teg
27-02-09, 22:47
Witam. Kupiłem taką Hondę, w pięknym stanie, mam z nią jednak mały (albo i nie...) problem. Przy ostrym skręcie w lewo, np. podczas ruszania, albo tuż po (przy dużej prędkości tak ostro nie skręcałem jeszcze) słyszę z lewej strony wyraźne buczenie. Wyczytałem, że niektórzy mieli taki problem przy starym/nieoryginalnym oleju w skrzyni - o ile książka serwisowa z Niemiec nie kłamie, był jednak wymieniany jakieś 40kkm temu, ale nie wiem, czy wymieniany, uzupełniany i czy na prawidłowy. Zastanawiam się, czy to przez olej byłoby słychać buczenie tylko przy skręcie w lewo? Jeśli wcisnę sprzęgło, odgos ustaje, puszczę skręcając dalej - nie pojawia się znów :/
Czy to skrzynia mówi: papa? A konkretnie mechanizm różnicowy? A może półoś, przegub wewnętrzny... I dlaczego tylko przy skręcie w lewo? Proszę o pomoc :/
EDIT: dzisiaj zauważyłem, że problem występuje tylko po rozgrzaniu. Przy skręcie w prawi też potrafi zawyć, ale głównie gdy skręcam w lewo.
Czy to skrzynia mówi: papa? A konkretnie mechanizm różnicowy? A może półoś, przegub wewnętrzny... I dlaczego tylko przy skręcie w lewo? Proszę o pomoc :/
EDIT: dzisiaj zauważyłem, że problem występuje tylko po rozgrzaniu. Przy skręcie w prawi też potrafi zawyć, ale głównie gdy skręcam w lewo.