Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laminaty itp. czyli zrób to sam

Jacobs34
24-02-09, 22:52
Witam. Niestety nie znalazłem podobnego tematu na forum. Chciałbym się dowiedzieć jak w domu można by wykonać za pomocą żywic itp spraw przypuśćmy że to będzie lotka. Chciałbym aby wypowiedziały się osoby które robiły już rzeczy z laminatu typu lotki itp. Nie znalazłem informacji jak robić to krok po kroku. A chciałbym wiedzieć jak zrobić formę (czy ma być z dwóch połówek czy nie, jeśli tak to jak potem połaczyć te dwie połówki?). Jeśli juz miałbym formę to jak w niej układać materiał (jaki materiał jakie kleje ile warstw itp rzeczy). Jak zająć się miejscami trudnymi do wykonania? Przypuśćmy że na przykładzie lotki (zwykłej lub cos al'a Spoon) chodzi mi o miejsca do mocowania jej do auta? Myślę że taki temacik zainteresowałby nie tylko mnie. Lub może ktoś zrobiłby fotorelację jak to wszystko wygląda. Pozdr i dzięki za konkretne odpowiedzi

Siwyyy86
25-02-09, 01:59
podlaczam sie do tematu bo sam sie ostatnio zastanawialem nad przerobka zwyklej lotki na lotke al'a spoon...

barteksg
25-02-09, 22:02
Moim zdaniem gra (http://freeware.info.pl/yogi.html) nie warta świeczki, sam przerabiam/przerabiałem ten temat

Przykład:
zwykła lotka - ok 50zł (zakładając ze szkoda ci swojej bo jak cos s*******isz zostajesz bez niczego)
szpachla - ok 20zł
żywica - ok 40zł
włókno - ok 30zł
papier ścierny itp - 20zł

wychodzi coś koło 160zł bez malowania + jeszcze pewnie kilka zł o czym zapomniałem

kolego jero11 (?) w grupowych sprzedaje za coś koło 250zł pomalowaną na czarny połysk lotke

system87
25-02-09, 22:33
Przykład:
zwykła lotka - ok 50zł (zakładając ze szkoda ci swojej bo jak cos s*******isz zostajesz bez niczego)
szpachla - ok 20zł
żywica - ok 40zł
włókno - ok 30zł
papier ścierny itp - 20zł

satysfakcja ze zrobienia sobie wlasnorecznie pieknej lotki spoona jakiej nikt jeszcze nie ma? - bezcenne ;)

Tompro
26-02-09, 05:12
Przy założeniu, że ci wyjdzie ta lotka. A jak znam życie za pierwszym razem człowiek się dopiero uczy i mało kiedy jest się zadowolonym z efektu. A ile się z tym będziesz bawić to już twoje. Ja chciałem w zderzak od 5 gen. dać inne halogeny niż oem, ale jak zobaczyłem ile z tym roboty i jeszcze końca nie było to kupiłem oem i z głowy. W tym czasie co się będziesz z lotką bawić lepiej pomyśl nad jakąś dodatkową robotą a za zarobioną kase kup lepiej gotową lotke.

Jacobs34
26-02-09, 08:10
Niekoniecznie musi być to lotka chodziło mi o coś takiego żebyśmy różne rzeczy które nam wydały by się przydatne zrobić samemu. Nie musi być to lotka tak jak napisałem ona jest tylko przykładem. Chodzi mi o to jak się robi takie rzeczy samemu. Formy, łączenia, miejsca o nierównych kształtach itp:D

Mati_1979
26-02-09, 08:14
Moja robótka
http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=1689

Mordziaty
01-03-09, 20:26
Takie rzeczy jak Maska, Drzwi robisz z dwóch form a potem sklejasz, Zderzaki robisz zazwyczaj z jednej formy, przy czym wszystko zależy od stopnia trudności danego zderzaka. Ilość nakładanych warstw zależy od Ciebie. 3 warstwy są cienkie i mogą powodować odkształcenia z czasem, nałożenie więkrzej ilości warstw np 6 powoduje że produkt będzie pancerny, chociaż ciężki i przy złym "wyklepaniu" będzie zawierał bąble z powietrzem które zniekształcą powierzchnie po pewnym czasie. Rzecz nie jest prosta. Do tego formy musisz zabezpieczyć. Każda forma źle przetrzymywana z czasem się odkształca i np wyjdzie zderzak o 10cm szerszy. Łatwo jest zrobić rzeczy typu: lotka, dokładka progi. Ze zderzakami i większymi elementami katorga dla kogoś kto robi to po raz pierwszy.

Na początek polecam coś prostego w stylu właśnie lotki którą robisz na oryginalnej. Musisz też pamiętać że model na który nakładasz żywicę musi być odpowiednio mniejszy żeby nie wyszedł zbyt masywny po nałożeniu żywicy.