Zobacz pełną wersję : cynk w sprayu
Zastanawiałem się czy można tego użyć jako zabezpieczenia blachy przed korozją?
Wiem, że stosuje się specjalne pasty cynkowe do zabezpieczania spawów, np. przy wydechu.
Pytam, bo muszę zrobić małe poprawki nadkoli, obskrobać rdzę i przywrócić to do porządku.
Czy można takiego szpraja użyć jako podkładu pod lakier?
Jeżeli nie to jakie warstwy i czego używa się po usunięciu rdzy?
Tez jestem zainteresowany odp. na te pytania
maciek070188
25-02-09, 14:07
tez bede usowac pare kropek rdzy chcem wyszlifowac no wlasnie ale czym posmarowac to miejsce zeby juz nie brala rdza bo potem chcem to pomalowac farba:o
a może podkład reaktywny?? jego się używać powinno po usunięciu rdzy, w praktyce "lakiernikom" szkoda czasu, bo auto później wróci na usuwanie rdzy ;)
a można jakimś brunoksem posmarować? Zaznaczam, że chodzi tu już tylko o ZDROWĄ blachę, która ma być zabezpieczona POD lakierem... :)
Brunox chyba sie stosuje na rdze wlasnie, bo ma zajsc w reakcje z rdza celem nie rozprzestrzeniania sie rudej.. na zdrowa blache brunox epoxy nic nie da...
Dobry, markowy cynk spraj się sprawdza. Warunkiem żeby wszystko było ok musi być naprawdę dobrze oczyszczona powierzchnia, zero rdzy itp. Niby można od razy na to położyć lakier ale zdecydowanie lepiej najpierw położyć na to podkład wypełniający.
Cynk spraj często stosuje się po spawaniu blach ocynkowanych w celu uzupełnienia warstwy cynku, która została "wypalona".
Mi zaczynała wychodzić rdza tu przy mocowaniu tylych zderzaków. ZDarłem rdze jak się tylko dało. Zamazałem brunoxem puźniej lakier zaprawkowy + na to bezbarwny lakier z utwardzaczem. JEżdżę przez zimę i nie widzę aby rdza wychodziła ponownie tagże mam nadzieje, że na jakiś czas to pomoże. Chociaż w lecie zrobię to jeszcze raz dokładniej bo przed zimą robiłem to troche na szybciora:)
pozdro
Opcja bez rdzy np. gdy coś było wspawywane:
Blachę najlepiej zabezbieczyć: Brunox (ten kóry zabezpiecza przed rdzą a nie wchodzi z nią w reakcję) potem nałóż warstwę Fuller (broń boże szpachli natryskowej ponieważ szpachla przepuszcza wilgoć a fuller nie) jeżeli są nierówności nałóż szpachę i tak do uzyskania gładkiej powierzchni, nastęnie znowu fuller i na to lakier.
opcja z rdzą:
Oczyścić bardzo dokładnie specjalną szczotką (druciana usuwa rdzę powierzchniowo a dalej szlifuje, specjalna szczotka wygląda jak gąbka tylko jest bardzo twarda) następnie brunox (ten wchodzący w reakcję z rdzą) i reszta jak wyżej.
Ważne żeby blachę dokładnie odtłuścić zmywaczem do silikonu (benzyna extrakcyjna nie usuwa silikonu)
cortanin albo kortanin niepamietam. dziala na wstepnie wyczyszczona rdze
Opcja bez rdzy np. gdy coś było wspawywane:
Blachę najlepiej zabezbieczyć: Brunox (ten kóry zabezpiecza przed rdzą a nie wchodzi z nią w reakcję) potem nałóż warstwę Fuller (broń boże szpachli natryskowej ponieważ szpachla przepuszcza wilgoć a fuller nie) jeżeli są nierówności nałóż szpachę i tak do uzyskania gładkiej powierzchni, nastęnie znowu fuller i na to lakier.
opcja z rdzą:
Oczyścić bardzo dokładnie specjalną szczotką (druciana usuwa rdzę powierzchniowo a dalej szlifuje, specjalna szczotka wygląda jak gąbka tylko jest bardzo twarda) następnie brunox (ten wchodzący w reakcję z rdzą) i reszta jak wyżej.
Ważne żeby blachę dokładnie odtłuścić zmywaczem do silikonu (benzyna extrakcyjna nie usuwa silikonu)
A co to jest "fuller" bo nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji:/
http://allegro.pl/item582607961_podklad_voc_pro_fuller_standox.html
A co to jest "fuller" bo nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji:/
podkład