Zobacz pełną wersję : Napinacze czy rolka napinajaca
streetracer
24-02-09, 11:53
Witam. Mam pytanie. Mam honde civic 5d i wymieniłem niedawno pasek od alternatora bo nieprzyjemnie piszczał. I nadal piszczy. I czy w hondach za napinacze czy rolki napinajace i jaki koszt czegos takiego?? bo pytałem w sklepie to mi powiedzieli ok.150zł. A brachol mial tez honde i on dał 150zł juz za komplet razem z wymiana.
Nie ma napinacza paska alternatora. Naciąg ustawiasz przy zmianie paska na sztywno. Jeżeli piszczy to albo słabo naciągnąłeś (za mocno też nie można), albo piszcz inny pasek. Jest rolka napinająca pasek klimatyzacji i napinacz paska rozrządu (ale ten napewno nie piszczy :) )
skolopendra
26-02-09, 12:46
od alternatora bo nieprzyjemnie piszczał. I nadal piszczy.
a może to nie on?
lub nowy pasek to tani badziew
streetracer
26-02-09, 15:38
Myśle ze to ten. Bo wymienilem wszystkie paski jakie sa do wymiany a przy pasku od alternatora nie wymienilem własnie rolki napinajacej. I myśle ze to jest własnie rzyczyna.
ale tam nie ma rolki napinającej.
ok... wymieniales paski... jesli wszystkie i nadal cos ci piszczy
to moze to byc lozysko alternatora.
choc jesli chodzi o lozysko alternatora to dla mnie ten dzwiek bardziej podchodzi pod swierszczenie(znikajace powrzej 3tys obr) niz pisk... pisk wiazal bym z pompa od wspomagania.
Myśle ze to ten. Bo wymienilem wszystkie paski jakie sa do wymiany a przy pasku od alternatora nie wymienilem własnie rolki napinajacej. I myśle ze to jest własnie rzyczyna.
i lol`d
Mam ten sam problem i nie wiem jak rozwiązać. Wymieniłem wszystkie paski(alternatora 2 razy wymieniany), pisk dalej jest. Po zdjęciu paska alternatora pisk ustępuje. Łożysko alternatora wymienione na nowe, nie pomogło. Przy gaszeniu auta występuje powolny świst. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i go rozwiązał?
Za słabo napięty? Tłuste koło pasowe lub alternatora?
To jest ewidentny pisk paska czy jakieś piszczenie/gwizdanie?
Pasek mocno napięty, raczej jest to piszczenie/gwizdanie ale po zdjęciu paska alternatora ustępuje, łożysko wymienione.
Powodem mogą być wyjechane koła -pasowe ,nie często w hondach ,ale już spotkałem tak wyjechane jak żyletki i po montażu nowego paska, koła niszczyły pasek błyskawicznie i kolejne naciągi nie pomagały.Pomogł zakup używek w lepszym stanie i pisk ustąpił.Trzeba dokładnie oglądnąć zęby -rowków
Hmmmm dziękuje za odp. niedługo podjadę do ASO może coś wymyślą, niedrogo ;)