Zobacz pełną wersję : Honda Civic 5 generacja
Witam!
Interesuje mnie zakup Hondy Civic Hatchback 3d 93-95r. 5 generacji... najlepiej z silniczkiem 1.3 (bo to dla mojej żony). Jako, że kompletnie nie znam się na japończykach, chcę się dowiedzieć na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać, z jakimi dodatkowymi kosztami powinienem się liczyć przy zakupie takiego samochodu. Czy wogóle opłaca się instalować do takiego samochodu gaz, licząc się z tym, że będzie to drugie auto w rodzinie? Nie łudzę się, że uda mi się kupić takie auto za 5000 (znam rozpiętość cenową tych modeli), ale mam nadzieję, że z Waszą lekką, merytoryczną pomocą uda mi się optymalnie wydać pieniądze.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów...
Jarek z Krakowa
nie kupuj 1.3 bo to gaznik, strasznie duzo chleje i malo mocy, jak dla zony to kup civke z silnikiem VTEC-E super oszczedny, stosunkowo duzo mocy i oszczedzisz na montazu instalacji gazowej :)
Dokładnie, zamiast montować gaz kupc VTEC-E czyli silnik D15Z1 1.5 90konny.
nie kupuj 1.3 bo to gaznik, strasznie duzo chleje i malo mocy, jak dla zony to kup civke z silnikiem VTEC-E super oszczedny, stosunkowo duzo mocy i oszczedzisz na montazu instalacji gazowej :)
Dziwne - bo jakoś mój nie chleje za wiele. A tak naprawdę to szukając civica przejechałem prawie 1000 km i obejrzałem 13 hond - jak był dobry silnik to auto zajechane albo zaniedbane no jak to "igła" :D. Może teraz sytuacja uległa zmianie, ale tak było jeszcze pół roku temu. Ostatecznie kupiłem 1.3 i nie narzekam. Co do mocy, to dla kobiety myślę, że wystarczająca
Dokładnie! miałem identyczną sytuacje, przejechałem kupe kilometów i lipa az w koncu znalazlem 20 km od domu autko w naprawde dobrze utrzymane no i byl to 1,3 bo juz mi sie odechcialo poszukiwan. Lepiej sugeruj się stanem auta niż silnikiem :wink: Jezdze pol roku narazie bez awarji i przy tym oleju 0, pali bez problemu nawet w ciezkie mrozy wiec nie bardzo rozumie o co wam chodzi :| 6,5-7 litrow to chyba nie jest duzo( w trasie spokojnie mozna zejsc do 5,5) a 75KM na 940kg wystarczy do codziennej jazdy spokojnie:wink: Wiekszosc jedzie na 1,3 ze wolne, najszybsze nie jest ale bez przesady, do setki ma okolo 11-12 i z palcem w dupie jedzie 170(tak bylo w mojim przypadku) :D
tak jak mowia inni popatrz na stan a nie na silnik, gaz zawsze zdarzysz zamontowac czy to bedzie 1,3 1,5 czy 1,6
6,5-7 litrow to chyba nie jest duzo( w trasie spokojnie mozna zejsc do 5,5)
1.5 tez tyle pali... Mi pali w lato 8 po miescie przy streetracingowaniu... Ja tam bym wolal 1.5 albo nawet 1.6 SOHC Vtec bo to te same koszty utrzymania i paliwka... A 1.5 w trasie udalo mi sie zejsc ze spalaniem nawet do 5.8...
dokladnie :) tyle samo paliwka a wieksza pojemnosc;) przy VTEC-E spalanie rzedu 5l na trasie chyba imponuje co nie? pozatym 1.3........ przy mojej jezdzie po miescie chleje mi OD 9 DO 12l wiec.... sam nie wiem:) pozatym 1,3 to tylko gaznik....
silnik 1,3 hondy i tak bije na łeb inne firmy ,wiec nie jest żle ,gaznika sie nie musisz obawiac ,ja mam 1,5 na gazniku i nie sprawia zadnych kłopotów .paliwo 9 l miasto (ssanie +zima),poza miastem 7,5 l ,trasa 6l .zwróc uwagę na korozje tylnych nadkoli .przeguby przy skrecie,czy woda w chłodnicy nie ,,bulgoce "i ogólne zachowanie auta na drodze (powinna dobrze sie prowadzic nawet przy maksymalnej szybkosci .).dodatkowe koszta to .pasek rozrzadu + rolka ,oleje +filtry,ew akumulator .warto szukac dobrego egzeplaża ,bo to naprawde przyjemne i niezawodne autko.gościu na allegro z gorzowa wielkopolskiego sprowadza tylko civiki ,według mnie całkiem niezłe .ja u niego nie kupiłem ale jak szukałem to miał ciekawą ofertę.pozdrawiam.znalazłem goscia http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=4093073
A nie raz już objechałem 6g z 1.4l.
Powiem Ci, że mnie zaskoczyłeś. Bo 6geny z 1,4 nawet nieźle się kręcą.
Ja kupiłem swojego w październiku. Po sporżadzeniu listy 25 aut w cenie do 10 tys i sprawdzeniu około 20 sztuk to był jedyny rozsądny wybór w cenie 7200zł 93'. Zwracaj uwagę na blachę przy nadkolach. Co do mocy to zależy co kto lubi ale żonie to wystarczy. Gaz to koszt 1150zł ze zbiornikiem w kole i zwraca się po przejechaniu 25tys km. Pali mi przy tych mrozach 7,2l/100km, kimpel ma gaz i spala 8l/100km.
Jeśli mowa o silnikach - zdecydowalem sie na 1,5 (5gen.) ale pwoiedzcie mi ktory model jest najbardziej zachwalany przez uzytkownikow?
Model, chodzi Ci o generacje, czy o wersje nadwozia?
Dokładnie, zamiast montować gaz kupc VTEC-E czyli silnik D15Z1 1.5 90konny.