-09, 10:15
to rzeczywiście może być olej, rozgrzany robi się rzadszy a jak jest zużyty to nie ma swoich właściwości.

teg
28-02-09, 17:40
Na poniedziałek umówiłem się w ASO. Raczej u nich skrzyni nie będę naprawiał ;) Ale może powiedzą co i jak i czy warto zmieniać olej, czy od razu remontować skrzynię.

DamianPietras
01-03-09, 14:54
niech ci wymienią cały olej podciśnieniowo , do zera- zalecany olej - 10w40 syntetyk

chubik
01-03-09, 19:02
niech ci wymienią cały olej podciśnieniowo , do zera- zalecany olej - 10w40 syntetyk

Zalecany olej to MTF :D Jedyny i słuszny :D

teg
01-03-09, 22:06
Podciśnieniowo, mają taki sprzęt? :| No to czad :) W poniedziałek mam rozmawiać z doradcą serwisowym, to zapytam czy jest sens. W sumie mogę spróbować, a jak nie pomoże, to zlać ten olej i wlać spowrotem do skrzyni po remoncie, jeśli nie będzie w nim opiłków.

EDIT: oczywiście że MTF :) Jak nie pomoże, to oddam skrzynię do remontu, jeśli znajdę czowieka który bedzie pewien tego, co robi, anie powie mi, że "no mogę się tego podjąć". Wymieniać na inną bym nie chciał, bo nie wiadomo czy mi się gorsza nie trafi. Na szczęście zachowałem spory zapas fundouszy po kupnie, właśnie na taki przypadek...