Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odpowietrzanie sprzęgła

maczuga22
24-02-09, 17:06
Dzisiaj odpowietrzyłem układ sprzęgła zgodnie z poleceniami poradnika Sam Naprawiam i jest jeszcze gorzej tzn. wciskam sprzeglo bez zadnych oporow i tak juz zostaje - nie chce odskoczyc i wbijanie biegow jest niemozliwe,natomiast jezeli wylacze silnik biegi wchodza normalnie i gdy wbijam 1 i odpalam auto to szarpie do przodu czyli same sprzeglo musi byc ok,tak wiec nie wiem co jeszcze mam zrobic:(

Pomóżcie!!!

LIO
24-02-09, 17:26
a ja sądze że masz walniety docisk sprzęgła

maczuga22
24-02-09, 17:39
Myśle ze docisk jak i pozostale elementy sprzegla sa ok, bo przed odpowietrzaniem sprzeglo chodzilo jako tako czyli lapalo na samym dole i po przejechaniu kilku kilkunastu km bylo coraz lepiej i biegi zaczynaly plynnie wchodzic bez zadnych halasow itp.

LIO
24-02-09, 17:41
No a płynu Ci nie ubywa ?
Bo jesli układ jest szczelny (sprawdz wysprzeglik jeszcze), nie zapowietrza Ci sie na nowo, to właśnie podobne obiawy miałem przy walnietym docisku.

maczuga22
24-02-09, 18:13
Ogólnie ta cala akcja ze sprzeglem zaczela sie gdy przyszly spore mrozy....Co do tego plynu to 2 dniu temu sprawdzilem poziom plynu i byl troche ponizej kreski Min. sprawdzilem wzrokowo przewody sucho zajrzalem pod pedal sprzegla i obok pompki jako takich wyciekow nie bylo tylko takie drobne kropki oleju rozproszone wokol tloczka a gumowa uszczelka lekko wilgotna i zaolejona.

n505x
24-02-09, 18:23
Nie wiem jak w twoim silniku, ale u mnie cokolwiek poniżej kreski Min oznacza zapowietrzenie sprzęgła. Aż do tego stopnia że podczas odpowietrzania przy pompowaniu pedałem miałem wieczko odkręcone i pilnowałem i dolewałem żeby nie zeszło poniżej.

olszes
24-02-09, 18:31
jezeli opada i niewraca to równie dobrze moze byc walniety wysprzeglik

maczuga22
24-02-09, 18:51
Dlatego w razie W zamówiłem wysprzeglik i pompe razem - w czwartek ma przyjsc paczka sprobuje wymienic (mam nadzieje ze poradze sobie samemu przy wymianie:rolleyes:) bo tak czytam po forum ze wymiana jest dosc prosta tylko trzeba miec odpowiednie narzedzia i sie dobrze nawygimnastykowac siegajac do srub pompy sprzegla:D.

Powiedzcie mi tylko czy powinienem przy wymianie spuscic calkowicie plyn ze zbiorniczka sprzegla??

olszes
24-02-09, 19:38
TAK, i zalać nowym :)

maczuga22
24-02-09, 19:53
Ok tak zrobie,tylko mam nadzieje ze to bedzie to i po wymianie pompy i wysprzeglika wszystko bedzie cacy...:) bo jesli okarze sie ze to sprzeglo to sie zalamie, bo nie dosc ze bedzie juz wiekszy koszt zakupu to i wymiany, bo bez wizyty u mechanika sie nie obędzie:confused:

kristico86
24-02-09, 20:50
Ok tak zrobie,tylko mam nadzieje ze to bedzie to i po wymianie pompy i wysprzeglika wszystko bedzie cacy...:) bo jesli okarze sie ze to sprzeglo to sie zalamie, bo nie dosc ze bedzie juz wiekszy koszt zakupu to i wymiany, bo bez wizyty u mechanika sie nie obędzie:confused:

musisz porządnie odpowietrzyc kilka razy tez tak miałem zaraz po wymianie sprzęgła ale odpowietrzyłem kilka razy i jest wszystko ok
:)

maczuga22
25-02-09, 11:42
A napiszcie mi jeszcze czy plyn sprzegla upuszcza sie przez odpowietrznik w wysprzegliku odkrecajac zawor i wciskajac pedal sprzeglaczy inaczej??

olszes
25-02-09, 12:05
tak dokładnie... tak samo jak hamulce... :D

maczuga22
26-02-09, 20:19
Dzisiaj przyszla paczka kurierem z pompa i wysprzeglikiem calosc z przesylka wyszlo 143zl:). Natychmiast po otrzymaniu paczki wzialem sie do roboty i niby pare srubek do odkrecenia ale pare godzinek mi zeszlo. Po zamontowaniu nowych czesci zaczalem odpowietrzac uklad i troche sie zaniepokoilem bo po kilku probach sprzeglo dalej sie zapadalo i nie wracalo:confused:
Zawolalem mame zeby pomogla:D i sprzeglo zaczelo lapac i odskakiwac:cool: Teraz gra i nie buczy:)

Jeszcze tak w woli pewnosci napiszcie czy mam przesmarowac tloczek ktory wchodzi w gumowa uszczelke w pompie sprzegla??

Piątek
16-01-10, 14:53
Podepne sie do tematu.
SPrzegło łapało mi bardzo nisko, ale w miare kilometrów rosło. płynu w zbiorniczku prawie nie było, wiec dolałem i próbuje odpowietrzyc .... i nic !!! Do zbiorniczka lecą tylko bańki powietrza, z zworka wysprzeglika po wcisnieciu pedału leci powietrze ale za cholere nie idzie odpowietrzy. Prubwałem tez odkręcic całkiem odpowietrznik zeby sie przelało i nic. Odkręciłem tez metalowy wezyk od wysprzeglika i dalej nic nie leci. Co robic ??? Pomóżcie prosze !!!

skolopendra
16-01-10, 15:26
spróbuj przetkać odpowietrznik cienkim drucikiem

Piątek
16-01-10, 16:33
Odpowietrznik jest dobry. Gdy próbuje odpowietrzyc to caly czas wyala powietrze odpowietrznikiem, i co dziwne gdy naciskam pedał z pąpki do zbiorniczka tez wylatuje powietrze. Tego powietrza juz wyleciało tyle ze bym wszystkie koła napąpował a sprzęgło dalej zapowietrzone :(

skolopendra
16-01-10, 16:42
a wycieku gdzieś nie ma?

Piątek
16-01-10, 16:55
jakby był to bym sie cieszył bo bym wiedział co jest grane a tu suchutko wszedzie ... kurde w zyciu odpowietrzyłem juz dziesiatki sprzęgieł i pierwszy raz z takim czyms sie spotykam :(

Gdy próbuje przelac, przelewa sie dobrze.
Mozliwe ze gdzies łapie powietrze a nie puszcza płynu ?? wątpie :(

skolopendra
16-01-10, 17:01
Mozliwe ze gdzies łapie powietrze a nie puszcza płynu ?

nie zdziwił bym się

Piątek
16-01-10, 17:05
Kurde innej opcju nie widze :( Ma ktos mzoe jakies pomysły albo patenty jeszcze ??

Naprawiłem :D Pompka sprzegła była walnięta. Łapała powietrze,ale nie ciekła.