Zobacz pełną wersję : Odprowadzenie oparów paliwa
Mam problem z zaworkiem odprowadzania par paliwa.
W którym momeniecie komputer go otwiera?
skolopendra
27-02-09, 22:28
Mam problem z zaworkiem odprowadzania par paliwa.
a jaki to problem?
Problem jest taki że wyrzuca błąd.
Kiedyś pomyliłem 2 identyczne wtyczki (swap) czujnika temp. w dolocie i selenoidu od zaworka. Czujnik wymieniłem bo się uszkodził a ten błąd został. Chyba kompa uszkodziłem,ale chciał bym to zdiagnozować.
Jak Honda diagnozuje taki błąd? Czy patrzy komp po tym zaworku, czy ma jaki czujnik podciśnienia w baku(raczej nierealne).
zresetuj kompa i wtedy zobacz czy blad bedzie czy nie ... jak sprawdzac bledy ??? uzyj szukajki było...
watpie zeby cos sie od tego z kompem stało, ja po swapie przymierzałem kabelki tu i am i jakos nadal wszystko dziala , tylko tym razem, tak jak powinno... :)
Po resecie wyskakuje ten sam błąd
zacznijmy od tego, jaki kod błedu ci wyrzuca ???
Wyrzuca mi błąd niedrożności filtra węglowego-nie pamiętam kodu.
Wiesz kiedy zaworek powinien się otwierać?
Jest to błąd 92
Jak zdiagnazować co jest nie tak?
sprawdz wszystkie wezyki podcisnienia
Z tego co sie orientuje to nie ma tam jakiejś filozofii...
Od góry filtra węglowego wchodzi jeden z kolektora ssacego i jeden z baku. Nie wiem czy od spodu coś jeszcze nie jest.
Znalazłem stary temat na elektrodzie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844375.html
Pokombinuje wg. niego.
Odświeżam kotleta.
Błąd 92.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
sprawd czy którys z weyków nie jest zagiety
Sprawdzałem i wszystkie są drożne i nie zgięte.
to nie wiem :p...
ja u siebie wogóle nie mam przyczepionego wezyka do EVAP-a i nic mi sie zlego nie dzieje, moze masz zawór walnięty? jak masz możliwość to podmien zresetuj kompa i zobacz czy nadal bedzie ci wyskakiwał błąd
Chodzi o ten zawór znajdujący się przy listwie wtryskowej? Jeżeli tak to juz go wymieniałem, resetowałem itd. Chyba wszystko wskazuje na zwalonego kompa :(
w takim razie udaj sie do kogos kto jest w stanie sprawdzic ci kompa, jeżeli nie diagnostyk to zanies do kogos kto sprawdzi oscyloskopem i tyle...
Arturvf500
04-11-09, 23:44
Wyrzuca mi błąd niedrożności filtra węglowego-nie pamiętam kodu.
Wiesz kiedy zaworek powinien się otwierać?
standard przy zamianie wtyczek; stopiles kalwalek krzemu;) ale bez tragedii, to jest naprawialne; a zawor pvc otwiera sie przy wiekszych uchyleniach przepustnicy
pozdrawim
Artur
Dzięki za podpowiedź. Ktoś ma pomysł gdzie oddać kompa do naprawy, bo może taniej wymienić na inny?
Dzięki za podpowiedź. Ktoś ma pomysł gdzie oddać kompa do naprawy, bo może taniej wymienić na inny?
np do Furious'a
Ta osoba zajmuje się tylko OBD I -pytałem:(
skolopendra
06-11-09, 14:55
OBD I -pytałem
obd2 pewnie nie naprawisz ,poszukaj na allegro.albo daj przejściówkę i wsadź obd1
Sposób na pomarańczową lampkę- temperatura na dużym minusie. Błąd zniknął, zobaczymy na jak długo :)