Zobacz pe³n± wersjê : Stuki z silnika
Dominik_bb
25-12-04, 22:52
Witam co moze stukac na zimnym silniku D15B8 przez ok 10sek po odpaleniu (stuk metaliczny tak jak by zawór czy cos z przerwami co 2,3sek oto prosty schemat graficzny :D ...--.---......-..- gdzie mysnik to jest cisza przecinek to stuk macie jakies pomys³y bo gdyby panewka to raczej na ciep³ym silniku ale w³asnie gdy ciep³y to jest OK
nie znam morsa :?
moga byc jeszcze zawory
Moze to cos z osprzetu, np. alternator... Tak sobie mozna gdybac w nieskonczonosc szczerze mowiac :( Najlepiej bedzie, jak pojedziesz do mechanika.
To jest zawsze po odpaleniu, czy tylko jak odpalasz zimny silnik?
Jest tam jaka¶ hydraulika w g³owicy? Ustawianie luzu zaworowego jest na p³ytkach czy hydrauliczne? Bo jak hydraulika to siê zawory ustawiaj±, a jak nie to nie wiem co :P
panewy ci graj± przerobilem ten temat silnik sie rozgrzeje i znika .
sprawdz jeszcze przeciagajac na 1i2 ale dynamicznie gaz w deche jak beda brzeki to panewy ... ale nie przejmój sie koszt zakupu i wymiany 200 zl
Dominik_bb
27-12-04, 14:08
Stuk jest tylko na zimym silniku np.gdy odpalam rano lub postoi np 2godz po ok 30sek po odpaleniu znika, na ciep³ym jest oki nawet jak sie poprzeciaga na 1i 2biegu czyli raczej panewki odpadaja zawory maja reczna regulacje luz prawid³owy standardowe dzwigienki tak jak w np;polonezie co o tym myslicie ?
To napewno sa zawory,mialem to samo,oddalem jajko do serwisu 150zl,i mam ustawione,juz nic nie stuka.
napewno to nic pewnego, u ciebie zawory u mnie tez zawory a u w innym co innego bedzie stukac, zamiast gdybac podjechac do mechanika, takie gdybanie jest dla mnie bez sensu
zêby te¿ leczysz przez telefon? :roll:
Najlepsze jest to ze padnie 10 propozycji co moze stukac, chlopak pojedzie do mechanika zeby mu to wszystko sprawdzil i naprawil, zaplaci 500zl a na koniec okaze sie ze winna byla niedokrecona srubka... :D
Dominik_bb
28-12-04, 21:40
:grin: Witam problem ze stukiem w silniku rozwi±zany
No to napisz co to bylo :)
Dominik_bb
28-12-04, 21:56
hehe to by³ zawór luz by³ prawid³owy ale by³a uszkodzona ¶ruba regulacyjna wypracowa³ sie do³ek w miejscu gdzie styka sie z zaworem>
zêby te¿ leczysz przez telefon? :roll:
ja moge leczyc ;)
powiedzialem ze z zaworów..... :D