Zobacz pełną wersję : Odpowietrzanie sprzęgła
Dzisiaj odpowietrzyłem układ sprzęgła zgodnie z poleceniami poradnika Sam Naprawiam i jest jeszcze gorzej tzn. wciskam sprzeglo bez zadnych oporow i tak juz zostaje - nie chce odskoczyc i wbijanie biegow jest niemozliwe,natomiast jezeli wylacze silnik biegi wchodza normalnie i gdy wbijam 1 i odpalam auto to szarpie do przodu czyli same sprzeglo musi byc ok,tak wiec nie wiem co jeszcze mam zrobic:(
Pomóżcie!!!
a ja sądze że masz walniety docisk sprzęgła
Myśle ze docisk jak i pozostale elementy sprzegla sa ok, bo przed odpowietrzaniem sprzeglo chodzilo jako tako czyli lapalo na samym dole i po przejechaniu kilku kilkunastu km bylo coraz lepiej i biegi zaczynaly plynnie wchodzic bez zadnych halasow itp.
No a płynu Ci nie ubywa ?
Bo jesli układ jest szczelny (sprawdz wysprzeglik jeszcze), nie zapowietrza Ci sie na nowo, to właśnie podobne obiawy miałem przy walnietym docisku.
Ogólnie ta cala akcja ze sprzeglem zaczela sie gdy przyszly spore mrozy....Co do tego plynu to 2 dniu temu sprawdzilem poziom plynu i byl troche ponizej kreski Min. sprawdzilem wzrokowo przewody sucho zajrzalem pod pedal sprzegla i obok pompki jako takich wyciekow nie bylo tylko takie drobne kropki oleju rozproszone wokol tloczka a gumowa uszczelka lekko wilgotna i zaolejona.
Nie wiem jak w twoim silniku, ale u mnie cokolwiek poniżej kreski Min oznacza zapowietrzenie sprzęgła. Aż do tego stopnia że podczas odpowietrzania przy pompowaniu pedałem miałem wieczko odkręcone i pilnowałem i dolewałem żeby nie zeszło poniżej.
jezeli opada i niewraca to równie dobrze moze byc walniety wysprzeglik
Dlatego w razie W zamówiłem wysprzeglik i pompe razem - w czwartek ma przyjsc paczka sprobuje wymienic (mam nadzieje ze poradze sobie samemu przy wymianie:rolleyes:) bo tak czytam po forum ze wymiana jest dosc prosta tylko trzeba miec odpowiednie narzedzia i sie dobrze nawygimnastykowac siegajac do srub pompy sprzegla:D.
Powiedzcie mi tylko czy powinienem przy wymianie spuscic calkowicie plyn ze zbiorniczka sprzegla??
Ok tak zrobie,tylko mam nadzieje ze to bedzie to i po wymianie pompy i wysprzeglika wszystko bedzie cacy...:) bo jesli okarze sie ze to sprzeglo to sie zalamie, bo nie dosc ze bedzie juz wiekszy koszt zakupu to i wymiany, bo bez wizyty u mechanika sie nie obędzie:confused:
kristico86
24-02-09, 20:50
Ok tak zrobie,tylko mam nadzieje ze to bedzie to i po wymianie pompy i wysprzeglika wszystko bedzie cacy...:) bo jesli okarze sie ze to sprzeglo to sie zalamie, bo nie dosc ze bedzie juz wiekszy koszt zakupu to i wymiany, bo bez wizyty u mechanika sie nie obędzie:confused:
musisz porządnie odpowietrzyc kilka razy tez tak miałem zaraz po wymianie sprzęgła ale odpowietrzyłem kilka razy i jest wszystko ok
:)
A napiszcie mi jeszcze czy plyn sprzegla upuszcza sie przez odpowietrznik w wysprzegliku odkrecajac zawor i wciskajac pedal sprzeglaczy inaczej??
tak dokładnie... tak samo jak hamulce... :D
Dzisiaj przyszla paczka kurierem z pompa i wysprzeglikiem calosc z przesylka wyszlo 143zl:). Natychmiast po otrzymaniu paczki wzialem sie do roboty i niby pare srubek do odkrecenia ale pare godzinek mi zeszlo. Po zamontowaniu nowych czesci zaczalem odpowietrzac uklad i troche sie zaniepokoilem bo po kilku probach sprzeglo dalej sie zapadalo i nie wracalo:confused:
Zawolalem mame zeby pomogla:D i sprzeglo zaczelo lapac i odskakiwac:cool: Teraz gra i nie buczy:)
Jeszcze tak w woli pewnosci napiszcie czy mam przesmarowac tloczek ktory wchodzi w gumowa uszczelke w pompie sprzegla??
Podepne sie do tematu.
SPrzegło łapało mi bardzo nisko, ale w miare kilometrów rosło. płynu w zbiorniczku prawie nie było, wiec dolałem i próbuje odpowietrzyc .... i nic !!! Do zbiorniczka lecą tylko bańki powietrza, z zworka wysprzeglika po wcisnieciu pedału leci powietrze ale za cholere nie idzie odpowietrzy. Prubwałem tez odkręcic całkiem odpowietrznik zeby sie przelało i nic. Odkręciłem tez metalowy wezyk od wysprzeglika i dalej nic nie leci. Co robic ??? Pomóżcie prosze !!!
skolopendra
16-01-10, 15:26
spróbuj przetkać odpowietrznik cienkim drucikiem
Odpowietrznik jest dobry. Gdy próbuje odpowietrzyc to caly czas wyala powietrze odpowietrznikiem, i co dziwne gdy naciskam pedał z pąpki do zbiorniczka tez wylatuje powietrze. Tego powietrza juz wyleciało tyle ze bym wszystkie koła napąpował a sprzęgło dalej zapowietrzone :(
skolopendra
16-01-10, 16:42
a wycieku gdzieś nie ma?
jakby był to bym sie cieszył bo bym wiedział co jest grane a tu suchutko wszedzie ... kurde w zyciu odpowietrzyłem juz dziesiatki sprzęgieł i pierwszy raz z takim czyms sie spotykam :(
Gdy próbuje przelac, przelewa sie dobrze.
Mozliwe ze gdzies łapie powietrze a nie puszcza płynu ?? wątpie :(
skolopendra
16-01-10, 17:01
Mozliwe ze gdzies łapie powietrze a nie puszcza płynu ?
nie zdziwił bym się
Kurde innej opcju nie widze :( Ma ktos mzoe jakies pomysły albo patenty jeszcze ??
Naprawiłem :D Pompka sprzegła była walnięta. Łapała powietrze,ale nie ciekła.